Cîmpeanu: „Ne dorim derularea semestrului II în format clasic. Ne vom putea pronunța după 20 ianuarie. Nu excludem niciun scenariu”

2.994 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Captură Facebook.com – Ministerul Educației
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că își dorește ca semestrul al II-lea să înceapă în format clasic, însă o decizie în acest sens va fi luată abia după 20 ianuarie. Mai mult, Cîmpeanu nu va exclude niciunul din cele trei scenarii în care a funcționat școala în timpul pandemiei, se arată într-un comunicat de presă al ministerului. Semestrul al doilea va începe în data de 8 februarie, după mini-vacanța intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie), potrivit structurii anului școlar 2020-2021.

„Ne dorim derularea semestrului II în format clasic, însă ne vom putea pronunța responsabil și fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii. Orice scenariu va rezulta în urma analizei va fi luat în considerare. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă – așa cum solicita Consiliul Național al Elevilor”, a precizat Cîmpeanu.

Mai jos, comunicatul integral transmis luni seara de Ministerul Educației:

“În urma discuţiilor cu majoritatea celor implicaţi în procesul de educaţie, precum şi a discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, cu factori de decizie din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi cu cei implicați în campania de vaccinare, prioritizând starea de sănătate a elevilor și a personalului din sistemul de învățământ, Ministerul Educației își dorește redeschiderea cât mai grabnică a școlilor, în urma unei analize responsabile a rezultatelor care vor fi obținute cu privire la:

Evoluția epidemiologică – conform situațiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanței de iarnă/ rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie a.c.;

Raportările numerice solicitate inspectoratelor şcolare, pentru fiecare unitate de învățământ, cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are disponibilitate de vaccinare – situație solicitată tuturor unităților și instituțiilor de învățământ cu termen 15 ianuarie, orele 16.00.

În același timp, se vor avea în vedere și măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie epidemiologică asemănătoare, precum şi raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare-predare online (termenul de raportare pentru această situație este 11 ianuarie a.c.).

Ne dorim derularea semestrului II în format clasic, însă ne vom putea pronunța responsabil și fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii.

Orice scenariu va rezulta în urma analizei va fi luat în considerare. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă – așa cum solicita Consiliul Național al Elevilor.

Am planificat în această săptămână consultări cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților și cadrelor didactice, pentru a analiza tot spectrul măsurilor ce se impun atât în vederea redeschiderii școlilor, cât și în vederea compensării pierderilor suferite de sistemul de educație pe parcursul crizei sanitare. În cursul săptămânii viitoare am planificat, de asemenea, consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătății”.

Sursă foto: Captură Facebook/Ministerul Educației

Citește și:
Ministrul Educației anunță că va ține cont de scenariul privind descentralizarea deciziei de deschidere a școlilor în funcție de rata incidenței de COVID-19 la nivel local, propus de Consiliul Național al Elevilor
Cîmpeanu: Am cerut în toate școlile și universitățile o raportare numerică cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţamânt / Va conta în decizia de deschidere a școlilor
Școlile nu se redeschid fizic în ianuarie. O decizie, abia “în a treia decadă a lunii”, iar revenirea elevilor în clase “dacă se poate, chiar pe data de 8 februarie”, spune ministrul Cîmpeanu. Ce criterii ia în calcul

7 comments
  1. Lucrurile nu sunt asa simple.
    Profesorii nu sunt medici.
    Dar dacă doar 40 la sută din medici se vaccinează (procentul maxim), adică oameni specializați in a citi prospecte si denumiri științifice de substanțe componente ale unui vaccin, cum sa pui etichetă de ,,retrograd” cuiva din alt domeniu de activitate care refuză vaccinarea ?
    Clipurile TV in mod ciudat nu folosesc niciodată termenul de Imunizare, ci incheie cu o poezie: ,,Șî eu…. mă vaccinez”
    P.S. In unele clipuri TV medicii nici măcar nu spun ca vaccinul anticovid e bun ci ,,vaccinurile sunt folositoare”
    Așadar reticenta este normală in condițiile date.

    1. @activedu
      Dupa logica dvs, profesorii nu ar trebui sa conduca masini pentru ca nu-s soferi profesionisti, sa nu si le repare singuri pentru ca nu-s mecanici, sa nu-si schimbe tevile la baie pentru ca nu-s instalatori si sa nu-si zugraveasca singuri casa pentru ca nu-s zugravi. Chiar credeti ca nu putem citi un prospect? Si ce inseamna reticenta? Sa asteptam poate poate o pati vreun doctor ceva (nu ca ar avea ce) dupa vaccin, ca sa ne dam apoi singuri dreptate? In bunul stil romanesc al smecheriei de doi lei? Si al egoismului ridicat la rang de stil de viata?

