Cîmpeanu: Ar trebui ca salariul unui profesor debutant să fie cât salariul mediu net pe economie, care este undeva la 3.750 de lei

22.902 vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației a precizat că salariul unui profesor debutant ar trebui să fie cât un salariu mediu net pe economie. Într-un interviu la B1 TV, luni seara, Cîmpeanu a declarat că va propune inclusiv la nivel de lege ca debutanții să aibă un anumit nivel salarial.

”Propunerea mea este să avem un debut de salariu mediu pe economie pentru toți profesorii la început de carieră. Să înceapă cu salariul mediu pe economie pentru că altfel școala fără profesori nu se poate, iar absolvenții cei mai buni ai universităților nu vor fi atrași spre cariera didactică, dacă vor avea oferte cu salarii duble sau triple. Salarizarea pentru profesori debutanți este total nemotivantă, după care ne plângem că nu avem profesori pregătiți. Voi propune inclusiv la nivel de lege,” a declarat ministrul Educației.

Într-un alt interviu, difuzat sâmbătă la Digi24, ministrul Cîmpeanu a menționat și sume. Acesta a spus că ar fi vorba despre 3.650 de lei-3.750 de lei, valoarea salariului mediu net pe economie pentru anul 2021.

„Salarizarea profesorilor, sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le și oferim, ar trebui să fie în opinia mea – unii spun 25% din salariul maxim din grila bugetară – alții spun salariul mediu net pe economie, sunt pe undeva pe acolo, 3.650 sau 3.750 lei salariul debutantului”, a spus Cîmpeanu la Digi24.

În ianuarie 2022 ministrul susținea că salariul minim net în Educație este de 2.597 de lei pe lună și declara că este nevoie de o salarizare motivantă pentru profesori, spunând că ține legătura permanent cu sindicatele, în contextul în care federațiile anunțau la acel moment grevă de avertisment de pe 19 ianuarie. Susținerea ministerială nu a adus niciun leu în plus profesorilor, la acel moment.

Anunțurile ministrului legate de creșterea salariilor vin acum tot într-un moment în care sindicatele anunță proteste. Miercuri, 25 mai, între orele 11-13, trei federații reprezentative din învățământ protestează în fața Palatului Victoria, pentru că Guvernul încă nu a aplicat legea Salarizării, la 2 ani de la termenul prevăzut legal.


22 comments
  1. Poate vă uitați și la cei care au făcut facultăți particulare de dragul plusului de 25%la salariu și nu au în clin și-n mânecă cu activitatea pe care o desfășoară.

  2. Da. Să dispară corupția din toate domeniile. Dar ….nu va dispărea….daca “se poate si așa!”

  3. Când guvernanții s-au angajat ca până în 2070 (!!!) procentul din PIB destinat Educației să nu depășească 2,4% (adică mult mai puțin decât este în prezent!) se mai așteaptă cineva la măriri de salarii???!!! Profitați de scurtul răgaz care a mai rămas până când vor începe să le taie și pe cele mici din prezent ca să vă cautați alt loc de muncă…
    https://www.edupedu.ro/guvernul-romaniei-pune-cruce-finantarii-educatiei-va-fi-in-jurul-a-24-din-pib-pana-in-2070-potrivit-programului-de-convergenta-aprobat-pentru-a-fi-trimis-la-comisia-europeana-i/

  4. De acord cu salarizarea cât mai mare a profesorilor. Dar să dispară profesorii corupți din învățământ.

    1. Da. Să dispară corupția din toate domeniile. Dar ….nu va dispărea….daca “se poate si așa!”

  5. Doar simt ca statul își bate joc de mine, de munca mea și de studiile mele. Nu mai am un pic de motivație, toată s-a evaporat.

  6. Sunt de câțiva ani în acest sistem…am licența, masterul, ambele module pedagogice, certificat Waldorf și ultimele 2 note luate la concursul național 9,2 și 8,7. Cu toate acestea nu sunt posturi…deja mulți ani la rând. Din acest motiv sunt angajată ca necalificată…salariu meu este de aproximativ 2100 ron. E deosebit de frustrant, am prieteni, colegi, unii fără studii superioare, au salarii de 3500-5000 lei. Eu, după atâția ani de munca, sunt nevoită să mai lucrez part-time în altă parte, pentru ca salariu îmi ajunge doar pe chirie și facturi, poate o săptămână de mâncare. Sa ajungi la o vârsta și să n-ai nimic… când toți din jur au deja familii, case, merg în vacanțe și nu duc grija zilei de mâine. Eu nu îmi permit nimic din tot ce scrie mai sus și în fiecare an cu maxima umilință îmi depun din nou dosarul, merg la examen și nimic nu se schimbă…doar pentru că asta mi-am dorit, să fiu profesoară și pentru asta am muncit atât de mult, dar realitatea e îngrozitoare…cât de mare nu ar fi acest vis, probabil voi fi nevoită sa renunț la el și sa mă angajez în alta parte.

