„Trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată”, a spus Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la începutul ședinței de Guvern.
UPDATE: Cîmpeanu, apostrofat de Ciucă după ce a spus că nu e nicio legătură între calitatea educației și toaleta din curtea școlii: Aceste toalete nu trebuie să mai existe în România anului 2024. Mi se pare absolut incredibil
Acesta a menționat că erau peste 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme, în urmă cu 3-4 ani. „Dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli”, a completat ministrul.
Cîmpeanu a mai spus că „am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România (cu grupuri sanitare neconforme – n. red.)”.
Sorin Cîmpeanu: „Pe partea cealaltă, planul pe care l-ați cerut pentru conformitatea grupurilor sanitare în școli, știind că, în urmă cu 3-4 ani, erau peste 2000 de școli cu grupuri sanitare neconforme, dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli, e vorba de școli mici. Am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România (cu grupuri sanitare neconforme – n. red.). Încrederea se va transpune într-un plan concret de acțiune pe care îl vom prezenta, domnule ministru, nu până la sfârșitul anului, și îmi place să cred că reprezentăm mult mai devreme. Mă angajez să prezentăm mai devreme.
Este o problema exagerată și este legată de foarte multe ori de calitatea educației, e o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată, clar, și va fi rezolvată”.
Informații de context
În luna mai a acestui an, un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat erau pe lista aprobată de Guvern pentru primirea de fonduri ca să construiască toalete, în locul latrinelor existente. Tot atunci, ministrul Educației a anunțat că dacă acești bani alocați acum vor fi investiți, conform planului, ar mai rămâne 199 de structuri cu latrine.- detalii aici
Statisticile despre toaletele din școli sunt diferite la fiecare raportare oficială. De exemplu, în decembrie 2020, Guvernul României a aprobat un memorandum în care scria că peste o treime dintre școli sunt fără toalete interioare și nu au autorizație sanitară. Concret, potrivit documentului situația ar sta în felul următor:
- 12.712 clădiri școlare nerenovate;
- 4.414 școli care folosesc sobe pentru încălzire;
- 5.826 de școli care nu au autorizație sanitară;
- 3.884 nu au surse de apă adecvate;
- 6.180 de școli nu au toalete interioare;
- 12.359 de școli nu au rampă de acces
- 15.007 școli nu au toalete adaptate persoanelor cu dizabilități.
În raportul final România Educată, publicat pe 14 iulie 2021, scrie că „’Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaționale 2018 – 2023′ identifică aproximativ 4.200 de școli din România (însumând peste 155.486 de elevi) care nu au grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte lipsite de apă curentă și canalizare”.
Documentul are și o actualizare a datelor – „La nivelul anului 2021, din datele transmise de către Ministerul Educației, din numărul total de clădiri cu destinația săli de curs, laboratoare, sală de sport, cămin sau cantină din învățământul preuniversitar, un număr de 3.191 clădiri nu au autorizație sanitară, fiind proporțional mai numeroase în mediul rural decât în cel urban.
Este important să notăm și că o parte semnificativă a autorizațiilor sanitare a fost obținută în baza unei declarații pe propria răspundere a directorului unității de învățământ”.
9 comments
Acest ministru parca a venit de pe alta planeta. Numai prostii debiteaza.
Are legătura Domnule ministru! In loc sa furați banii împreuna cu PNL și PSD și sa inventați toate bazaconiile,mai bine faceți WC-URI pentru elevi.
Mama voastra de politicieni mizerabili. Interesul vostru este sa aveti un popor prost. Vii va trimiteti puradeii la Paris iar copiii celor ce va platesc sa se duca la latrina. Voi va duceti doar la Latrina3 sa-l mancati. Mizerabililor. Tara asta n-are bani pt invatamant? ,
Desigur,fără toalete civilizate, fără apă caldă la chiuveta, fără condiții corespunzătoare în clase, cu mai mulți elevi în clase decât în țările civilizate, școala românească va urca pe treptele olimpice, însă în ce privește analfabetismul funcțional și prostirea generala.
Aceasta însă este pohta ce-au pohtit cei ce ne conduc, nu pot fi aleși în funcții niste fosile și nepregătiți de oameni educați și școliți!
Vivat Analfabetismul Funcțional!
Cum nu are legătură tâmpeanu cu educația; am văzut că lucaraea lui de doctorat este despre sisteme de irigații… adică, la agricultură se pricepe ”mnealui.
În fundul curții se duce și reforma diformă a acestui politruc cu tupeu și… atât.
Tampenii marca Campeanu, are foarte mare legatura si sunt foarte multe argumente.
De ce crezi ca ar veni un profesor bun sa predea cu toaleta in fundul curtii?
Cum crezi ca sunt motivati elevii sa vina la scoala in conditii de secolul XIX?
etc.
Doar pentru o astfel de afirmatie ar fi trebuit zburat de la minister. Un nemernic, incompetent si narcisist.
Toaleta în fundul curții este indicatorul cel mai important al lipsei de educație și civilizație. Iar ignorarea ei este indicatorul sigur al lipsei de educație. Indiferent cum își gonflează zootehniștii politicieni performanțele, ele pălesc dacă grăjdarul are mizerie în grajd. Este o lecție veche de când lumea, nu ar trebui să ai un doctorat pentru a înțelege. Din păcate, luxul din cabinetul directorilor primește mai des politicieni decât primesc toaletele din fundul curții elevi. Iar elevii nu au acces la bugete și nici la miniștri plini de mediocritate și aroganță.
Dacă vrem învățământ de calitate și vrem ca și copiii de la țară să învețe carte, trebuie să le asigurăm toate condițiile, inclusiv toalete în școli, nu afară, unde este, probabil, o singură toaletă și aia insalubră și unde copiii se pot răni sau mai grav pot cădea în haznaua de acolo. Dar nu se dorește ca acești copii să aibă condiții decente și oricum calitatea învățământului românesc de stat este dezamăgitor de scăzută. Tâmpeanu este un mincinos și nu vrea să îi ajute pe acești copii. Programul “România educată” este un fiasco