Gestionarea sistemului de educație în timpul pandemiei „devine o problemă nu de importanţă naţională, ci de securitate naţională”, a declarat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la o conferință care a avut loc la Ploiești. El a adăugat că, în România, rata de părăsire timpurie a școlii se situează între 5% în urban şi 25% în rural.
„Pierderile sunt foarte diferite de la o zonă la alta, de la o şcoală la alta, de la o clasă la alta şi ştim cu toţii, şi de la un elev la altul în funcţie de nivelul lui de pregătire, de acces la informaţie, la tehnologie şi foarte multe alte lucruri. Dezechilibrele erau foarte mari în România, le ştim cu toţii. (…) Devine o problemă nu de importanţă naţională, ci de securitate naţională modul în care vom reuşi să gestionăm sistemul educaţiei”, a spus ministrul, într-o conferinţă organizată în cadrul Campaniei naţionale “Vaccinare şi testare pentru învăţare”, transmite Agerpres.
Cîmpeanu a adăugat că România se situează în continuare pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a şcolii.
„Rata de părăsire timpurile a şcolii ne situează pe ultimele locuri din Europa şi mai avem o specificitate asupra cărora s-au aplecat mai puţin, anume diferenţele foarte mari dintre urban şi rural. Dacă în ţările membre OECD media este între 10 şi 11%, cu 10% rată de părăsire în urban, 11% în rural, (…) în România suntem între 5% în urban şi 25% în rural. Deci o altă specificitate despre care nu vorbim prea des. Aceste lucruri se acutizează. Aceste lucruri (…) au fost acutizate. După ce că aveam diferenţe mari, pandemia a accentuat şi mai mult aceste diferenţe. E momentul să ne trezim cumva, că dacă nu ne trezim pandemia ar putea să însemne ceea ce nu ne dorim niciunul dintre noi: o lovitură de graţie dată unui sistem de educaţie şi aşa suferind”, a spus ministrul.
Sursă foto: captură Facebook/Sorin Cîmpeanu