Sub nicio formă nu am luat niciodată în discuție, nu am susținut niciodată trecerea tuturor școlilor în online, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, întrebat la Digi24 despre scenariile pe care le iau în calcul autoritățile în privința școlilor, în perioada următoare. Oficialul a mai precizat că în acest moment nu sunt discutate modificări ale noilor reguli intrate în vigoare pe 17 ianuarie.
Cîmpeanu i-a criticat pe reprezentanții elevilor spunând că sunt „nostalgici după regulile din primul semestru”, fiindcă cer revenirea la regulile care se bazau pe rata de infectare din localitate în scenariile de funcționare a școlilor. „E bine să-i lăsăm pe cei în măsură să se pronunțe să o facă și școala să meargă mai departe”, a spus ministrul. Intervenția, mai jos.
“Moderator: Se discută acum, în Guvern, sau în coaliția de guvernare, dacă schimbați regulile mai departe? Din ce perspectivă: mulți părinți se izolează împreună cu copilul lor, pentru că este infectat, pentru că profesorul nu poate asista, nu poate merge la școală, pentru că e infectat sau nu poate ține cursuri online, pentru că este bolnav și, așa cum dumneavoastră ați spus mai devreme, asistăm la un fenomen social din această privință. La ce să ne așteptăm în perioada următoare?
Sorin Cîmpeanu: Cu tot respectul, nu am competențe sanitare, nici epidemiologice. În măsura în care Ministerul Sănătății, cel care are aceste competențe, va pune pe tapet, pe masa discuțiilor acest subiect, atunci vom avea cunoștință. Este o problemă nu numai în școală, este o problemă a întregii societăți.
Moderator: Nu luați în calcul, în acest moment, discuția ca toate școlile să treacă în online sau, din contră, să le țineți deschise? Cum vă raportați din această perspectivă?
Sorin Cîmpeanu: Sub nicio formă nu am luat niciodată în discuție, nu am susținut niciodată trecerea tuturor școlilor în online. Mai mult decât atât, văd acum că sunt nostalgici după regulile din primul semestru.
Moderator: … solicitarea elevilor.
Sorin Cîmpeanu: Da, dar în primul semestru tot aceiași critici spuneau că nu are nicio legătură rata de infectare din localitate cu funcționarea școlii, spuneau că nu are nicio legătură rata de vaccinare a personalului din învățământ cu funcționarea școlii. Acum înțeleg că nu e bine nici cu legătura cu paturile destinate pacienților COVID. E bine să-i lăsăm pe cei în măsură să se pronunțe să o facă și școala să meargă mai departe, noi încercăm să ne asigurăm prin teste, prin măști, prin toate regulile sanitare care trebuie respectate, că diluăm cât mai mult acel risc care nu va putea fi eliminat.”
Reamintim că școlile au fost închise în totalitate, în timpul mandatului lui Sorin Cîmpeanu, de două ori, de fiecare dată majoritatea elevilor fiind în vacanță. În aprilie 2021 a fost prima vacanță forțată, timp de o lună, pentru toți elevii și copii de grădiniță. În acea perioadă, timp de două săptămâni doar elevii din anii terminali (clasele a VIII-a și a XII-a) au făcut școală online. A doua vacanță forțată a fost în octombrie 2021, timp de o săptămână pentru ciclul primar și grădinițe și două săptămâni pentru liceu și gimnaziu.
În ambele cazuri măsura a fost plasată de ministrul Educației în sarcina autorităților sanitare.
12 comments
Asta mai stie sa spuna altceva in afara de “Nu imi place si nu sustin scoala online”? Doar asta aud din gura lui de jumatate de an, nimic altceva.
ba nu ai putina rusine sa ne ti in scoli cu orase peste 20 la mie si acum 1 an eram toti online la 3 la mie , se imbolnavesc toti copii si profesorii si inca stam in clase in loc sa ne bage online pana ce trece si se amelioreaza putin treaba grad de ocupare a paturilor uitati regula ca zici ca ei vin la scoala nu noi elevii
Malefic individul asta …
In semestrul I cine a dat vacanta fortata doua saptamani, la gramada, elevilor? Domnule, esti un mincinos! Ti-ai dat demisia atunci in semn de protest?
