Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, în cadrul ședinței de joi a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată”, că „s-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern”, însă își manifestă cu „onestitate poate excesivă îngrijorarea cu privire la încadrarea în termenul de 1 octombrie pentru a avea un pachet legislativ coerent într-un prim draft”. Premierul Florin Cîțu i-a transmis: „avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG și după aceea la 1 octombrie”.
Mai jos, dialogul complet între Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu legat de termenele pentru implementarea legislativă a proiectului prezidențial România Educată:
“Cîmpeanu: Provocările sunt imense, dacă reușim să punem cap la cap ceea ce am prezentat doar în rezumat acum, cu fiecare dintre ministerele pe care le conduceți, lucrând zi de zi cu Administrația prezidențială pentru a face o propunere coerentă, s-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern, cu programul de implementare, care trebuie să fie o politică publică ce, în mod obligatoriu, conform unor legi pe care nu le menționez, dar desigur le cunoașteți, trebuie să stea la baza pachetului legislativ din Educație.
Vestea proastă este că, deși am propus, în speranța că domnul prim-ministru va accepta, frecvență săptămânală, îmi manifest cu onestitate poate excesivă îngrijorarea cu privire la încadrarea în termenul de 1 octombrie pentru a avea un pachet legislativ coerent într-un prim draft.
Cîțu: Mulțumesc, domnule ministru, sunt sigur că veți reuși să faceți până pe 10 septembrie să avem totul pregătit, am mare încredere că se poate face, frecvența săptămânală… v-am spus… o să ne vedem ori de câte ori este nevoie, avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG și după aceea la 1 octombrie.”
Amintim că în cadrul aceleiași conferințe, premierul a folosit un alt nume pentru consilierul prezidențial pe Educație, Ligia Deca, spunând „Deac”.
Declarațiile, la minutul 26:45, în video-ul de mai jos:
Amintim că astăzi a avut loc, de la 13:00, la Guvern, prima ședință a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată”.
Din comitet fac parte ministerele Educației, Investițiilor și Proiectelor Europene, Cercetării, Finanțelor, Justiției, Sănătății, Apărării, Afacerilor Interne, Muncii, Dezvoltării, Culturii și Sportului. Participă în calitate de membri și vicepremierii Guvernului, iar ședințele sunt prezidate de către premierul Florin Cîțu.
Conducerea este asigurată de prim-ministru, în calitate președinte al comitetului, și de ministrul Educației, în calitate de vicepreședinte.
Administrația Prezidențială are statut de invitat permanent, anunța pe 28 iulie chiar premierul.
Reamintim că acest comitet s-a înființat după ce Guvernul a aprobat un memorandum (un document intern) prin care era prevăzut că acest grup de lucru „va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului ‘România Educată’”.
Memorandumul mai prevede adoptarea, până la 10 septembrie 2021, a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea „Planului de acțiune”, cu termene și responsabilități, pentru implementare, iar până la 1 octombrie 2021 ar trebui elaborat un pachet legislativ, care să asigure implementarea proiectului „România Educată”, precum și organizarea de consultări cu partenerii sociali, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, ai mediului economic și ai organizațiilor neguvernamentale, pentru definitivarea Pachetului legislativ, cu termen de implementare octombrie – noiembrie 2021.
2 comments
Domnul Câmpeanu țopăie toata ziua între televiziuni si se plimba cu Cîțu prin țară, de unde sa aiba timp de legislație?
Te doare creieru’ ce vorbesc astia la sedinta asta. Din cele 32 minute reiese ca abia acum stabilesc frecventa intalnirilor (asta fiind prima intalnire, lol).
Pana acum nu au facut absolut nimic :), dar ME lucreaza de zor nu se stie la ce. Ritmul de lucru este al unui fikus esuat pe camp.
Sau poate gresesc, ceva realizari exista: a esuat detasarea nevestei lu’ Bode (un avertizor de integritate l-a dat in gat pe ministru), la concursul pentru directori nu s-a schimbat nimic (angajarea se va face pe criterii de toceala si de ochi frumosi la interviu), politizarea continua, manuale si programe pentru cls. a 9-a nu cred ca exista inca, salvarea plagiatorilor a esuat deocamdata, asa zisa “digitalizare” a examenelor nationale de anul viitor :).