Mai mulți părinți i-au transmis ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, că ar prefera ca profesorii care nu sunt vaccinați să nu predea fizic, ci doar online pentru a evita infectarea copiilor, iar ministrul a recunoscută că aceasta ar putea fi o ipoteză. Cîmpeanu a făcut noi precizări legate de afirmațiile care au stârnit reacțiile cadrelor didactice, miercuri, la o conferință din cadrul campaniei „Vaccinare și testare pentru învățare”, susținută de Inspectoratul Școlar București (ISMB) la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.
Ministrul a fost întrebat despre aceste afirmații de Cornelia Popa-Stavri, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
„Le-am spus că sunt diverse situații, sunt cadre didactice care au interdicție medicală pentru vaccinare, au constrângeri de această natură și au zis ‘bun, atunci pot să predea online acei profesori care nu sunt vaccinați’. Am spus că din această perspectivă, pot avea dreptate. Am adăugat faptul că există dreptul de confidențialitate asupra unui act medical, există foarte multe lucruri de luat în discuție, dar este o ipoteză. Vreți să ascundem sub preș? Eu nu vreau să ascund sub preș faptul că am fost contactat de părinți”, a spus Cîmpeanu.
Cornelia Popa-Stavri: Domnule ministru, ați făcut o afirmație în presă că toate cadrele didactice nevaccinate vor preda în online.
Sorin Cîmpeanu: Serios? Haideți să nuanțăm un pic
Cornelia Popa-Stavri: Sigur, pun un mare semn de întrebare, nu pot să cred lucrul acesta, intră la capitolul discriminare, dar aș vrea o confirmare din partea dumneavoastră.
A doua problemă pe care aș vrea să o ridic este aceea a testărilor, știu că nu ține de dvs., suntem însă într-o mare problemă pentru că reglementarea utilizării testelor în școli este una cu mari probleme. Nu trebuie să aștepți să aibă copilul simptome, cum bine știm, și toți specialiștii din domeniul medical au afirmat că, în general, copii sunt asimptomatici, deci copiii trebuie testați. Fie că sunt teste invazive, neinvazive, nu înțeleg de ce trebuie să așteptăm atâtea autorizări pentru testul acela neinvaziv, nu ne asumăm și atâta discuție facem că își dau sau nu părinții acordul.
Pentru că suntem în București, din cauza unor neînțelegeri, să știți că Bucureștiul este într-o situație critică cu privire la angajarea cu personal nedidactic și didactic auxiliar, știți foarte bine situația posturilor în București. Sunt unități de învățământ cu un număr extrem de redus de personal didactic angajat, cu probleme care nu se vor rezolva de azi pe mâine dacă nu se suplimentează posturile necesare.
Sorin Cîmpeanu: Da, sau dacă nu se folosesc eficient cele deja repartizate, dar vă răspund pe rând la cele trei întrebări.
Cornelia Popa-Stavri: Sunt o foarte mică parte care nu rezolvă problemele din București și vreau să vă mai spun că tot Bucureștiul este cel care absoarbe populație școlară din toată zona județului Ilfov, inclusiv la personal avem nevoie de suplimentări.
Sorin Cîmpeanu: Am primit din ce în ce mai multe întrebări de la părinți, nu am zis de alianțe, nu am zis de federații, nu am zis de asociații, cred că ministrul Educației are dreptul să interacționeze cu părinții și să le asculte întrebările, nu am făcut aprecieri mai mult decât vă spun acum. Întrebările au fost următoarele: De ce copii noștri trebuie să meargă la școală și să fie în fața unor profesori care nu s-au vaccinat? Le-am spus că sunt diverse situații, sunt cadre didactice care au interdicție medicală pentru vaccinare, au constrângeri de această natură și au zis „bun, atunci pot să predea online acei profesori care nu sunt vaccinați”. Am spus că din această perspectivă, pot avea dreptate. Am adăugat faptul că există dreptul de confidențialitate asupra unui act medical, există foarte multe lucruri de luat în discuție, dar este o ipoteză. Vreți să ascundem sub preș? Eu nu vreau să ascund sub preș faptul că am fost contactat de părinți. „S-au sesizat asociații de părinți”. Alo, nu am dat niciun nume de asociație, am spus că am primit aceste întrebări din ce în ce mai mult. Am spus foarte bine, să se vaccineze și părinții, și cadrele didactice, susțin total lucrul acesta. Am precizat că este o ipoteză, am anunțat pentru a responsabiliza asupra concentrării pe întrebarea „ne vaccinăm sau nu ne vaccinăm”, am adăugat că vaccinarea este un act voluntar. În același timp, încerc să aduc argumente logice conform cărora, vaccinarea este singurul act care poate stopa pandemia, toate celelalte ne ajută să o ținem sub control, dar de rezolvat, doar vaccinarea. Fie și numai știind că există aceste întrebări, ne mai gândim o dată în plus: ne vaccinăm sau nu ne vaccinăm? Nu este nici mai mult, nici mai puțin decât am spus.
Întrebarea a doua. Eu am spus ce am avut de spus, susțin testarea în școli cu orice fel de teste care asigură o relevanță a rezultatelor, nu sunt în măsură să mă pronunț care sunt aceste teste, și susțin testarea privilegiată a elevilor care prezintă simptome și ai contacților direcți ai cazurilor confirmate. Atât mă exprim eu din perspectiva de ministru al Educației, restul, colegii cu competențe în domeniul sanitar.
Sunt foarte nemulțumit de managementul resursei umane la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, am pe masă un raport al corpului de control, îl citesc și-l recitesc cu atenție pentru că vreau să iau acele decizii responsabile și corecte, dar nemulțumirea și vom continua această acțiune având ca scop utilizarea eficientă a resurselor existente, resurse umane în cazul de față”.
Mai jos, declarațiile integrale pe acest subiect ale lui Sorin Cîmpeanu, de la minutul 57:11:
Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut marți, într-o conferință desfășurată la Ploiești, că există o “presiune din ce în ce mai mare din partea părinților” ca reluarea școlii cu prezență fizică să fie “doar cu cadrele didactice vaccinate”. El a spus că această opțiune ridică probleme, “dar, vă spun, este această presiune care s-ar putea să ne ducă la un moment dat… cu tot dragul, colegii cadre didactice care nu sunt vaccinate vor preda online, chiar dacă în școala respectivă vor fi activități cu prezență fizică”.
El a spus că aceasta este doar o “ipoteză, e bine să ne gândim la toate ipotezele”, dar că presiunea e mare și “justificată”.
Sorin Cîmpeanu, la conferința de la Ploiești, pe tema vaccinării profesorilor și a testelor Covid-19 în școli:
- “Vă împărtășesc o experiență din ceea ce primesc eu ca ministru și ministerul. E o presiune din ce în ce mai mare – vă anunț! – din partea părinților, sigur, fiecare e îndreptățit să aibă propriile îngrijorări, de a solicita reluarea școlii cu prezență fizică doar cu cadrele didactice vaccinate. Deci sunt din ce în ce mai mulți acei părinți. Sigur, există probleme, de confidențialitate a actului medical, foarte multe aspecte care trebuie luate în discuție. Dar, vă spun, este această presiune care s-ar putea să ne ducă la un moment dat… cu tot dragul, colegii cadre didactice care nu sunt vaccinate vor preda online, chiar dacă în școala respectivă vor fi activități cu prezență fizică. Este o ipoteză, e bine să ne gândim la toate ipotezele. Depinde cât de mare va fi presiunea în acest sens, justificată, dintr-o perspectivă. Perspectivele sunt multiple.”
Sursă foto: ISMB/Facebook