Acum ai facut un pas in spate dar prin vara-toamna schimbai incidenta dupa bunul plac.
Atunci aveai competente sanitare si epidemiologice?
Pentru cei din presa, nu i mai luati atatea interviuri lui Tampeanu , nu are timp sa meargă si dansul la munca, ca tot omul, sa mai si faca ceva pentru invatamant. Nu se lauda cu nicio realizare de cand e ministru.
Pai Rafaila spunea ca Tampeanu a ales criteriul cu scolile deschise in functie de vaccinare. Tot mincinos ati ramas, o sa va dea de gol rafaila peste o luna cand o sa spuna ca ultimile criterii tot tampeanu le a ales.
Un mincinos. Ne-a bagat in online pentru vaccin si alte ca*caturi. M-am saturat de online-ul vostru. Va luati numai dupa asociatii fantoma si comentarii subiective. Vreti sa stiti caree adevarul gol-golut?? Nu mai vrea nimeni online? Profesorul numai ce a facut o greva ca nu-i ajung banii si mai vreti sa predea gratis online? Elevii unii nu au de niciunele, altii urmaresc lectiile pe telefoane cu android 6. Care unele mai si sunt hibrid si nu este semnal. Adolescentii vor socializare, s-au saturat sa stea ca niste cuci sa se tampeasca. Se face al treilea an si noi tot numaram puii de Covid in loc sa fi zgaltait pe toata lumea sa se vaccineze, sa se protejeze, sa aerisim ATI-ul
În calitate de adolescent, recunosc ca nu exista alte locuri de socializare decât la școală. Și mai trebuie să vă zic că ador să ma trezesc la 5 în fiecare dimineață ca să fac naveta până la liceu. Școala online m-a oripilat. Confortul propriei case și un program mai redus? Cine ar vrea așa ceva?
Exista anumite specimene care se duc la scoala ca sa socializeze iar retorica lor cu “fara scoala online” doar pe asta se bazeaza.
Din cauza lor nu se mobilizeaza nimeni sa spuna ca scolile din Romania nu functioneaza oricum, indiferent daca prezenta se face fizic sau online – nu se invata nimic.
Care program redus? Cat tu stai si dormi cu camera inchisa la ora, eu zbier 7-8 ore pe curentul meu, gazul meu, internetul meu. Dupa cele 7-8 ore o iau de la capat cu corectat de teste, teze, teme, proiecte, portofolii, pregatirea lectiilor online. Ca elev ce esti habar n-ai cat fac ma-ta si tac-tu pe sclavetii 10-12 ore la serviciu ca sa-ti asigure tie “confortul propriei locuinte” inca juma’ de zi in plus cu noi cheltuieli de incalzire si intretinere pe asa scumpiri. Si ei, ca si profesorii, sunt oameni, au familii si cheltuieli. In plus, erati si asa aproape tampiti si antisociali, macar la scoala mai respirati putin aer fara Instagram, Netflix etc. De invatat…mai rarut ca e mai dragut. Nimic insa nu e prea mult cand se pupa fetele dimineata si se imbratiseaza de parca nu s-au vazut de 2 ani. Asa ca…lasa…
Avem program redus, deoarece orele dureaza 40 de min in loc de 50. Iar in legatura cu camera se gasesc solutii. Nu ai camera pornita = absenta/nota 3 🙂 Nu mai indrazneste nimeni sa stea fara camera la cursuri si mi se pare foarte bine. Cat despre cheltuielile cu incalzirea si intretinerea, ce mi-e ca stau acasa si platesc gazele si curentul, ce mi-e ca ma duc la scoala si cheltuiesc in fiecare zi 12-15 lei pe naveta (bani care se aduna). Din punctul meu de vedere, mai bine ma trezesc la 7:00 ca sa intru la ore la 7:30 decat sa ma scol cu noaptea in cap la 5 de dimineata ca sa fac o ora pe drum pana la Bucuresti si sa nu pot sa stau treaz la ore toata ziua. Si ca sa fac o paranteza, nu sunt genul de adolescent care sa stea pana la 1 noaptea tragand in niste pixeli pe ecranul calculatorului.