Cîmpeanu: Aproape 50% dintre profesori s-au vaccinat anti-COVID până marți

1.194 de vizualizări
Foto: Edupedu
În total, 135.000 (38%) de angajați din învățământ s-au vaccinat anti-COVID până pe 16 martie, procentul cadrelor didactice imunizate fiind de aproape 50%, a transmis joi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

„La nivelul zilei de marţi, aveam 135.000 de angajaţi din învăţământ vaccinaţi. Adică peste 38%. Dacă ne raportăm la cadrele didactice vaccinate, procentul se apropie de 50%. (…) Acest proces va continua”, a spus Cîmpeanu, în cadrul evenimentului „Educaţie remedială pentru copiii vulnerabili – intervenţii directe ca răspuns la nevoile actuale”, organizat online de Salvaţi Copiii România.

Potrivit acestuia, unii părinţi nu şi-au dat acordul ca elevii să fie verificaţi cu teste rapide pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus, motivând că acestea sunt „invazive” mai ales în cazul celor mici.

Cîmpeanu a amintit că, în urmă cu trei săptămâni, Ministerul Sănătăţii a informat că din 1.150.000 de teste antigen rapide distribuite pentru testarea elevilor şi angajaţilor din învăţământ se folosiseră doar 5.000, iar acest lucru este „mai mult decât îngrijorător”.

„Aceste teste care au fost distribuite (…) au necesitat şi necesită personal medical. Personal medical care înseamnă fie să ai cabinete medicale şcolare şi ştiţi că în 18% din şcoli există cabinete medicale şcolare şi, din păcate, nu în toate aceste locuri există şi personal medical care să administreze aceste teste. Pe de altă parte, au fost considerate de mulţi părinţi ca având un caracter invaziv, mai ales de părinţii celor mici. (…) A fost un motiv pentru a nu îşi da acceptul pentru testarea copiilor, chiar dacă au prezentat simptome sau a elevilor care au fost contacţi direcţi, colegi, ai unor copii care au fost confirmaţi ca fiind pozitivi”, a explicat ministrul.

În opinia sa, o soluţie ar fi folosirea testelor non-invazive pe bază de salivă care se utilizează în multe şcoli din ţări europene.

„Nu doresc să îmi depăşesc limitele de competenţă. (…) Pe de o parte, nu necesită personal medical, ele pot fi auto-administrate, chiar am văzut cu toţii. Deci, înlăturăm problema deficitului de personal medical care să administreze aceste teste. Pe de altă parte, sunt absolut convins, din discuţiile directe cu părinţi, că ar fi mai uşor de acceptat şi-ar da mai uşor acceptul care este conform legii obligatoriu pentru testarea copiilor. Este un lucru care îmi place să cred se va face cât mai rapid prin decizii ale Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia unor teste de acest gen care să fie non-invazive, care să nu necesite personal medical şi nici să nu genereze atâta reticență din partea părinţilor”, a declarat Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, în şcoli se respectă „cel mai mult” regulile sanitare.

Sursă foto: Edupedu


3 comments
  1. Abia spre sfârșitul lui aprilie vor face a doua doza de astra zeneca și dacă vor supraviețui, abia la jumătatea lui mai vot avea imunitate.
    Cat despre testarea elevilor.. apa de ploaie. Praf în ochi.
    Elevii ar trebui testati obligatoriu săptămânal, ca să se depisteze cei asimptomatici, care au provocat în familii și deci indirect în comunitate al treilea val de covid.

  2. În școala mea ne-am vaccinat doar 14 din 55. Cât s-a învățat în scenariul verde elevii mancau în fiecare pauză și nu respectau prea tare măsurile impuse. Acum avem 2 părinți decedați.

  3. Majoritatea profesorilor s-au vaccinat cu Astra Zeneca si doar cu prima doza. Rapelul este la doua luni, iar imunitatea apare la doua saptamani de la rapel. Deci imulizarea profesorilor va fi in luna mai, aproape cand se termina anul scolar!
    Jumatatile de adevar nu prind la cei care detin informatia, asa e ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de liceu ar putea primi și ei lapte și fructe din fonduri europene, până în 2029, prin extinderea Programului pentru școli. „Aceasta este ținta noastră. Avem deja acceptul Comisiei Europene să asigurăm pentru toți elevii din sistemul de școlarizare”, spune Gheorghe Lăcătușu, șef serviciu la Direcția Generală Politici Agricole a Ministerului Agriculturii

Programul pentru școli al României prin care copii de grădiniță și elevii de clasele primare și gimnaziu primesc în prezent lapte și fructe ar putea fi extins și la elevii…
Vezi articolul
Evaluare clasa a IV-a 2019

Testarea elevilor la ortografie în primul an de gimnaziu, concurs național de scriere și recomandări pentru profesorii de limbă – măsuri propuse de ministrul Educației din Franța pentru „îmbunătățirea stăpânirii” scrisului și cititului

Elevii care intră în primul an de gimnaziu din Franța vor fi testați și la ortografie în cadrul Evaluării Naționale de la clasa a V-a pentru ca profesorii să poată…
Vezi articolul