Evaluarea Națională 2022. Cele 6 competențe testate prin subiectele date la Matematică, prezentate de ministrul Educației

8.349 de vizualizări
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com
„Subiectele pentru proba de astăzi au fost concepute astfel încât se poată fi verificate șase competențe generale. Competențele sunt crescendo: de la simplu la complex, nivel cognitiv din ce în ce mai ridicat”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă, despre proba de Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2022 pe care au susținut-o astăzi elevii de clasa a VIII-a.

Iată ce a spus ministrul Cîmpeanu despre cele 6 competențe generale de la proba de Matematică: „Prima a fost aceea de identificare a unor date și informații. Cea de-a doua competență a fost aceea de utilizare, este vorba de reguli și algoritmi de calcul. A treia competență este competența de aplicare, mai exact aplicarea acelor reguli de calcul – a fost verificată. A patra competență este ceea a exprimării în limbaj matematic. A cincea competență este cea a analizei și interpretării, iar a șasea competență, cea mai complexă, este de modelare și transfer în alte situații. Altfel spus, este vorba de a ști, a utiliza, a raționa. Sunt cele trei niveluri de competențe testate astăzi.

Cu alte cuvinte, aceste lucruri s-au reflectat în barem și au fost atent formulate subiectele astfel încât să avem clar delimitate pragurile estimate pentru obținerea notei cinci, pentru obținerea notei șapte, pentru obținerea notei 8.50, 9.50 și pentru 10 au fost într-adevăr subiecte care, în opinia colegilor care au realizat aceste subiecte, vor fi realizate de acei elevi care într-adevăr sunt buni la matematică și trebuie să le fie recunoscut acel merit”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. La matematica subiectul III. 4 a fost o exprimare în limba romana a problemei care a creat dificultăți, inclusiv figura geometrica deformată. CAD e de 30 dar BAC și DAE nu sunt egale dacă le măsori, ochiometric ai zice ca sunt in jur de treizeci toate trei in timp ce ACE e fix de 90 pe măsurate. Este clar o formulare nefericita a enunțului care generează confuzii și mai bn nu face deloc figura ca atunci citești și ți ridici semne de intrebare. Sper sa nu fie depunctați pentru lipsa clară de formulare în limba romana și figura geometrica discutabila.

  2. Te doare mintea!Pitici pe creier!
    De atâtea competente, nu te maoti concentra nici la rezolvare, nici la corectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Paradoxul de la Școala Centrală, unde spațiul lipsește, dar este suficient. Primarul Radu Mihaiu: Domnul director spune că nu are nevoie de spațiu suplimentar, dar că elevii din ani terminali vor să-și ia o precauție suplimentară și să nu vină la școală

Școala Centrală din București este terenul unor premiere în învățământul din Capitală: în prima săptămână de redeschidere a tuturor școlilor i-a ținut acasă pe elevii care nu sunt în clase…
Vezi articolul

Critici pentru „cea mai mare investiție” în cercetarea românească – O scrisoare deschisă acuză vicii de procedură în competiția pentru Centrele de excelență, în valoare de 1,6 miliarde lei / Răspunsul lui Adrian Curaj, UEFISCDI: Regulile au fost „puține, clare și publice” și trebuie respectate

Modul de desfășurare a uneia dintre cele mai importante competiții din cercetarea românească, cea pentru Centrele de excelență, cu o valoare totală de 1,6 miliarde de lei, este criticat într-o…
Vezi articolul

DOCUMENTE Modificări de reguli în timpul apelurilor deschise pentru dotarea școlilor cu smart lab-uri și cu mobilier. Primăriile și școlile trebuie să depună proiectele pe platforma UEFISCDI / Noile calendare, ghiduri și anexe

Apelurile pentru dotarea școlilor cu smart laburi și dotarea laboratoarelor de informatică, a cabinetelor școlare și a claselor cu mobilier au fost schimbate de Ministerul Educației prin doua ordine de…
Vezi articolul