    1. Buna,

      M-a impresionat mesajul tau. Ceva nu inteleg. De ce lucrezi ca necalificata, predai o alta disciplina decat cele de pe diploma? Fiindca daca ai examenul de titularizare, dar nu a fost post titularizabil, lucrezi ca suplinitor calificat cu acelasi sariu ca si un titular. Ar trebui sa ai intre 2500 si 3000 lei, sau daca ai o vechime mai mare chiar mai mult de 3000 lei.

      Cele bune,

      1. Eu cred ca glumesti. Eu iau 2700 si am 15 ani vechime ca titular. Despre ce vorbim? Cum sa ia suplimitorul 3000 daca iau eu atata? Habar nu ai ce votbesti.

        1. Si un suplinitor calificat cu 15 ani vechime poate avea chiar mai mult ca tine . Nu conteaza ca esti titular . E vorba de studii. Poate avea chiar mai multe studii decat tine titularule

      2. Buna, pentru ca nu sunt posturi, singurul post apropiat de specializarea mea e acesta pe care lucrez acum. Mai sunt câteva posturi de câte 2-4 ore în scoli diferite la distanta mare de oraș, nu conduc mașină, nu e opțiune pentru mine, caut doar în oraș sau foarte aproape, sa am transport. Acest post e apropiat de specializarea mea și chiar îmi place ce fac acum, dar totuși în centralizator nu coincid perfect lucrurile. ISJ mi-a spus că-l pot ocupa doar ca necalificat.
        Asta e situația și sper ca în timp ceva se va schimba, dar e supărător. Am în schimb colegi buni foarte buni și mă ajuta sa caut soluții. Sunt mulțumită de locul în care sunt, de școală, de colegi, de elevi, dar salariu statutul de necalificata e o mare supărare pentru mine.
        Aproape ca nu am vechime (2 ani), am încercat sa întru în acest sistem acum 9 ani, plina de entuziasm, proaspăt absolventa, cu nota 9,2 luată la examen, am primit în cadrul ședinței singurele opțiuni 3 ore într-o școală și 6 în alta (9 ore în total), ambele la distanta de 60-80 km de oraș. Am renunțat. M-am angajat vânzătoare…apoi administrator tot la un magazin și tot așa, mai urmăream din când în când posturile. Acum 2 ani am decis totuși sa mă întorc și sa mă lupt pentru visul meu.
        Mulțumesc

        1. Buna,

          Multumesc pentru raspuns! Vedeti domnule Dorinel, ca daca doamna Elena nu se intorcea si nu explica, ramanea ca dupa 2 examene de titularuzare, lucreaza ca necalificat si cu un salariu foarte mic si nh era ok sa se creada asa.
          Dar nici dumneavoastra nu aveti dreptate, la peste 15 ani vechi e daca lucrezi in specialitatea postului ai peste 3000 lei salariu.

        2. Buna ziua din nou,

          Pentru domnul Dorinel,
          Un suplinitor calificat are acelasi salariu ca si un titular. Daca nici cei care lucreaza in sistem nu stiu toate lucrurile…Poate un titular are mai multe avantaje ca poate obtine 1 ora, 2 in plus, prime, gradatii ( si suplinitorul poate, dar e mai greu atunci cand schimbi scolile), dar e absolut acelasi salariu.

  7. Traktoristu talentat a devenit peste noapte si specialist in payroll si resurse umane. Vorbe goale.

  8. Da, tov. ministru, dar și rezultatele lor să fie la nivelul minimum admis! Ori, acest sistem corup și politizat complet produce, vorba marinarului, în marea majoritate, submediocrii, oameni care nu înțeleg ce se întâmplă cu ei, cu viața, cu societatea etc
    Dacă voi angajați doar piloși, în baza concursurilor aranjate, de unde să vină rezultatele, speranța?!
    Nu vrei să vezi că miile de copii care merg la meditații, inclusiv cu profesorul de la clasă (!), nu au parte de un dascăl competent în timpul orelor?!

  9. Sper ca domnul ministru va pleda pentru cresterea salariilor in Educatie, nu numai salariul debutanților.
    Desigur, “matura noua matura bine”.
    Dar nu mai conteaza profesorii care au muncit zeci de ani pe salarii mizere?
    Apoi, de la salarii mici, vir iesi triști la pensii si mai mizere.

    1. @Alexandru, sper ca “domnul ministru” sa pledeze si pentru concedierea parazitilor incompetenti de la catedra. dar staaaai … pe aia nu are cum sa ii/va dea afara, ca sunteti votacii lor credinciosi.

  10. Nu ati dat 300 cat mai era pana la aplicarea grilei de lei si vreti sa va cred? Cred ca vor urma taieri la cat de darnic sunteti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Răspunsul umilitor primit de la Ministerul Educației de 1.000 de directori de școli care au trimis un memoriu cu probleme pe care le au în activitate: Ocuparea funcțiilor de conducere este opțiunea voastră, nu o obligație

Peste 1.000 de directori de școli și grădinițe semnalează Ministerului Educației, printr-un memoriu, problemele cu care se confruntă în activitatea lor, precum salariile care nu le-au fost majorate și necesitatea…
Vezi articolul