Cîmpeanu, despre regulile noi de redeschidere a școlilor: În Franța, elevii stau câte doi în bancă. Așa va fi și la noi

10.167 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
În Franța, elevii stau câte doi în bancă, “așa va fi și la noi”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Antena3. Oficialul a precizat că “portul măștii este esențial, incomparabil mai important decât câțiva centimetri în plus la distanțarea dintre elevi”

Cîmpeanu a spus că marți seară și miercuri va lucra împreună cu ministrul Sănătății la noul ordin pentru regulile din școli. Ministrul a dat câteva exemple de măsuri care se vor regăsi în noile reglementări. Prima este portul măștii peste tot în interiorul clădirilor pentru toate persoanele. A doua ar fi așezarea în clase, elevii vor sta câte doi în bancă.

Sorin Cîmpeanu: Din acest ordin pot să vă spun, cu siguranță nu se va face rabat de la obligativitatea portului măștii, spre exemplu, permanent în spații interioare, și la profesori, și la elevi.

Sunt sisteme de educație în care orele s-au desfășurat fizic cu efective întregi, în clase cu suprafețe asemănătoare, dacă nu chiar identice cu cele din România, în care rata de infectare nu a crescut din cauza prezenței fizice în școli. Deci în acele școli, ca în România, există bănci de doi elevi și care stau unul lângă altul și nu s-a întâmplat nimic atâta vreme cât a existat această responsabilitate cu privire la portul măștii. Sunt 30 de elevi în clasă, grupați în trei rânduri, câte doi în bancă, cinci bănci pe rând, deci 10 elevi pe rând

Moderator: Așa va fi și la noi, înseamnă?

Sorin Cîmpeanu: Așa va fi și la noi. Deci avem nevoie de o adaptare la realitățile școlii românești. Și eu am spus de la bun început că voi refuza să semnez un ordin pe care eu nu aș putea să îl aplic. Eu, în calitate de rector, de director. Deci dacă știm cu toții că în școlile din România sunt bănci de câte doi elevi, nu are rost să încercăm altceva pentru că sunt 7.203 școli și în cea mai mare parte sunt bănci de doi elevi. Deci acest ordin, aceste prevederi vor fi adaptate la realități și atunci această adaptare la distanțarea fizică… Vă spun cum este soluția franceză: este precizată distanța fizică de 1 m, dar nu și în cadrul colectivului aceleași clase, deci se aplică pentru a evita interacțiunea între clase diferite. În aceeași clasă lucrurile se desfășoară într-o normalitate.

Portul măștii este esențial, incomparabil mai important decât câțiva centimetri în plus la distanțarea dintre elevi”.

Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul oficial: Am decis redeschiderea școlilor începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. În scenariul roșu, merg fizic doar copiii la gradiniță si clasele I-IV.

Potrivit datelor de la acest moment, în București merg fizic la școală, de luni 8 februarie, doar copiii de grădiniță și elevii din clasele Pregătitoare-IV, a VIII-a și a XII-a.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


10 comments
  1. Da. Pe stradă și în alte spații e necesară distanțarea. Și se penalizează, chiar, nerespectarea ei. La școală, însă, nu trebuie. Merge și așa… Toți grămadă în clase, la băi, pe holuri, în curți mult prea mici… Iar medici școlari… ioc! Ne comparăm cu Franța! Văi de noi!!!

  2. Ar trebui să rezumăm: vom începe școala față în față și singura măsură pe care suntem capabili să o luăm este portul măștii. Nu distanțare, nu teste. Ideea că virusul nu se va transmite de la o clasă la alta este hazlie. Tot hazlie e și ideea că s-ar putea organiza un orar așa încât clasele să nu aibă pauză simultan. Am constatat în toamnă că nu se poate. Până și portul măștii e incert. Iar trebuie să alergăm după liceeni prin curtea școlii să își pună măștile?

  3. Iar imaginea de mai sus contine 8 (opt) elevi, putem presupune inca 4 in stanga imaginii. Imaginea este oare din Franta???
    Hai sa fim seriosi.
    S-au “vaccinat” doar o mica parte dintre profesori. (doar cu prima doza, nu aveau cum sa o primeasca si pe cea de-a doua , nu au trecut 21 de zile din 15 ianuarie!)
    Elevii nu se vor vaccina, si ii aruncam gramada pe toti sa vedem ce iese?
    Elevii, mai ales clasele mari (9…) folosesc mijloacele de transport in comun. Oare nu pot aduna si pe drumul spre scoala ceva?

  4. Dl Campeanu știe ca în Franța elevii (toți) sunt testați periodic cu teste rapide primite gratuit de la stat? La fel și cadrele didactice.
    Sa înceteze cu exemplificări de felul acesta, nu suntem prostii lui.
    La vârsta sa asemenea acțiuni nu îl onorează.

    1. Dl. Campeanu e politician. Prostirea populatiei pentru a-si atinge interesele e in fisa postului. Onoarea nu e printre atributele solicitate la angajare, deci treaba e clara. Constiinta, nici atat, altfel s-ar fi sinucis de mult marea majoritate a politicienilor. Deci nu ai ce sa-i ceri. Omul face ce i se spune de sus, oricare ar fi susul asta.
      Revenind la problema cu Franta, asa cum iarna nu-i ca vara, nici Romania nu-i ca Franta. Nu avem nici acelasi sistem sanitar si, cu atat mai mult, nici acelasi sistem de invatamant. Ma refer la finantare, infrastructura scolara, cabinete medicale (chiar dansul spunea ca sunt o suta si ceva de medici si 300 de asistenti/asistente medicale la mii de scoli). Ar trebui sa ne comparam cu Nigeria poate, Pakistan etc. Nu cu Franta.
      Nu suntem prostii lui, dupa cum spuneti. Dar cei (multi) care sunt analfabeti functional si pe care scoala are are grija sa-i creez constant, sunt prostii tuturor…poate ca acesta e si scopul.

  5. Cine va controla dacā se poartā si dacā se poartā corect masca de protectie în scoalā? Pentru copii cu boli cronice care vor fi online ce putem face dacā nu merge internetul în clasā sau nu au acces la anumite ore online?
    Cu respect,mama unui bāiat de clasa a 8-a cu boalā cronicā, cāruia îi place sā învete.

  6. Franta este cel mai bun exemplu. Are o incidenta la 7 zile de 214 la 100k locuitori (90 in RO) si 140k cazuri noi / saptamana (17k in RO).

  7. Exact ce preconizam.
    Peste tot se respectă distanțarea in interior, la școală pandemia dispare la ordin.

    Mai mult nu mai închidem clasa la un caz pozitiv ci cand sunt două.

    Deci, mâine seară se scrie OMEC, joi se discută cu ISJ urile si vineri se anunță deciziilor către directori.
    Iar Luni începe școala.
    Bogdaproste!
    Asa se face! Un adevărat model de urmat!

    In acelasi timp in școli a început iar ,,teroarea” identică cu cea din perioada 2009-2012 cu declaratii peste declarații despre note, despre absențe, despre recuperare, despre raportare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Copiii de la școli din Tulcea învață despre ecosistemul Deltei Dunării în Centre de Educație pentru Mediu, posibile prin fonduri europene. Sălile sunt dotate cu table interactive și se organizează acțiuni de ecologizare – FOTO

Începând din acest an școlar, câteva unităţi de învăţământ din satul Turcoaia şi oraşul Măcin, judeţul Tulcea, beneficiază de centre educaţionale de protecţie a mediului, realizate cu fonduri europene prin…
Vezi articolul