Cîmpeanu: Solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României în Consiliul de Securitate ONU

18 vizualizări
Promovarea pe post - incompatibilități
Sorin Cimpeanu / Foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea
Solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

Oficialul, care este și președintele Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), a susținut că “având în vedere poziţia României, care este cea de-a doua ţară francofonă din Europa, după Franţa, solidaritatea statelor francofone poate fi esenţială în susţinerea candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, dar şi pentru alte obiective majore de politică externă”.

Cîmpeanu a precizat că la Sommet-ul Francofoniei de la Erevan a fost ales noul secretar general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – Louise Moushikiwabo, ministru de externe al Rwandei, care o va înlocui pe Michaelle Jean, România susţinând candidatul Rwandei.

Fostul ministru al Educației a declarat agenției citate că la eveniment au participat şefi de state şi de guverne din 84 de ţări, iar Organizaţia Internaţională a Francofoniei a decis primirea a patru noi state, cu statut de observator: Irlanda, Malta, Gambia şi statul american Louisiana. Emiratele Arabe Unite, Serbia şi Kosovo au obţinut cu această ocazie statutul de membru asociat, fiind înainte membri observatori. Astfel, numărul total al statelor membre OIF devine 88 (membri cu drepturi depline, asociaţi şi observatori).

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluare județeană la clasa a IV-a în Cluj: Povestea unei testări organizate pentru a atenua șocul adaptării copiilor la clasa a V-a, cu predare în comun învățător-profesor

Elevii de clasa a IV-a din Cluj încep mâine o evaluare județeană la Limba română, Matematică și Limba maternă. Este al doilea an în care inspectoratul școlar județean organizează această…
Vezi articolul

Guvernul britanic nu mai acordă împrumuturi de studii pentru tinerii români. Ce opțiuni vor avea de anul viitor? Simon Parker, profesor britanic stabilit în România: „Fiecare universitate va cere o taxă diferită care va varia în funcție de cursuri”

La scurt timp după votarea Brexitului, oficialii britanici spuneau că despărțirea de Uniunea Europeană nu va afecta sprijinul academic pentru atragerea celor mai bine pregătiți tineri de pe continent, însă…
Vezi articolul

VIDEO Demonstrație-curs de formare pentru profesori în 3D Printing. Mihai Peca, ECDL România: Cum pot fi folosite modelele 3D la clasă, la orele de Matematică, Biologie, Chimie, Istorie sau Geografie / Concurs pentru elevi și profesori

Profesorii care se alătură programului 3DUTECH pot avea parte de cursuri de formare cu personal specializat, iar în cadrul conferinței online organizate cu ocazia lansării celei de-a patra ediții a…
Vezi articolul

Profesorii vor include inteligența artificială în predare la nivel preuniversitar, ei și elevii vor fi evaluați cu ajutorul unor instrumente IA, iar domeniul va fi abordat în discipline opționale la liceu, conform proiectului Strategiei naționale pentru IA

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese…
Vezi articolul