Școlile ar putea avea la conducere doi directori, unul educațional și un manager, potrivit declarației făcute de Ministrul Educației la conferința CursDeGuvernare.ro. Oficialul a anunțat că sunt analizate în prezent astfel de soluții pe modelul celor din alte instituții publice sau private.
”Sunt în analiză și variante ca aceea de organizare precum în primării, city manager și primar.
Nu știu, însă dacă modul în care condiționăm înscrierea pentru director și director adjunct prin apartenența la acel corp al experților în care sunt 30.000 de persoane, eu personal nu cred că acel corp al experților nu a fost așa ceva aspirațional, elitist, așa cum cred că ar trebui să fie, nu suntem pe cale cea bună.
De aceea ne gândim la varianta unui director educațional dublat de un manager care ar trebui să aibă și o colaborare cât se poate de bună cu autoritățile locale, atâta timp cât școlile sunt sub această dublă tutelă,” a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a declarat că din calitatea pe care o are nu poate impune, potrivit legii, unui inspector să păstreze un anumit director într-o școală.
„Din cei 4.200 de directori și directori-adjuncți cărora le-au expirat mandatele în data de 9 ianuarie, au fost menținuți peste 3.400 și au fost schimbați 796. Aș vrea să pot impune o astfel de soluție prin care să poată fi prelungite mandatele acestor directori de școli, însă legea educației, art 248, alin 7 este foarte clar: numirea directorului de școală intră în competența inspectorului școlar general, care o poate face cu consultarea consiliului de administrație, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de începerea anului școlar”, a explicat Cîmpeanu.
În aceeași conferință ministrul a anunțat că, cel mai probabil, adoptarea planurilor-cadru pentru liceu va fi amânată anul acesta.
Articolul este în curs de actualizare
Foto: Captura Scoli Curate