Cîmpeanu nu înțelege de ce a demisionat de la Educație, în plin scandal de plagiat: Propria demisie e “nedreaptă, generată de către cei care înțeleg mult prea puțin specificul învățământului superior”

9.102 vizualizări
Foto: gov.ro
Rectorul Sorin Cîmpeanu spune că propria demisie de la șefia Ministerului Educației este “nedreaptă”. Afirmația vine la 4 zile după ce Cîmpeanu a anunțat că a demisionat “din proprie inițiativă”, demisie venită după ancheta publicată de Emilia Șercan care arată că acesta a plagiat masiv într-un curs universitar. “Am considerat în acest fel că această demisie va permite o discuție atât de importantă precum cea necesară promovării legilor educației „România Educată” și îmi exprim convingerea că, în acest fel, nu prin propria demisie nedreaptă, generată de către cei care înțeleg mult prea puțin specificul învățământului superior, în acest fel, voi putea să susțin adoptarea legilor „România educată” și, mai apoi, implementarea lor”, a susținut Sorin Cîmpeanu, potrivit Digi24.

„Am considerat că această demisie este necesară pentru a nu periclita reforma în Educație. (…) În acest fel, voi putea să susțin adoptarea legilor „România educată” și, mai apoi, implementarea lor”, a afirmat Cîmpeanu, fostul ministru al Educației. Până astăzi, Cîmpeanu nu a dat declarații despre demisia sa.

„Am considerat că această demisie este necesară pentru a nu periclita reforma în Educație. Am considerat în acest fel că această demisie va permite o discuție atât de importantă precum cea necesară promovării legilor educației „România Educată” și îmi exprim convingerea că, în acest fel, nu prin propria demisie nedreaptă, generată de către cei care înțeleg mult prea puțin specificul învățământului superior, în acest fel, voi putea să susțin adoptarea legilor „România educată” și, mai apoi, implementarea lor”, a susținut Cîmpeanu.

Tot astăzi, fostul ministru a mai spus că nu se simte vizat de afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis potrivit cărora plagiatul este un fenomen toxic care trebuie sancţionat, deoarece este un apărător al eticii, transmite Agerpres: „Sub nicio formă nu mă simt vizat din această perspectivă, o spun cât se poate de clar”.

Întrebat în legătură cu faptul că alte voci susţin că nu este apărătorul eticii, ci a protejat plagiatorii, Cîmpeanu a spus: „Am luat cunoştinţă despre ceea ce spun aceste alte voci, bănuiesc că aţi spus şi ghilimelele de rigoare, şi în consecinţă am decis ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Am luat cunoştinţă de lipsa de rigoare, lipsa de etică a acestor acuze tocmai despre etică şi am decis să am lipsa de etică a acestor acuze”.

El a completat că şi-ar fi dorit ca aceste proiecte să fie făcute publice în data de 5 octombrie, când se marchează Ziua mondială a Educaţiei.

„Proiectele sunt finalizate şi cuprind toate acele propuneri pe care le-am considerat constructive. (…) Proiectele cuprind renunţarea la posibilitatea de a se renunţa voluntar la titlul de doctor. Iniţial proiectul prevedea acest lucru, dar în urma dezbaterilor nu se mai poate renunţa la titlul de doctor. Nu am inclus propuneri care au venit din partea celor care acum lansează acuze, propuneri care sunt semnate, asumate şi înregistrate şi care cer ca în noua lege a Educaţiei să fie secretizate toate lucrările de doctorat”, a menţionat Cîmpeanu, precizând că această propunere a fost făcută de conducerea Universităţii Bucureşti.

El a susţinut, întrebat dacă premierul Ciucă i-a cerut să renunţe la funcţie, că „a fost o demisie din propria iniţiativă”.

