Cîmpeanu, despre plata orelor remediale din programul Școala după școală: Au fost făcute plăți integrale către patru județe, parțiale către alte 10 județe / Procesul de verificare, extrem de lent, inadvertențele, de ordinul sutelor de mii

6.709 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Au fost făcute plăți integrale către patru județe, parțiale către alte 10 județe, iar procesul de verificare a documentelor de raportare este „extrem de lent” și inadvertenţele ar fi de ordinul „sutelor de mii”, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a vorbit despre plata întârziată a orelor remediale la finalul ședinței de Guvern, transmite Agerpres.

„Au fost făcute plăți integrale către patru județe, parțiale către alte 10 județe. Procesul de verificare a documentelor de raportare este extrem de lent, pentru că sunt trei rânduri de documente: în primul rând, avem elev-profesor, avem documente de raportare din partea școlii și documente din partea inspectoratului.

Spre exemplu, dacă avem o situație în care o raportare ne dă 30 de ore, a doua raportare 40, a treia 50 de ore, trebuie făcute verificări și aceste verificări trebuie să fie punctual pentru fiecare din cei peste 240.000 de elevi înscriși în Programul național de ore remediale. Această verificare se face cu cei 14 angajați ai Unității de management proiecte cu finanțare externă, care mai au și alte atribuții.

Este de datoria Ministerului Educației să găsească soluții pentru a angaja personal astfel încât să se fluidizeze acest proces de verificare absolut necesar, pentru că nimeni nu își pune semnătura până când nu a verificat și nu a adus la un numitor comun aceste inadvertențe de raportare. Iar inadvertențele, v-am spus, sunt de ordinul sutelor de mii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai spus că programul de ore remediale trebuie să continue, iar Ministerul Educaţiei trebuie să lupte pentru a obţine sume mai semnificative în acest sens.

„Avem deja sumele avansate prin POCU pentru învăţământul primar şi gimnazial şi sumele avansate prin proiectul Romanian Secondary Education, pentru învăţământul liceal. Aceste sume sunt, să spunem, bune pentru început. Având în vedere amploarea pierderilor educaţionale, acest program trebuie să continue şi Ministerul Educaţiei are datoria să lupte pentru sume mai mari decât am avut în acest an pentru educaţia remedială”, a precizat ministrul Educaţiei.

El a adăugat că orele remediale au fost eficiente, rezultate fiind reflectate şi în simulările pentru examenele naţionale.

„Orele remediale au început în luna martie. Au fost organizate simulările pentru examenele naţionale, pentru Bacalaureat şi examenul de Capacitate, au fost organizate simulări pentru elevii claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a. Aceste rezultate au fost peste aşteptări în raport cu dificultăţile întâmpinate. Acest lucru ne îndreptăţeşte să credem că au fost eficiente aceste ore remediale. Opinia mea, ca ministru al Educaţiei, este că aceste ore remediale sunt necesare, dar sunt mult prea puţin faţă de amploarea pierderilor. Sunt convins că numărul elevilor care au suferit pierderi este mult mai mare decât cei 246.000 înscrişi în programul naţional de ore remediale”, a spus acesta. 

Reamintim că Sorin Cîmpeanu a declarat luni, 14 iunie, că „astăzi vor începe plățile pentru orele remediale în județele care au raportat corect și au putut fi verificate, documentația fiind completă. Ministerul Educației a virat sumele aferente plății orelor remediale pentru toate județele încă de acum 3 săptămâni către UMPFE (Unitatea de Management Proiecte cu Finanțare Europeană)” (n. red. adică managerul proiectului, direcția din cadrul ministerului care se ocupă de acest proiect).

Cronologia programului și a plăților este următoarea:

  • 8 martie 2021 – Începea programul „Școala după școală”
  • 23 martie 2021 – Sorin Cîmpeanu anunța că facem tot posibilul să se plătească orele pe luna martie până de sărbătorile pascale”. Era vorba despre 1,7 milioane lei pentru prima lună. Paștele ortodox a avut loc în acest an pe 2 mai 2021.
  • 12 mai 2021 – Liliana Preoteasa, directorul Unității de management pentru acest proiect declara pentru Edupedu.ro că „nu este o problemă de altă natură, ci una tehnică. În momentul în care contractul va fi semnat, plățile se vor putea face”. 
  • 20 mai 2021 – Secretarul de stat Maria Manea declara pentru Edupedu.ro că a fost semnat contractul de finanțare pentru programul “Școala după școală”. Oficialul a spus că este vorba despre o finanțare totală de 146,1 milioane lei pentru acest semestru, bani care ar putea ajunge la inspectoratele școlare județene și apoi la școli și profesori începând de săptămâna viitoare.

Photo 197063192 © Valerii HoncharukDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. E 2022… Ministrul Cimpeanu nu a terminat de plătit nici acum orele remediale pe care le-a solicitat de la profesori….Mai exact, a plătit doar vreo 2 luni, martie și aprilie. Ce o fi făcut cu atâția bani? I-a împrumutat lui Citu?

  2. Continua sa minta , de ingheata toate apele din Uniunea Europeana…. A trecut de mult Dunarea. E luna iulie si nu mai pomeneste nimic de plata orelor remediale. Ii place- cred ca ii si convine- rolul de dator…. Ar trebui sa intre pe mainile KRUK-ului 🙂 Crede ca scapa doar cu plata pentru luna (scurta) a lui Marte. Salariul de vacanta nu l-a acordat conform legislatiei, cu 5 zile inainte de plecarea cadrelor didactice in concediu….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SNSPA nu va intra în grevă: “Revendicările sindicatelor din învățământ trebuie să fie tratate cu seriozitate, dar nu prin grevă se rezolvă problemele semnalate”, spune rectorul instituției, Remus Pricopie

“Revendicările sindicatelor din învățământ trebuie să fie tratate cu seriozitate, dar nu prin grevă se rezolvă problemele semnalate. SNSPA nu va intra în grevă, toate activitățile didactice se vor desfășura…
Vezi articolul

Lupta generalului Ciucă cu sesizările de plagiat: La cererea fostului premier, Curtea de apel Cluj obligă Ministerul Educaţiei să se abţină de la analiza suspiciunilor de plagiat privind teza sa de doctorat

Curtea de Apel Cluj a obligat Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educaţiei să nu admită în principiu sesizarea Asociaţiei Declic…
Vezi articolul