Cîmpeanu, la prezentarea bugetului Educației în Parlament: Este un buget care este departe de a fi suficient față de nevoile Educației, dar este totuși un buget în creștere, în valoare absolută

2.156 de vizualizări
Foto: cdep.ro
Este un buget care este departe de a fi suficient față de nevoile Educației, dar este totuși un buget în creștere, în valoare absolută, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la prezentarea Bugetului Educației în comisiile reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, unde are loc dezbaterea proiectului legii Bugetului de Stat pe anul 2021.

Ședința a fost transmisă LIVE pe site-ul Camerei Deputaților.

Cele mai importante declarații ale lui Sorin Cîmpeanu:

”Bugetul Ministerului Educației înregistrează la nivel de proiect o creștere în valoare absolută de 244 de milioane de lei față de execuția pe 2020.

Legea Educației, art. 8, se raportează la Bugetul Educației Naționale și nu la bugetul Ministerului Educației, și din această perspectivă a Bugetului Educației Naționale avem cea mai mare valoare absolută înregistrată în ultimii 30 de ani. Este vorba de 39,6 miliarde de lei, peste 8 miliarde de euro.

Această creștere cuprinde 535 milioane lei bursele elevilor acordate de la bugetul de stat pentru prima dată, cuantumul este dublu față de cât s-a alocat anul trecut prin bugetul autorităților locale.

O creștere este înregistrată și la costul standard per elev destinat cheltuielilor materiale și pregătirii profesionale, o creștere de 26% în valoare absolută de 326 de milioane, în condițiile în care creșterile cumulate pe ultimii ani au fost doar creșteri cu inflație.

Este carevasăzică în propunerea de proiect 28,5 miliarde lei în valoare absolută este cea mai mare valoare, procentual este o valoare mai mică decât anul trecut 2,55, față de 2,72 procentual, pentru că se raportează la PIB.

Este un buget care este departe de a fi suficient față de nevoile Educației, dar este totuși un buget în creștere în valoare absolută.

Atât Bugetul Educației cât și Bugetul Ministerului Educației au înregistrat cele mai mari creșteri în valoare relativă din ultimii 10 ani.

Avem o creștere de 244 milioane lei per total în bugetul Ministerului Educației, în contextul în care bugetul nu mai prevede cheltuieli de 1,2 miliarde de lei, este vorba de o sumă de 512 milioane de lei cheltuieli cu Legea 85, cea care a acordat diferențele salariale pentru perioada octombrie 2008-mai 2015. Banii aceștia nu se mai consumă pentru legea 85 pentru că nu mai există această obligație, a fost închisă la nivelul anului trecut.

De asemenea, voucherele în valoare de 470 de milioane de lei per total pe universitar și preuniversitar nu se mai plătesc și nici fondul de rezervă de 214 milioane de lei. În total, dacă veți aduna, veți vedea că dispar cheltuieli de 1,2 miliarde de lei”.

Cîmpeanu a intervenit apoi în dezbaterea pe amendament și a declarat următoarele:

„Ați vorbit de microbuze, 500 de milioane de lei suplimentar, obiectivul Ministerului Educației este să propună în PNRR 1.860 de microbuze electrice sau hibrid în valoare de 186 de milioane de euro care înseamnă 900 de milioane de lei, deci este un amendament serios pe care noi l-am luat foarte în serios și lucrăm pentru achiziția de microbuze școlare din PNRR.

Învățământul remedial este un alt amendament, avem o ordonanță de urgență care alocă 30 de milioane de euro pentru învățământul primar și gimnazial, se adaugă 20 de milioane de euro pentru învățământul liceal.

Amendamentul privind creșele, acestea încă nu sunt la Ministerul Educației, deci nu putem să luăm în considerare în bugetul Educației acest subiect, creșe.

Suplimentarea burselor elevilor: bursa profesională este un amendament de suplimentare de la 200 la 600 de lei, este de asemenea un obiectiv în PNRR.

Suplimentarea burselor studenților: avem 796 de milioane de lei în buget, exact cât am avut și anul trecut, în plus avem o cheltuială de sold a universităților în valoare de 250 de milioane de lei cu destinație exclusivă plată burse studenți și cheltuieli de capital, deci universitățile au baza legală pentru a contribui la suplimentarea burselor, deci și acest amendament este luat în calcul într-un fel.

Avem cheltuieli de capital, foarte multe amendamente privesc cheltuieli de capital, aici pe de o parte avem bugetele locale, pe de altă parte avem o ordonanță de urgență pe care o voi promova în Guvern în speranța de a fi acceptată, prin care până la 10% din finanțare de bază din care se plătesc salarii și într-o proporție foarte mică cheltuieli materiale să poată să se ducă cu destinație cheltuieli de capital pentru investiții.”

Foto: captura cdep.ro


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul și filologul François Bayrou, numit prim-ministrul Franței de președintele Emmanuel Macron. Fost ministru al Educației, a reformat Bacalaureatul în 1990 și a introdus limbile străine la clasele I-IV

François Bayrou, fost ministru al Educației și profesor licențiat în litere clasice, a fost numit vineri prim-ministru al Franței de către președintele Emmanuel Macron, după cum notează G4Media.ro. Cu o…
Vezi articolul

Cîmpeanu susține în afacerea plagiatului că profesorul Ioan Pleșa ar fi considerat „necesar” ca el „să preia îndrumătorul de lucrări practice” / O operă nu poate fi republicată sub un alt nume, nu există nicio cale pe lumea asta ca o operă a lui Michelangelo, de exemplu, să devină realizată de mine – avertizează un avocat

Ministrul Educației vine la două zile de la ancheta care a dezvăluit un plagiat masiv în cursul său universitar cu următoarea explicație publică: profesorul Ioan Pleșa, unul dintre autorii de…
Vezi articolul

Campanie a USR prin care politicienii din Opoziție fac apel la populație să le scrie senatorilor să nu voteze proiectele de legi ale Educației / Într-un clip, prezintă Educația ca pe o mamă agresată de un bărbat, în fața copiilor, și pentru care nimeni nu intervine

Mai mulți parlamentari USR au demarat o campanie de sensibilizare a populației la problemele din proiectele legilor Educației. Într-un clip publicat vineri pe pagina senatorului Ștefan Pălărie, apare o femeie…
Vezi articolul

Propunere pentru eliminarea concursului de admitere la liceu, trimisă de sindicatele profesorilor ca amendament la proiectul legii Educației: Elevii să susțină 5 probe la Evaluarea Națională, iar liceele să stabilească, cu un an înainte, pentru fiecare filieră, coeficienții pentru fiecare probă

Alternativa pentru admiterea separată la liceu ar putea fi ca elevii de clasa a VIII-a să susțină 5 probe la examenul de Evaluare Națională, potrivit amendamentelor trimise Ministerului Educației de…
Vezi articolul

Anunț în debutul anului școlar 2022-2023: Costul standard primit de școli pentru bunuri și servicii “nu acoperă, în condițiile în care au crescut utilitățile, nici măcar cheltuielile materiale”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu – VIDEO

Costul standard primit de școli “nu acoperă (…) nici măcar cheltuielile materiale”, în contextul în care prețurile la energie și alte utilități au crescut considerabil în această perioadă, a declarat…
Vezi articolul