Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni seară la Digi24 că a semnat ordinul comun de ministru cu „inima foarte îndoită” și dacă nu accepta condiția lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, ca la clasele terminale să fie prezență fizică de 50%, atunci „acel ordin de ministru nu exista, nu exista nici posibilitatea de a merge fizic la ore remediale, nici la evaluări, nici la simulări naționale.” Cîmpeanu a repetat de mai multe ori în ultimele zile că nu își explică de ce elevii de la clasele primare pot să meargă în continuare toți la școală după ce se trece în scenariul roșu, iar elevii din clasele terminale sunt înjumătățiți.
Cosmin Prelipceanu: Îi încurajați pe elevi, mai ales pe cei de a VIII-a și a XII-a să meargă mai degrabă la școală sau să rămână acasă?
Sorin Cîmpeanu: Sunt într-o poziție extrem de ingrată. În mod normal și întotdeauna îi încurajez să meargă la școală. Acum am semnat un ordin de ministru alături de colegul meu prin care am plafonat la 50%. Dacă nu acceptam condiția aceasta, acel ordin de ministru nu exista, nu exista nici posibilitatea de a merge fizic la ore remediale, nici la evaluări, nici la simulări naționale.
Prelipceanu: L-ați semnat cu inima îndoită?
Cîmpeanu: Foarte.
Prelipceanu: Și totuși ați făcut-o, de ce?
Cîmpeanu: Pentru că atunci când ești pus în situația să alegi răul cel mai mic și ești un factor responsabil de decizie, alegi într-adevăr răul cel mai mic.
Prelipceanu: Ne aducem aminte că nu ați fost de acord cu sistemul hibrid pentru că e păgugos.
Cîmpeanu: E păgubos, da.
Prelipceanu: E unul din compromisurile pe care ați fost nevoit să le faceți pentru ordinul acesta?
Cîmpeanu: Da.
Amintim că Vlad Voiculescu a declarat luni că există o creștere a numărului de cazuri de coronavirus la copiii de 10-19 ani, care au dezvoltat și forme mai severe ale bolii și spre deosebire de cei mici au un risc mai mare să facă și să răspândească boala. Acestea sunt motivele pentru care ministerul Sănătății a lăsat doar copiii de grădiniță și învățământ primar să vină fizic toți la școală, în timp ce elevii din clasele terminale trebuie să studieze în format hibrid odată ce incidența cazurilor de COVID-19 trece de 3 la mia de locuitori într-o localitate.
„Este o creștere a numărului de cazuri la 10-19 ani, sunt ani terminali și au dezvoltat forme mai severe de boală. Spre deosebire de cei mici, aceștia au risc mai mare să facă și să răspândească boala”, a scris Vlad Voiculescu pe grupul de comunicare al PLUS.