Cîmpeanu: Când s-a stabilit pragul de 6 la mie, multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de el. De aceea am acceptat propunerea cu 6 la mie / Evident că nu mi-e clar cum a fost aleasă această limită

Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro

“În momentul în care s-a stabilit acel prag de 6 la mie, multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de pragul de 6 la mie. Vă reamintesc că la 1 august era 0,13 la mie”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu titlu de “convingere personală”, într-un interviu acordat marți seară postului Digi 24. El a admis, pe de o parte, că nu îi este “clar” cum a fost stabilită această limită, pentru care “ne-am bazat pe opiniile epidemiologilor”, dar, pe de altă parte, a spus că a acceptat pragul din convingerea că el nu va fi atins.

În vară, chiar ministrul Cîmpeanu își exprima convingerea, într-o conferință de presă, că valul patru al pandemiei nu va fi suficient de agresiv pentru a perturba procesul de învățământ. Pe 25 iulie, el spunea, insistând pe nevoia ca școala să se desfășoare cu prezență fizică:

Schimbul de replici din interviul acordat de Sorin Cîmpeanu postului Digi 24, marți seară:

Sorin Cîmpeanu: Acum ne întrebăm cu toții cum am ales această limită de 6 la mie. 

Moderator: Nu vă e clar?

Sorin Cîmpeanu: Mie, ca ministru al Educației, fără competențe medicale, evident că nu mi-e clar. Ne-am bazat pe opiniile epidemiologilor, bineînțeles. Doar că vă fac o mărturisire. E o convingere personală, nu vreau să o ridic la alt nivel. În momentul în care s-a stabilit acel prag de 6 la mie, multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de pragul de 6 la mie. Vă reamintesc că la 1 august era 0,13 la mie. Deci de 40 de ori mai puțin decât 6 la mie. 

Moderator: Când a fost clar, domnule ministru, când vi s-a spus că situația e atât de gravă? Când a fost clar la dumneavoastră la minister că e grav?

Sorin Cîmpeanu: Cred că eram la dumneavoastră în studio când am spus în felul următor: matematic vorbind, dacă se menține viteza de creștere a ratei de infectare, vom ajunge la jumătatea lunii octombrie să atingem plafonul de 6 la mie în București. Ritmul de creștere nu numai că nu a încetinit, dar s-a accelerat, în așa fel încât este evident pentru toată lumea că săptămâna aceasta, în București…

(…)

Moderator: Acum, lămuriți-ne. Deci 6 la mie de fapt era un prag pe care nu credeați că-l vom atinge, de aceea ați militat să fie stabilit pentru ca elevii să rămână la școală. Am înțeles bine?

Sorin Cîmpeanu: De aceea am acceptat propunerea cu 6 la mie.”

Citește și:
Am primit astăzi 183 de petiții pentru trecerea școlii în online și 175 pentru păstrarea școlilor deschise, cu prezență fizică, anunță ministrul Cîmpeanu: Unii sunt speriați de mersul la școală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în malluri
Rata de incidență în București probabil va ajunge mâine la 6 la mie – reprezentantă DSP. Pentru trecerea școlilor în online “așteptăm rata de incidență de vineri”
HARTĂ Sunt 119 localități din 27 de județe cu rată de infectare de peste 6 la mie. Alte 100 înregistrează peste 5 la mie incidență / Scenariul pentru școli se stabilește vineri, dacă între timp nu s-a instituit carantina zonală
Deputatul PSD Alexandru Rafila cere ca școlile să rămână deschise și peste pragul de 6/1000. “E o propunere binevenită, pe care o vom discuta cu siguranță”, spune șefa DSP București
Exit mobile version