Cîmpeanu compară cursul plagiat de el cu instrucțiunile de la aparatul de cafea: Nu are ISBN, nu există drepturi de autor pentru aceste lucruri. Dacă vă cumpărați un automat de cafea, nu există drepturi de autor pentru instrucțiunile automatului de cafea

2.603 vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: Autor: Simion Mechno – Agerpres
Sorin Cîmpeanu a venit cu o nouă explicație legată de plagiatul său, dezvăluit de jurnalista Emilia Șercan în urmă cu câteva zile. La TVR Info, ministrul compară instrucțiunile de la un aparat de cafea cu informațiile din cursul pe care și l-a însușit de la profesorul Pleșa, susținând că acesta nu are ISBN și nici drepturi de autor.
  • Noi informații legate de cursul plagiat de Sorin Cîmpeanu au fost publicate azi de jurnalista Emilia Șercan. Cursul plagiat de ministrul Educație era vândut studenților – detalii aici
  • În materialele de curs trebuie indicată mereu sursa, iar ISBN nu are legătură cu obligația citării, spune pentru Edupedu.ro experta în etică Michelle Bergadaà, președintele institutului internațional privind frauda academică IRAFPA, despre argumentele invocate de ministrul Cîmpeanu în fața acuzațiilor că a plagiat
  • Prima reacție a ministrului Educației a fost să spună că, prin acuzațiile de plagiat, se vrea blocarea legilor Educației, apoi ministrul a venit și cu o justificare, aceea că un curs nu are ISBN și că “aceste lucruri se partajează la nivelul colectivului”. Mai mult, a publicat o scrisoare a profesorului Pleșa, unul dintre autorii cursului (n. red. în vârstă de 92 de ani) prin care spunea că acesta ar fi considerat „necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice”
  • Cei care lansează acuzațiile de plagiat sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei: Ministrul îi numește „analfabeți puri” pe cei care critică propunerile din proiectele de legi

Ministrul Educației insistă să se apere de acuzațiile de plagiat cu explicații care mută discuția într-un alt context ce nu are legătură cu acuzațiile aduse. La TVR Info, Sorin Cîmpeanu a fost întrebat dacă profesorul Pleșa a renunțat să mai fie trecut numele său pe curs lăsându-l autor doar pe Sorin Cîmpeanu (n. red. profesorul Pleșa este cel de la care Sorin Cîmpeanu a copiat cursul și care ar fi ar fi considerat „oportun” și „necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice pentru că l-ar fi “perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”).

Ministrul a explicat din nou că nu se pune problema renunțării pentru că “nu are ISBN, nu există drepturi de autor pentru aceste lucruri”.

Precizăm că avocatul Gabriel Turcu, specializat în drepturi de proprietate intelectuală, atrage atenția în investigația publicată de Emilia Șercan că orice drept în legătură cu o operă se poate cesiona, mai puțin identitatea autorului, care odată stabilită în persoana cuiva este nemodificabilă.

Redăm discuția de la TVR info:

TVR: A renunțat domnul Pleșa ca numele lui să mai fie în acele capitole?

Sorin Cîmpeanu: Domnul profesor Pleșa a solicitat ca acele lucruri să fie păstrate pentru că erau rodul muncii de mulți ani de zile și era cea mai eficientă cale de a sprijini studenții.

TVR: Ați vorbit cu dumnealui după apariția acestui caz?

Sorin Cîmpeanu: Da și se pare incredibilă această perspectivă la care nici domnia sa, nici eu n-am gândit vreodată. După cum lucrurile pot continua cu preluarea unor rezolvări de probleme din manualul de matematică sau culegeri de fizică sau de alte discipline. S-a ajuns într-o zonă absolut stupidă.

TVR: Nu mi-ați răspuns la întrebare… a renunțat domnul profesor la… ?

Sorin Cîmpeanu: Nu se pune problema renunțării, nu are ISBN, nu există drepturi de autor pentru aceste lucruri. Deci, dacă dumneavoastră vă cumpărați un automat de cafea, nu există drepturi de autor pentru instrucțiunile automatului de cafea. Atunci când trebuie să explici studentului cum funcționează o pompă, trebuie date despre un anumit tip de pompe, un anumit fabricant, întâmplător în acel îndrumător sunt fabricanți doar din România, din fericire existau atunci, acum există mai puțin. Trebuie să le pui la dispoziție aceste lucruri care nu au drept de autor, neavând drept de autor nu se poate ceda drepturi de autor, sunt lucruri care trebuie să fie folosite. 

TVR: Am înțeles, moral considerați că ați avut o scăpare în momentul în care nu a existat si numele dumnealui acolo? 

Sorin Cîmpeanu: Absolut deloc. Dar absolut deloc. Nu știu ce este atât de greu de a înțelege acest principiu pe care cei mai mulți dintre colegii mei cadre universitare care lucrează în cazul de față în domeniul inginerie le cunosc și l-au folosit, cu excepția celor mai puțin tineri care în cadrul evoluției tehnologice, sigur, au avut acces la alte mijloace de informare și alte mijloace de calcul. Vreți să transpuneți în anul 2022 un context care era foarte diferit în urmă cu 20 de ani. E fals. E falsă și acuzația. 

Citește și:
EXCLUSIV În materialele de curs trebuie indicată mereu sursa, iar ISBN nu are legătură cu obligația citării – experta în etică Michelle Bergadaà, președintele institutului internațional privind frauda academică IRAFPA, despre argumentele invocate de ministrul Cîmpeanu în fața acuzațiilor că a plagiat

3 comments
  1. Aceasta este România Educata. Dacă cineva critica ce face domnu’ etalon…sunt “analfabeți puri”. Asta aduce a dictatura..nu democrație.

  2. Acest papitoi incompetent lol. Nu trebuie sa existe semnul copyright, un ISBN sau altceva pentru ca o creatie sa fie protejata de drepturi de autor.

    Dar atentie producatori de expresoare individul asta isi poate pune numele pe manualele voastre de utilizare si le poate vinde la studenti lol.

    1. Exista totusi intrebarea de ce asazisul pagubit(i) nu a sesizat autoritatile academice si/sau politia?De ce nu l-a dat in judecata daca a fost furt de proprietate intelectuala?Cine a incasat banii din vanzarea indrumarului si cine i-a folosit?
      Sunt niste intrebari oentru madam Sercan si sponsorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Preotul care a făcut declarațiile scandaloase despre viol și femeile musulmane a demisionat din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă. Surse: Răducă se va pensiona în cursul acestui an

Preotul care a făcut declarațiile scandaloase despre viol și despre femeile musulmane a demisionat în această după-amiază din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă, a anunțat Universitatea din…
Vezi articolul