Cazarea în cămine va fi prioritizată pentru studenții vaccinați sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, a anunțat ministrul Educației la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Sorin Cîmpeanu a mai spus că această prevedere va fi inclusă în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății „la cererea tuturor universităților din România”.
„O prevedere clară, la cererea tuturor universităților din România. Un articol care va prevede prioritate la cazare în căminele din campusurile studențești pentru studenții vaccinați. Prioritate la cazare pentru cei vaccinați, pentru posesorii certificatului verde, pentru cei care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile: în acest fel ne vom putea apropia de normalitate și în mediul universitar. În USAMV București toate cursurile vor fi susținute online însă lucrările practice, seminariile vor fi susținute cu prezență fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
„Țin să vă reamintesc tuturor, colegi, cadre didactice și studenți, că Legea Educației Naționale, ordonanța 75, prevăd formele de învățământ în învățământul preuniversitar: cursuri de zi și cursuri seral, în învățământul universitar cursuri de zi cu frecvență, cu frecvență redusă și învățământ la distanță. Niciuna din reglementări nu permite altfel decât prin excepție învățământul online”, a mai spus oficialul.
Ministrul a precizat că în campusul USAMV circa 80% din studenții cazați sunt vaccinați.
Noul ordin comun prevede:
“Beneficiază de prioritate la cazarea în cămine studenții care sunt vaccinați cu schemă completă de vaccinare și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și cei care au fost confirmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv. Dovada vaccinării sau vindecării se face pe baza certificatului digital al UE pentru COVID”.
- Aproximativ 400 mii de studenți în ciclul de licență încep facultatea, din care sub 55 de mii sunt la particular, potrivit statisticilor publicate de Ministerul Educației, analizate de Edupedu.ro. Anul universitar 2021-2022 a început pe 27 septembrie la unele universități și pe 1 octombrie în altele.
Din punct de vedere al efectivelor de studenți din ciclul de licență, acesta este anul cu cel mai mic număr de tineri înscriși în învățământul superior.