Referitor la plagiat, președintele Iohannis a declarat în această dimineață că „noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”. – detalii aici

  • Amintim că acesta și-a dat joi demisia din funcția de ministru al Educației, după ce o ancheta publicată de Emilia Șercan în pressone.ro a dezvăluit că acesta a plagiat într-un curs universitar. Portofoliul este preluat în prezent interimar de ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.
  • Potrivit surselor Edupedu.ro, principalul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul educației este cel al consilierului prezidențial Ligia Deca.
Anunțul integral al demisiei făcut de Sorin Cîmpeanu în urmă cu 4 zile, demisie pe care astăzi o consideră “nedreaptă”:

“Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”

Demisia acestuia vine la finalul unei veri în care a lansat în dezbatere două proiecte de legi ale Educației, unul pentru preuniversitar si unul pe zona universitară, cu prevederi extrem de criticate. Cele mai multe critici s-au referit la articolele propuse pentru amnistierea plagiatorilor, la anularea ca obligatoriu a examenului de Evaluare Națională și introducerea unui examen doar la colegiile naționale.

În scandalul de plagiat, în apărarea sa, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că materialele de lucrări practice “se partajează la nivelul colectivului” în “colective de mai multe cadre didactice care predau aceeași disciplină”. Acesta a comparat cursul plagiat de el cu instrucțiunile de la aparatul de cafea și a spus: “Nu se pune problema renunțării nu are ISBN, nu există drepturi de autor pentru aceste lucruri. Deci, dacă dumneavoastră vă cumpărați un automat de cafea nu există drepturi de autor pentru instrucțiunile automatului de cafea”.

În exclusivitate pentru Edupedu.ro, președintele Institutului Internațional privind Frauda Academică a declarat că în materialele de curs trebuie indicată mereu sursa, iar ISBN nu are legătură cu obligația citării. Vezi aici declarațiile integrale

Citește și:
BREAKING Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat
Conducerea PNL se reunește la ora 11 pentru a discuta numele viitorului ministru al Educației, la 4 zile de la demisia lui Cîmpeanu în scandalul de plagiat. Ligia Deca – în continuare în pole position
LIVE VIDEO TEXT “Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului” – Președintele Iohannis în deschiderea anului universitar 2022-2023, la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București, fără ministru plin la 4 zile după demisia lui Cîmpeanu în afacerea plagiatului, cu un premier acuzat de plagiat și cu România educată tot la stadiul de proiect
Premierul acuzat de plagiat și cu portofoliu gol la Educație din cauza plagiatului lui Cîmpeanu, Nicolae Ciucă publică un mesaj pentru a marca începerea anului universitar 2022-2023: Standardele învățământului românesc să țină pasul cu vremurile. Modificările pe care le aducem prin Legile educației naționale reflectă o viziune orientată spre viitor
Gabriel Liiceanu: Nicăieri în Uniunea Europeană n-a existat o țară cu un președinte care să aibă un prim-ministru și un ministru al Învățământului plagiatori. Este rușinea Europei

6 comments
  1. Ministrul demisionează din proprie inițiativă. Peste câteva zile apreciază că demisia este nedreaptă.
    Rezultă că propria dumnealui inițiativă ii este împotrivă.
    Daca nu i s-ar fi împotrivit propria inițiativă… era pe cocoașa educației încă o vreme. Trist personaj!

  2. Soecificul invatamantului universitar este plagiatul, diplomele si titlurile fara acoperire, beneficiile pe viata prin legi cu dedicatie?
    Domnul fost ministru vrea o educatie dupa chipul si asemanarea proprie: o masca care ascunde lipsa continutului.

  3. Bag samă, tâmpeanu și-a meritat numele de scenă; ori încearcă să rămână cocoțat ca șef al rectorilor. totuși, cel puțin în cazul UBB, lipsa susținerii ar trebui să-i arate obrazul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Grupul pentru Dialog Social dezaprobă interzicerea educației de gen și cere președintelui Iohannis respingerea legii: Prin acest act de cenzură, România se așază în siajul statelor eșuate în iliberalism

Grupul pentru Dialog Social dezaprobă interzicerea educației de gen de către Parlamentul României, prin modificarea Legii Educației. “A elimina prin decizii parlamentare discipline academice din câmpul dezbaterii intelectuale e mai…
Vezi articolul

USR a solicitat chemarea ministrului Educaţiei Ligia Deca în plenul Senatului, spune că va insista după un “refuz de a stabili o dată exactă” / “Fuga de dialog o dezonorează” – senatorul Ștefan Pălărie

Senatorul USR Ştefan Pălărie a criticat-o luni pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei, pentru faptul că nu a venit în plenul Senatului pentru a-şi prezenta priorităţile mandatului şi lucrurile pe care…
Vezi articolul