Decizia modului în care se va relua școala de pe 8 noiembrie încolo ar putea fi luată descentralizat de către fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de incidența de infectare cu coronavirus din localitate, fiindcă sunt zone unde aceasta este foarte scăzută și orele ar putea fi reluate cu prezență fizică, dar și localități unde rata de infectare este încă foarte ridicată și probabil că școala se va relua inițial online, a explicat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la ProTv. Redeschiderea cu prezență fizică a școlilor ar putea să fie condiționată și de rata de vaccinare a angajaților din fiecare școală în parte, a mai spus Cîmpeanu. Noile criterii vor fi anunțate vineri, 5 noiembrie, și în funcție de acestea va fi schimbat și ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației care reglementează modul în care se desfășoară școala în timpul pandemiei.
- Amintim că valul 4 a ajuns la vârf săptămâna trecută și a început să înregistreze o ușoară scădere săptămâna aceasta, potrivit datelor oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică. Cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai au folosit datele pentru a face predicții de evoluție a valului în următoarele zile, iar graficul poate fi accesat aici.
„În funcție de elementele sanitare, epidemiologice, vom vedea dacă ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației va trebui completat cu alte criterii pentru ca școlile să poată relua activitatea cu prezență fizică. În mod clar mergem către o decizie descentralizată, adecvată și adaptată situației reale, pentru că sunt școli care funcționează în localități cu rate foarte mici de infectare și școli care funcționează în localități cu rate foarte mare de infectare. Sunt școli care învață în trei schimburi și au aglomerări mari de elevi, și școli care funcționează într-un singur schimb. Vom adăuga aceste criterii epidemiologice și menționez un posibil criteriu pentru ca școala să se poată derula cu prezență fizică: rata de vaccinare în rândul personalului din învățământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu la ProTv.
Rata de vaccinare din școli, Cluj – peste 80%, trei județe din Moldova – sub 60%
Amintim că, începând de luni, 1 noiembrie, rata de vaccinare din fiecare școală și din fiecare județ este afișată online pe site-urile școlilor, respectiv ale inspectoratelor școlare, pentru ca părinții să poată lua o decizie informată privind trimiterea copiilor fizic înapoi în colectiv.
Cîmpeanu a precizat că sunt județe precum Ilfov sau Cluj, unde rata de vaccinare este de peste 80% la nivelul școlilor. În București, Constanța, Olt și Dolj rata de vaccinare în rândul profesorilor este de aproape 80%. La polul opus, cu rate de vaccinare sub 60% sunt Suceava, Neamț, Botoșani, Harghita, Covasna, Brașov. Restul județelor din țară au rată de vaccinare de peste 60%.
Situația tezelor, a notelor și programa pentru examenele naționale
Ministrul Educației a mai spus că: „Vom avea ca ipoteză prezența fizică. Am anunțat o serie de elemente importante cum ar fi: păstrăm reducerea numărului de note necesare încheierii mediei la minimum două. În mod normal erau trei-patru note, număr egal de note cu numărul de ore alocate săptămânal disciplinei, acum vor trebui doar două note. De asemenea, am redus numărul de teze, la clasa a VIII-a la două teze, de la trei teze, și la liceu, pentru toate filierele cu excepția celei tehnologice, am redus de la patru, la trei teze. Programele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor rămâne în continuare subțiate, restrânse, adaptate la specificul acestui an”.
Foto: Tatyana Tomsickova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
19 comments
Aoleu,ce naiba,omul asta schimba niste lucruri de azi pe maine.Pana acum a zis ca daca jumatate din tara are rata de infectare mare se face online,acum a zis ca e in functie de localitate si de rata de vaccinare (care mi se pare mie ca daca ai vaccin tot te îmbolnăvești si transmiți virusul,dar e bun ca nu se mai dezvolta urat boala in unele cazuri).DEMISIA,cer DEMISIA acestui specimen care nu stie de el,dar apoi sa ia decizii pentru o tara întreagă privind situatia din scoli si care nu asculta de nimeni,face ce vrea el,nu se pune in locul nimanui,se duce ca berbecul inainte fara a gandi,se crede pe camp 🤣.
Iar cu testele?Cum stam?Testele pentru Covid…Hai ma ca sunt dar nu sunt nici alea.DEMISIA!
Pai tov. Ministru crede ca profesorii sunt cei care “plimba” virusul. Este 1 profesor intr-o clasa cu 20-30 de elevi. E logic sa ne legam de rata profesorilor ? Si cei vaccinati pot contracta boala si o pot transmite !!!!
De fapt nu are rost sa cautam “logica” in deciziile de la ministerul educatiei. N-au nici o urma de logica toate “valurile” provocate de minister.
