Cîmpeanu, despre declarațiile vicepremierului Barna, care nu a inclus Educația la rectificarea bugetară: „Cred că s-a grăbit ușor să se antepronunțe înainte să vadă motivația Ministerului Educației”

1.696 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns astăzi declarației făcute pe 14 iulie de vicepremierul Dan Barna, care nu a inclus Educația printre domeniile prioritare ale Guvernului pentru rectificarea bugetară. Cîmpeanu a amintit că este nevoie de bani pentru preluarea creșelor, pentru decontarea navetei, lucruri asumate de tot Guvernul în momentul în care au aprobat memorandumul pentru România Educată.

„Cred că s-a grăbit ușor să se antepronunțe înainte să vadă motivația Ministerului Educației pentru o rectificare bugetară pozitivă. Dar, de altfel, domnul viceprim-ministru cunoaște foarte bine că în memorandumul pe care l-am adoptat, întreg Guvernul României și-a asumat susținerea proiectului România Educată, inclusiv din perspectiva creșterii finanțării către finanțarea de 4,7% din PIB cât este media europeană”, a declarat Cîmpeanu, marți, într-o intervenție telefonică la Aleph News.

Mai jos, declarația completă a lui Sorin Cîmpeanu, de la Aleph News:

Cîmpeanu: Când se preiau creșele din toamnă, e nevoie de finanțare pentru copiii din creșe, când se micșorează numărul de elevi în clasă pentru a susține calitatea educației, e nevoie de resurse suplimentare. Universitățile românești participă ca competiții naționale și internaționale pentru proiecte, e nevoie de buget pentru derularea acestor proiecte.

Monica Moanea, moderator: Și totuși, vicepremierul a susținut că Educația nu va primi bani, că nu este unul dintre domeniile spre care vor merge finanțări acum la rectificare.

Cîmpeanu: Cred că s-a grăbit ușor să se antepronunțe înainte să vadă motivația Ministerului Educației pentru o rectificare bugetară pozitivă. Dar, de altfel, domnul viceprim-ministru cunoaște foarte bine că, în memorandumul pe care l-am adoptat, întreg Guvernul României și-a asumat susținerea proiectului România Educată, inclusiv din perspectiva creșterii finanțării către finanțarea de 4,7% din PIB cât este media europeană.

Monica Moanea: Ce semnal ar fi pentru dumneavoastră dacă la rectificare totuși nu veți primi bani?

Cîmpeanu: Sunt o persoană care iubește construcția, care pune variantele pozitive înaintea celorlalte variante, deci prefer să mă gândesc cât va primi Ministerul Educației, în loc să mă gândesc că nu va primi resurse la rectificarea bugetară.

Amintim că Dan Barna a declarat pe 14 iulie, la Digi24, că resursele suplimentare vor merge pe trei direcții: transporturi, zona de sănătate și autoritățile locale. Acesta a spus că sunt fonduri suplimentare în buget datorită creșterii economice mai mari decât era prognozată la construcția inițială a bugetului. Educația nu se află în cele trei domenii care vor primi fonduri suplimentare.

„La rectificarea bugetară resursele suplimentare venite din creșterea economică vor merge pe trei direcții – transporturi, zona de sănătate și autoritățile locale, pentru proiecte de investiții. Aceasta a fost discuția mea cu premierul de acum două zile”, a declarat Dan Barna.

Sursă foto: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din Teleorman denunță reguli absurde în anumite licee: La băieți, “nu se admit perciuni lungi, cercei”, “tunsori extravagante”, tricouri cu desene discriminatorii, iar la fete – interzis cu “blugi decupați” sau cu pantaloni cu talie joasă

Interzis liceenilor să se prezinte la școală cu “tunsori extravagante”, “părul lung neîngrijit, neprins la spate”, tricouri cu “înscrisuri/mesaje/desene discriminatorii, perciuni lungi, “blugi decupați”, pantaloni cu talie joasă – sau…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va relua cursurile în format clasic, cu prezență fizică, din 28 martie, a decis Senatul Universității / Dacă acest sistem online a fost bun doi ani pentru a susține diplome ale universităților românești, nu poate să fie atât de catastrofic – chiar nu putem spune asta! – să îl mai aplicăm câteva, puține luni din semestrul II, spune rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David

Decizia Consiliului de administrație a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca prin care studenții revin la cursurile cu prezență fizică pe 28 martie, a fost aprobată azi de Senatul Universității, iar până atunci…
Vezi articolul

Ministerul Sănătății nu a fost de acord cu propunerea ca școlile să se funcționeze cu prezență fizică fără condiția vaccinării a 60% din personal, acolo unde incidența e sub 3 la mie. Cîmpeanu: Nu putem decât să respectăm decizia

Ministerul Sănătății “nu a putut fi de acord, din motive epidemiologice”, cu propunerea Ministerului Educației ca, în localitățile unde rata de incidență nu depășește 3 la mie, școala să se…
Vezi articolul

Protest anunțat al părinților elevilor de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, după ce peste 600 de elevi au fost mutați în alte școli din cauza riscului seismic ridicat al clădirii principale / Colegiul a fost inclus pe lista Ministerului cu școli în risc seismic I în urmă cu o lună

Asociația de părinți de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași organizează joi un protest după ce, în data de 23 februarie, conducerea instituției a decis să mute 600 de…
Vezi articolul