Primele teste de salivă din lotul de 6,5 milioane au ajuns joi în teritoriu, distribuția urmând a se finaliza în cursul zilei de vineri, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe grupul de comunicare al ministerului.
Mai jos, declarația completă a lui Sorin Cîmpeanu:
„Conform informărilor primite din partea IGSU și ISJ/ISMB, primele teste de salivă din lotul de 6,5 milioane au ajuns încă de ieri în teritoriu, distribuția urmând a se finaliza în cursul zilei de astăzi. Inspectoratele școlare județene vor asigura distribuția acestor teste către fiecare unitate de învățământ, pentru testarea tuturor preșcolarilor, elevilor și personalului din școli și grădinițe.
Apreciez efortul tuturor autorităților implicate în materializarea demersului de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul virus prin metoda testării, astfel încât elevii și personalul din școli și grădinițe să beneficieze de o siguranță sanitară sporită, atât de necesară derulării normale a actului educațional.
Apreciez, de asemenea, inițiativa Ministerului Sănătății, cu care am agreat ca, împreună, să diseminăm materiale video-suport prin care să fie informați beneficiarii cu privire la utilizarea corectă a testelor.”
Amintim că, pe 23 noiembrie, EduPedu a dezvăluit că testele de salivă nu erau încă distribuite în teritoriu, deși autoritățile anunțaseră că lucrul acesta urma să fie făcut la finalul săptămânii trecute – începutul săptămânii acesteia. Mai multe detalii aici.
Câștigătorii licitației
La Lotul 1 au câștigat 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei, la Lotul 2 au câștigat 4 firme care vor distribui 11,1 milioane de teste de salivă în valoare totală de 113 milioane de lei și trei firme au câștigat Lotul 3, care numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei.
Astfel, totalul de teste care va ajunge în școli este de 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus inițial că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I.
Din calculele Edupedu.ro, un test din valoarea totală a lotului 1 costă 8,9 lei, un test din lotul 2 costă în medie 10 de lei, iar un test din lotul 3 costă 7,8 lei. Acestea sunt calculele pe valoare totală a fiecărui lot în parte, nu pe valoare fiecărui contract cu firmele câștigătoare.
Mai jos, firmele câștigătoare:
Lotul 1:
- Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă
- MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste
- EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste
Lotul 2:
- DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste
- Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste
- IossocialMedia – 4 milioane de teste
- MCM EVA – 3.2 milioane de teste
Lotul 3
- Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste
- Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste
- Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste
Amintim că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția a fost estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”. În total, au fost 3 loturi.
Amintim că Sorin Cîmpeanu a spus, pe 3 octombrie, că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC).
- Cîmpeanu a mai declarat ulterior, pe 4 octombrie, că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului.
Miercuri, 13 octombrie, ministrul a spus la Digi24, despre calendarul licitației, că „ar trebui până la final de octombrie să fie în școli, este târziu din punctul meu de vedere dar asta este”.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat pe 9 octombrie achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83.
Propunerea CNSU prevede ca banii să vină de la Guvern, din fondul de rezervă bugetară: „pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”.
Foto: Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
1 comment
Intrebare: testarea asta este obligatorie sau optionala? Care ar fi cadrul legal de aplicare?