Pe unde vin elevii la scoala ? La clasele mari vin de mai departe (uneori si cate o ora in mijloace de transport in comun), daca rata de contaminare in localitate e mare acesta sa fie criteriu. Asa s-a mai decis si a fost binisor.
Cel mai bine, pentru toți elevii, e să înceapă online. Nu vedeți câte cazuri sunt, câți morți sunt în fiecare zi. Vin copiii de la școala, mai dau virusul la vreun bunic/părinte care poate au probleme mari de sănătate, fiți siguri ca elevii nici ca poarta masca prin pauze. Renunțați semestrul acesta la teză, lăsați elevii online pana la vacanța de iarnă iar de acolo vedeți cum faceți. Să știți ca un părinte sau un bunic e mai important ca școala. Și teză din ce să o dai, că majoritatea elevilor au tot facut online până la această vacanță forțată. Au mai avut diferite probleme, alții nu și-au permis tablete, telefoane sau mai știu eu ce. Nu au avut deloc internet. Ce teze sa le dați? Că îi stricăm cu totul. Vă rugăm, și elevii, la fel și noi părinții trebuie sa se rezolve, în momentul de față orice se poate întâmpla, poate să nu fie niciun caz în localitate, virusul tot îl poate lua de undeva, elevii trebuie să facă online cel puțin până va începe vacanța de iarnă, poate mai scad cazurile și vor reveni fizic. Dar deocamdată, cea mai bună decizie, e să se facă online.
Vă mulțumesc și sper ca veți face ceva.
De acord cu dumneavoastră. Bezna mintii, acest ministru. Sa zicem că s-au vaccinat 100%profesorii, dar ce facem cu ceilalți participanți la actul educațional? Ce facem cu copii, care inca nu sunt vaccinați, cu părinții, cu personalul auxiliar? Dați drumul la școli fizic? Se știe în fiecare școală procedura de testare, avem totul pus la punct? Ce fel de act educațional național este acesta, cand fiecare școală decide și face cum crede? Ce rost mai are acest minister în cazul de fata, unde este responsabilitatea? Acest ministru sinistru se joaca cu viețile noastre și cu viitorul copiilor noștri. Singura strategie clară este că nu știți ce să faceți cu ceea ce oamenii v-au incredintat, viitorul acestei tari. Rușine, DEMISIA
Stimata doamna,nu generalizati. Eu cu 12 elevi in clasa pusi la un km distanta intre ei, fara absente si pauze si igiena sub control, nu am motive intr-o localitate de tara sa inchid si sa bag online. Nu e ca si cum as avea 13 la mie la Bucuresti. Eu imi amintesc ca inainte de vacanta spunea asa: scoala fizic pana la 6 la mie. Ce facem, jonglam cu deciziile zi de zi si ora de ora? Nu mai putem nici noi ca profesori, mai ales ca totul se face pe cheltuiala proprie. Nu m-a intrebat nimeni daca am cu ce, daca am bani sa sustin un online de calitate la preturi triple, daca imi ramane de mancare, daca am cum duce un online cu sotul in telemunca si el si 2 copii in online simultan. Stau intr-un bloc, nu in Sillicon Valley. Am internet ca toti locatarii si mai toti locatarii vrem net, ca avem copii. Cat sa duca si reteaua aia si routerele neprofesionale? Ca doar nu am server in casa. Cand incep orele, pica reteaua, pica online-ul. Ca e pe date mobile, ca e prin fibra. Vorbesc singur uneori cu niste buline sau vorbesc elevii singuri. E al treilea an…sa inceapa scoala normal…
Școala fizica va fi istorie cât de curând din cauza viitoarelor mutații care ne vor obliga sa facem acest pas, pe care trebuia sa îl facem de ceva timp.
Cred că în prim plan ar trebui să fie rata scăzută de infectare și TESTAREA, vaccinați sau nu ne putem îmbolnăvi și transmite virusul. Dacă testăm putem să intervenim rapid izolând persoanele contaminate pentru a nu răspândi virusul.
De ce o astfel de decizie să se ia în funcție de rata de vaccinare a profesorilor și nu și a elevilor?
De ce rata de vaccinare? De ce nu prezența anticorpilor?
De ce nu se fac teste tuturor, vaccinați și nevaccinați?
de ce? acest ministru este absolut inutil….nula,povestitor
600 de morți, ce mai vrem…
Cimpeanu e un psihopat autentic. Nu il intereseaza cati morti sunt. Ar putea fi si 2000, pentru el e acelasi lucru.
