Părinții care nu vor completa formularele privind vaccinarea copiilor nu vor fi sancționați, însă riscul este să răspundă foarte mulți părinți cu „nu” la întrebarea dacă sunt sau nu de acord să își vaccineze copiii, a declarat miercuri seară, la Digi24, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a adăugat că în cazul în care majoritatea părinților vor refuza să-și vaccineze copiii eligibili (peste 12 ani), „atunci măcar știm și noi că, în cea mai mare parte, nu suntem de acord cu vaccinarea, dar în același timp vrem ca școlile să fie un mediu sigur”.
În ceea ce privește întrebările de pe formulare, Cîmpeanu a spus că acestea vor fi: „copilul este vaccinat sau nu?” și „în cazul în care nu este vaccinat, aș fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?”.
Mai jos, declarația completă pe tema formularelor de vaccinare a copiilor:
“Claudiu Pândaru, moderator: Dacă părinții nu doresc să vină cu aceste formulare completate, îi obligă ceva?
Cîmpeanu: Acum, dacă aș fi părinte nu știu de ce n-aș dori să răspund la întrebarea „copilul este vaccinat sau nu?” și mai apoi la întrebarea „în cazul în care nu este vaccinat, aș fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?”. Dacă mă întrebați, pot să vă răspund foarte concret și la obiect: nu există sancțiuni pentru părinții care nu răspund, dar îmi place să cred că vor fi foarte puțini aceia care nu vor răspunde.
Repet, e dreptul lor să decidă cu da sau cu nu, dar să știm și noi care este dorința de vaccinare. Pentru acei părinți care vor decide că sunt de acord cu vaccinarea, să putem organiza echipe mobile în acele școli. Pe de altă parte, vă mai spun încă ceva… am așa un puseu de sinceritate… să vedem și noi cum stăm ca să ne eliminăm orice iluzie. Riscul este să răspundă foarte mulți părinți cu nu, dar atunci măcar știm și noi că, în cea mai mare parte, nu suntem de acord cu vaccinarea, dar în același timp vrem ca școlile să fie un mediu sigur.”
Formularele vor fi apoi strânse de către inspectoratele școlare care le vor da mai departe direcțiilor de sănătate publică, a mai spus Cîmpeanu.
- Amintim că medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat, în ședința săptămânală de marți pe tema vaccinării, că în cazul școlilor se iau în considerare două scenarii: deschiderea de puncte de vaccinare în cabinetele școlare acolo unde sunt, sau deplasarea cu o echipă mobilă la școlile unde sunt persoane care doresc să se vaccineze, elevi, părinți sau profesori.
„Cum va avea loc efectiv procesul de vaccinare: vor fi cu siguranță unități de învățământ unde vom putea organiza cabinete de vaccinare de sine stătătoare, care să funcționeze pe perioada în care există o adresabilitate în rândul unității de învățământ și, de asemenea, foarte probabil că în majoritatea cazurilor, acolo, de pildă, unde unitatea de învățământ are în proximitate un centru de vaccinare, nu se justifică să mai organizăm un alt cabinet sau un alt punct de vaccinare. Însă, în mediul rural, dar și în urban, principala logistică care asigură accesul la vaccinare va fi cu ajutorul echipelor mobile. Practic, ne dorim ca fiecărei unități de învățământ să-i fie alocată o echipă mobilă și unitatea de învățământ să centralizeze periodic persoanele care doresc să se vaccineze.
În felul acesta, se stabilește un interval orar, o zi într-o săptămână, fie spre sfârșitul programului, se identifică spațiul unde se poate organiza activitatea de vaccinare și, repet, după cum știm, minorii care au nevoie să fie însoțiți de unii dintre aparținători, de reprezentanți legali, se pot prezenta și pot să fie vaccinați împreună cu cei din familie tocmai pentru că riscul în cazul unui copil care se infectează este să transmită în familie și, în cazul în care sunt persoane vulnerabile, evoluția poate să fie nefavorabilă cu cazuri cu severitate crescută.
De altfel, sunt studii publicate care ne arată că familiile care au copii preșcolari au un risc de 15% mai mare să înregistreze îmbolnăvire de COVID-19, iar cei care au copii din clasele de primar în sus au un risc de 20-25% mai mare să înregistreze cazuri în interiorul familiei. Practic, confirmă faptul că transmiterea se poate face de la părinți, bunici la copii, dar și invers, așa încât este principala modalitate prin care noi putem să limităm răspândirea virusului”, a declarat Gheorghiță marți.
4 comments
Ți se pare că îi obligă școala să vină bolnavi la cursuri? Asta reiese din comentariul tău!
Noi le motivăm absențele pe baza adeverinței medicale, dar trebuia să știi deja asta! Nici nouă nu ne convine să ne îmbolnăvim, nici de o viroză!
Iar despre partea cu igiena în școli, ceartă-te cu Câmpeanu și cu Cîțu, ca să aloce bani pentru așa ceva! Toți vrem să trăim, să muncim și să învățăm în condiții decente și sigure!
Și apropo: nici noi nu ne-am vaccina cu un ser nou, dar ar fi bine să vă obligați copiii să poarte masca la școală, căci noi nu avem acest drept asupra lor, ci doar de informare!
Ne-ați face un bine și nouă! :))
Iar completăm formulare si nu vine nimeni sa-i vaccineze? Anul trecut din luna Mai am completat lunar formulare si nu a venit.numeni sa vaccineze elevii. Va faceti ca munciti si noi pierdem timpul cu formularele dumneavoastra.
Păi este simplu: nu vor fi sancțiuni nici pentru profesori!
Așa că să ne lași matale cu ,,odihnă acasă dacă nu ne vaccinăm!”
Vaccinul nu este obligatoriu!
Scoala ar fi un mediu sigur daca v-ati axa pe curatenie, reguli pe care sa le respecte si cadrele didactice si parintii si copiii. Si fara vaccin, copiii ar fi in siguranta daca ar fi triaj serios facut. Daca un copil este racit, il doare gatul, stranuta, tuseste, indiferent ca are sau nu covid, ar trebui tinut acasa pentru a evita raspindirea virusului la toti ceilalti copii. Asta se intampla de multi ani, ii aduc bolnavi la scoala si in loc sa stea unul acasa, ajunge jumatate de clasa sa fie bolnava si sa stea acasa. Axati-va pe reguli, dezinfectari, clase aerisite si vor fi in siguranta toti. Eu, ca parinte, sunt vaccinat, insa nu mi-as vaccina copilul sub 18 ani cu un ser nou.