“Am văzut foarte multe puncte de vedere ale unor persoane care stau să mă întreb de unde își arogă această autoritate de a face previziuni, altele decât cele ale INSP și ale Ministerului Sănătății și ale specialiștilor în epidemiologie”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un interviu acordat duminică seară postului Digi 24. El a marcat astfel poziția sa cu privire la estimările epidemiologice independente cu privire la valul 5 al epidemiei, în condițiile în care toți elevii au revenit, luni, la școală, într-o perioadă de creștere a numărului de cazuri Covid-19.
Demnitarul face comentariile în contextul estimărilor făcute în ultimele zile de cercetătorul Octavian Jurma sau de către rețeaua medicală Medlife, privind un apogeu de 40-50.000 de cazuri pe zi pentru noul val pandemic, sub impactul variantei Omicron. Cu doar două luni înainte, la începutul lui noiembrie, când se încheia vacanța de 2 săptămâni decisă din cauza precedentului val al pandemiei, ministrul Cîmpeanu avea cuvinte de apreciere pentru cercetătorul Jurma – “epidemiologic este absolut perfect” – cu rezerva că pe tema educației “avem idei care nu se suprapun întocmai”.
- Octavian Jurma – creditat cu numeroase predicții confirmate ulterior de evoluția pandemiei – a fost, în general, foarte critic la adresa măsurilor luate de guvern, inclusiv cu privire la cele luate de Ministerul Educației pentru funcționarea școlilor în condițiile epidemiologice dificile. El s-a pronunțat repetat pentru închiderea școlilor pe considerente epidemiologice, fără să ia în calcul, cel mai adesea, implicațiile educaționale, spunând recent: “Faptul că educația este pusă înaintea sănătății și vieții – asta mă îngrijorează” – detalii, mai jos. În weekend, el a criticat declarațiile făcute de Adriana Pistol, secretar de stat la Sănătate, cum că nu există o explozie de cazuri Omicron în mod deosebit în școli, cercetătorul vorbind despre “politizarea” instituțiilor care responsabile cu supravegherea bolilor.
Duminică seară, întrebat la Digi 24 ce măsuri vor fi luate în școli în condițiile în care “se vorbește deja de peste 50.000 de infectări și nu peste mult timp”, ministrul Cîmpeanu a spus că, din punctul său de vedere, specialiștii sunt la Ministerul Sănătății și INSP, “partenerii noștri de dialog”. Altfel, “în România sunt specialiști pe orice. Se pricep la domeniul sanitar, la educație, la cursul euro, la problemele Patriarhiei, se pricep la orice. Dacă aceștia sunt specialiștii care fac acele previziuni, dați-mi voie să ascult ca ministru al Educației de punctul de vedere al INSP și al ministrului Sănătății (…)”.
Declarațiile ministrului Sorin Cîmpeanu pe această temă, la Digi 24:
“Moderatoare: (…) Se vorbește deja de peste 50.000 de infectări și nu peste mult timp. În aceste condiții, se vor impune noi reguli în școli? E posibil ca structura anului școlar să fie schimbată? Școala să treacă în online, deși ați spus că nu există un cadru legal în acest moment pentru asta?
Sorin Cîmpeanu: (…) Din perspectiva sanitară, există Ministerul Sănătății și INSP, care sunt partenerii noștri de dialog. Din punctul meu de vedere, acolo sunt specialiști, pentru că altfel, vedem, în România sunt specialiști pe orice. Se pricep la domeniul sanitar, la educație, la cursul euro, la problemele Patriarhiei, se pricep la orice. Dacă aceștia sunt specialiștii care fac acele previziuni, dați-mi voie să ascult ca ministru al Educației de punctul de vedere al INSP și al ministrului Sănătății care au precizat deja poziția – epidemiologi, nu pretins epidemiologi.
Moderatoare: Înțeleg din discuția pe care o aveți că aveți un personaj în minte…
Sorin Cîmpeanu: Am văzut foarte multe puncte de vedere ale unor persoane care stau să mă întreb de unde își arogă această autoritate de a face previziuni, altele decât cele ale INSP și ale Ministerului Sănătății și ale specialiștilor în epidemiologie.”
Secvența, în înregistrarea emisiunii (de la minutul 4:10):
Estimările independente cu zeci de mii de cazuri pe zi
Pragul de 50.000 de cazuri pe zi invocat de moderatoarea Digi 24 fusese vehiculat, sâmbătă, de specialiștii companiei Medlife, ca potențial vârf al următoarelor 2 săptămâni, în condițiile unei testări adecvate. Medlife este una dintre entitățile independente care au furnizat, de a lungul ultimilor 2 ani, date și estimări privind evoluția epidemiologică, inclusiv în contextul răspândirii unor noi tulpini.
