Școala online trebuie evitată pentru că a fost un adevărat dezastru, chiar și pentru țările cele mai pregătite din acest punct de vedere, a spus ministrul Cîmpeanu, la Digi 24, în această seară.
“Școlile rămân deschise pentru că trebuie să rămână deschise, pentru că niciunde în Europa nu se mai închid. Sunt state care nici prea le-au avut închise și bine au făcut. Este e o problemă de viitor al acestei națiuni. Este o problemă de echilibru între risc și beneficiu. Beneficiul școlilor deschise este incomensurabil. Acum sunt 3.576 clase online, adică puțin peste 2%”, a precizat acesta.
“Moderator: Ce așteptări aveți de la acest an școlar?
Sorin Cîmpeanu: Să putem să îl încheiem în normalitate deplină, să putem să susținem examenele naționale fără probleme, să putem să eliminăm școala online pentru că a fost un adevărat dezastru pentru școala românească. A fost un dezastru inclusiv pentru statele care s-au considerat a fi cele mai pregătite.
La reuniunea miniștrilor în educație, unde în unanimitate concluzia a fost că predarea online a fost o alternativă la a închide școlile definitiv. În orice sistem de educație e recunoscută pierdea pe care predarea online a generat-o.
Îmi doresc cât mai multă școală cu predare fizică. Și așa una dintre cele mai mici consecințe este deformarea gravă a rezultatelor evaluării online. Ați văzut: 53% [n. red. dintre elevi] cu media peste 8.50.
Îmi doresc ca măcar examenele să se desfășoare complet inclusiv cu probele de competențe, pentru a vedea cât am pierdut. Dacă nu vedem cât de mult am pierdut, nu putem lua deciziile corecte pentru a recupera aceste pierderi”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
“Moderator: Dar deja evaluările sunt că am pierdut cât nu putem recupera?
Sorin Cîmpeanu: În unele situații da.
Școala, așa cum era, cu bune și rele, ne oferea niște rezultate pe care acum nu le mai avem după această perioadă de criză sanitară”, a mai spus ministrul.
Înregistrarea integrală o puteți urmări mai jos:
Foto: © Madhourse – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.