  2. Mi se pare ca duceti totul la nivel de paranoia. Ce treaba aveti cu faptul ca acel director a postat ce spuneti? Va sta cu un cutit la gat sa va vaccinati? Faceti ce vreti, dar fiti responsabil. Pot intelege ca un intelectual nu se vaccineaza din ratiuni medicale(contraindicatie la vaccin), dar nu pot, imi pare rau, sa sustin, inteleg si aprob oameni cu argumente ca ale dumneavoastra care nu o fac. Sunt penibile si fara fundament. Da, ma voi vaccina daca voi putea. Categoric ma voi vaccina. Sunt profesor, interactionez cu 400 de elevi si zeci de profesori si port, pe langa grija mea egoista si grija celor din jur. Cum ar fi sa nu ma vaccinez ca am eu gargauni in cap si sa-mi infectez un parinte, un copil.?Egocentrism si nimic mai mult. Dumneavoastra faceti cum va taie capul, dar ganditi-va ca traiti in societate si va supuneti ei.

    1. @Xulescu
      Nu veti reusi, oricate argumente logice si de bun simt le veti aduce, sa-i convingeti ca nu-i obliga nimeni, ca e totusi fundamental necesar sa ne gandim ca nu lucram la stana din varful muntelui, ci in colectivitati si mai ales ca e in interesul fiecaruia sa se protejeze cat poate mai mult. Nu va bazati pe ideea de “intelect”. Pentru unii, domeniul in care activeaza nu a adus cu sine si dezvoltarea intelectuala de care vorbeati. Au ramas la nanocipuri, 5G-uri, oculte mondiale, budeanu, sarma mastii ca antena, banala gripa, lesinuri fatale provocate de un ac etc, etc… Grav e ca informatia e la un clic distanta. La fel de grav e insa ca telecomanda A3 e mai la indemana. Vorba cantecului: “n-ai cu cine…”.

  3. Nu sunt dispus sa ma vaccinez datorita problemelor de sanatate care apar si in prospectul vaccinului dar si datorita faptului ca acesta nu garanteaza absolut nimic: cat timp tine protectia, ce efecte secundare pe termen lung pot sa apara etc.
    Sunt dispus sa ma testez saptamanal cu teste rapide, oferite de scoala, daca este nevoie, si sa fac invatamant online (pe banii mei, ca si pana acum) daca voi fi nevoit sa stau acasa!
    Apropo, am auzit ca exista scoli unde directorii au avut la dispozitie laptopurile de la serviciu, pe care si-au tinut orele, dar profesorii nu au primit nimic!
    Cum vi se pare propaganda la moda a unor directori/inspectori/profesori de a-si pune rama de profil pe Facebooc cu ”Si eu ma vaccinez”? Parca vaccinarea era o optiune, voluntara! Este similar cu cei care fac o donatie dar cheama toata presa! Un act de promovare!

    1. Școala nu vă va oferi teste rapide gratuit.
      În fond, vaccinarea chiar e o opțiune. Și decizia de a spune pe rețelele de socializare că te vaccinezi e tot o opțiune, de ce vă deranjează?
      Producătorul vaccinului nu îți poate garanta securitate absolută. Nu e posibil.
      Pe același principiu, când cumpărați un produs alimentar, ar trebui să vă garanteze producătorul că nu vă va dăuna în 10 – 15 ani. Nu vă garantează, și multe chiar vă dăunează grav. Dar e opțiunea dvs să îl cumpărați.
      Dacă am fi la fel de precauți în toate deciziile pe care le luăm cum suntem în privința vaccinurilor….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dacă Hotărârea de Guvern cu școlile pilot este publicată rapid, lansarea unei clase sau a două clase chiar începând cu anul școlar 2020-2021 este posibilă, spune Marian Staș, inițiatorul proiectului

”Frontul îngust pentru această ofensivă, adică breșa pe care o avem de făcut este breșa curriculară”, explică în termeni militari, într-un interviu pentru Edupedu.ro, Marian Staș, fost consilier al ministrului…
Vezi articolul

DOCUMENT Ultima zi în care școlile-pilot din proiectul de testare a metodologiei de monitorizare a segregării școlare mai pot completa chestionarul prin care să spună ce a mers și ce nu în această privință

Luni, 9 octombrie, este ultima zi în care școlile incluse pentru testarea pe teren a metodologiei de monitorizare a segregării școlare pot completa chestionarul, potrivit unei adrese a Ministerului Educației.…
Vezi articolul