Tot în weekend, înaintea interviului acordat de Sorin Cîmpeanu postului Digi 24, Octavian Jurma a publicat pe Facebook un comentariu dur la adresa declarațiilor făcute de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, după ce aceasta fusese citată de Edupedu.ro spunând că nu va exista o explozie de cazuri Omicron. În acea postare, cercetătorul aprecia, între altele: “Evident pentru dezastrul din valul 5 va fi de vină greaua moștenire. Însă de la cine? Că cei care guvernează acum au guvernat și în ultimele 3 decenii în diverse formule. Cum să ne așteptăm să scăpăm de orice criză când decorăm pe cei responsabili pentru dezastru? În această logică, putem fi siguri că avem un consens politic între Palatul Victoria și Palatul Cotroceni ca țara să fie lăsată să ardă și în valul 5 – Omicron”.
Comentariul lui Octavian Jurma cu privire la afirmațiile Adrianei Pistol:
Luni dimineață, după interviul ministrului, Octavian Jurma a publicat un alt comentariu, în care estimează că “de săptămâna viitoare vom vedea și impactul deschiderii școlilor în format fizic” și apreciază că “tot săptămâna viitoare vom depăși cu certitudine 25.000 de cazuri pe zi și e posibil să ne atingem și limita capacității de testare în jurul a 30-40.000 de cazuri pe zi”.
Comentariul lui Octavian Jurma privind evoluția numărului de cazuri:
Cîmpeanu – cuvinte de apreciere pentru epidemiologul Jurma, în contextul închiderii școlilor din toamnă
De notat că, pe 5 noiembrie 2021, la finalul vacanței de 2 săptămâni pe care o decisese atunci, ministrul Cîmpeanu avea cuvinte de apreciere profundă pentru Octavian Jurma, într-un interviu acordat atunci TVR și în care a intervenit și cercetătorul.
“Domnul doctor Jurma, pe care îl apreciez foarte mult”, a prefațat ministrul intervenția specialistului, înainte ca acesta să critice, între altele, faptul că pragul de 60% de vaccinare a profesorilor impus atunci “nu este o decizie bazată pe criterii epidemiologice”; că “acum școlile se închid doar când devin focare”, că “există entități centrale care interferează cu decizia sanitară locală”. Cercetătorul menționa, atunci, o latură personală pentru poziționarea sa cu privire la școala în pandemie: “un motiv de stres pentru părinți ca mine este faptul că nu avem o garanție că siguranța copiilor este cu adevărat luată în considerare”. Și tot Octavian Jurma aprecia: “Faptul că educația este pusă înaintea sănătății și vieții – asta mă îngrijorează”.
În același interviu, Sorin Cîmpeanu a răspuns că are un alt punct de vedere “pe partea educațională”, însă a susținut afirmațiile cercetătorului din punct de vedere epidemiologic. Dar a folosit un limbaj considerabil mai temperat față de cel actual: “avem idei care nu se suprapun întocmai”, “din punct de vedere epidemiologic este absolut perfect”
Sorin Cîmpeanu, în emisiunea TVR din 5 noiembrie 2021:
- “Sunt total de acord cu tot ce ați spus și apreciez întotdeauna profesionalismul în domeniul medical al domnului doctor în domeniul epidemiologic. Pe partea educațională, sigur că da, avem idei care nu se suprapun întocmai. Dar din punct de vedere epidemiologic este absolut perfect, inclusiv diferența care este nesemnificativă între o școală care este 50% și o școală care este pe partea cealaltă a drumului și are 60% rată de vaccinare”.
4 comments
“Faptul că educația este pusă înaintea sănătății și vieții – asta mă îngrijorează” , dr Jurma are dreptate în ceea ce afirmă. Această încăpățânare să se țină sc deschise în localitățile cu rată mare de incidență, așa cum s a întâmplat în valul 4 până au băgat elevii în vacanță forțată, care reguli de prevenție se respectă în școală? De la teorie la practică e cale lungă. Este stupefiant.
“Faptul că educația este pusă înaintea sănătății și vieții – asta mă îngrijorează” , mă consternează această declarație a ministerului educației, în acest moment când este mai bine să punem educația pe primul loc, si apoi sănătatea. Această încăpățânare să se țină sc deschise în localitățile cu rată mare de incidență, așa cum s a întâmplat în valul 4 până au băgat elevii în vacanță forțată. Este stupefiant.
La noi in scoala trec in online din ce in ce mai multe clase din cauza imbolnavirilor de covid.
Iar din cauza copiilor ai caror parinti au covid, se fac o multime de ore hibrid.
Tot asa o ducem de pe 8 noiembrie, de când ministrul educatiei a impus scoala in regim fizic.
Numai cursuri nu sunt acestea…
Cîmpeanu e si el expert, in incompetență crasă și lipsă de empatie.