Terminați cu tâmpenia cu tezele, din ce să dai teza, din2-3 lecții, ori au fost copii bolnavi ori profesorii, acum iar online, ce teze să dai, mai degrabă vedeți câte clase nu au profesori(morți sau bolnavi sau în izolare).
primul lucru important…trimiteti cimpeanu acasa in homeoffice….daca se poate….si fara internet…::)))incredbil….acest om in functie de ministru
la Cluj rata de vaccinare in scoli este undeva la 67-68%, dar e ‘frumos’ ca acest domn, sa ne prezinte alte date, mai mari. Mintim poporul cu TV, din nou. 😉
https://www.isjcj.ro/wp-content/uploads/2021/10/29.10.2021_-Informare-de-presa_-I.S.J.-Cluj.pdf
Nu mai lăsați haosul ăsta, criterii clare, de la atât la mie se închide, deschide, la testare la fel, atât pentru profesori cât și pentru elevi, iar tampenia cu rata de vaccinare trebuie așa ca informare, rata de vaccinare o să-și arate roadele abia peste vreo 2 luni.
Dar cine esti tu, vreo Mama Omida sa stii ca vei face toate bolile pamantului ca te-ai vaccinat? De unde stii tu ca e 0? Ai linie directa cu Ministerul sau cel de sus? Pai abia a strans Ministerul datele si le centralizeaza si tu itidai cu parerea ca e 0 pe ce baza? Instigi la nevaccinare pe vorbe? Asuma-ti si spune-ne care ti-e baiul asa de mare dupa 2 doze? Ca de dat din gura vedem ca poti, nu esti pe moarte, nu esti la ATI. Mie mi se pare ca tu esti plasata aici strategic ca sa mai dai, uite asa, o palma vaccinarii ca ia uite ce am patit eu. Astea-s cucuri pentru fraieri. Daca vreun profesor normal poate crede ce spui acolo, inseamna ca se duce rau in jos tarisoara asta. Odata ce nu-ti asumi cu dovezi declaratii de tipul ca ho hoooooo, peste nu stiu cat timp o sa faci aia si aia, eu cred ca esti doar o marioneta de comentarii de site.
Ce instanta medicala a putut sa se pronunte in cazul dumneavoastra ca ati facut poliartrita reumatoidala din cauza vaccinului. Pe bune? Nu previne infectia? Ba o previne. Si nu-ti trebuie 7 masti, doar una. Haideti sa lasam basmele. Nu-mi amintesc ca in Romania sa va fi obligat cineva sa va vaccinati. Si daca ar fi asa, societatea da, dar va si cere. Traiti in ea si va adaptati ei si regulilor ei. Daca nu va convine, oricand exista pesteri, ashramuri. Puteti roade radacini, usturoi taiat chinezeste, va puteti trata pe la vraci, vrajitoare, puteti pleca in pustnicie. Acolo nu va mai atinge nici poliartrita de la vaccin, nici Covidul. M-am saturat de specimene ca tine. Mi-e greata. Ti-a dat tie poliartrita. Am cunostinte cu cancer la 50 de ani. Neam de neamul lor nu au avut cancer. Ce sa spuna acum, ca e de la vaccin? Tu ce studii ai sa o faci? Ce doctor a putut sa se pronunte la asemenea diagnostic si constatare: poliartrita de la vaccin? Pe cine pacalesti? Da-ne numele doctorului. Pentru ca doar constatari de-ale tale NU NE INTERRSEAZA.
@magnificent, ha,ha…
Incredibil ce viata grea si riscanta duci! Cum stau avc-urile, carditele si mortile subite la panda la usa ta! Ce curaj! Ce devotiune! Si sechelele, de ele ce sa mai zicem! Esti un erou/o eroina!
Rata de vaccinare a profesorilor nu poate fi criteriu pt deschiderea scolii.Sa zicem ca intr-o scoala sunt toti profesorii vaccinati. Cumva acest aspect opreste elevii sa faca boala? Sau familiile lor? Sau profesorii? Scade incidenta din localitate astfel?Un profesor preda la minim 4 clase,in cel putin o scoala..intra in contact cu familia lui,cu alti oameni pe mijloacele de transport..
Sa fim seriosi! Rata de vaccinare a profesorilor nu poate fi un criteriu pt deschiderea scolilor..
Degeaba se vaccineaza toti profesorii care predau intr-o localitate unde incidenta e peste 15 la mie,unde multi localnici inca nu cred in covid si nu isi instruiesc acasa copiii sa nu mai poarte masca sub barba. Unde nu se testeaza nimeni cand a “racit”. Sa se testeze macar saptamanal toata scoala- elevi,profesori si alti angajati. Asa s-ar putea preveni infectarile. Elevii inca merg la scoala raciti fiind. Unii isi dau masca jos cand stranuta,ca asa au inteles sa faca…
Scoala fizic/ online trebuie raportata la incidenta din localitatea respectiva si la nr cazurilor din scoala.