Cîmpeanu, apel către părinți: Nu cred că atunci când mergem cu propriii copii la medic, îi recomandăm medicului diagnosticul sau tratamentul. Să luăm modelul și pentru profesori

12.146 de vizualizări
Foto: Alex Micsik – Agerpres Foto
Profesorul rămâne cel care este în măsură să îi învețe pe copii și este în măsură să le acorde și calificativele, indiferent de ce tip de calificative vorbim, a declarat ministrul Educației la Radio România Actualități, în contextul debutului cursurilor anului școlar 2022-2023. Acesta a făcut astfel referire la comportamentul părinților, despre care a spus că „am încredere că vor înțelege bine rolul profesorului, că vor înțelege că profesorul este cel care știe cel mai bine să genereze acele competențe”.

Sorin Cîmpeanu a făcut o paralelă între comportamentul pe care ar trebui să îl aibă, în opinia sa, părinții la școală, și cel de la un cabinet medical.

„Sigur, cu toții, ca părinți, avem opinie, este normal, dar totuși profesorul rămâne cel care este în măsură să îi învețe pe copii și este în măsură să le acorde și calificativele, indiferent de ce tip de calificative vorbim. Nu cred că, atunci când mergem cu propriii copii la medic, îi recomandăm medicului diagnosticul pe care trebuie să îl pună copilului sau tratamentul. Să luăm modelul și pentru profesori și în acest fel vă asigur că relația între părinți și profesori va deveni una funcțională, așa cum ne dorim cu toții”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că în noul pachet legislativ propus „un obiectiv important este deschiderea școlii către comunitate, multiplicarea numărului de consilieri școlari și o legătură mult mai bună cu părinții”. “Este vorba de un feed-back pe care profesorii vor trebui să-l acorde părinților în mod regulat asupra progresului educațional al fiecăruia dintre elevi. Acest lucru va consolida foarte puternic cooperarea între școală și părinți. Reglementează foarte clar rolul profesorului, care, repet, este și va rămâne factorul determinant în societate”.

Citește și:
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, către profesori, după ce a numit toți inspectorii școlari din teritoriu pe criterii politice: Împreună reașezăm la locul cuvenit sintagma „Ai carte, ai parte!”
Pledoarie a ministrului Educației pentru eliminarea „goanei după note a elevilor, goana după note, din păcate, a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru notă”

11 comments
  1. Domnul ministru ar fi surprins sa afle cati medici incompetenți a cunoscut o mama la viața ei. Eu una am pierdut șirul …

  2. Și aceste comentarii dovedesc faptul că toată lumea se pricepe la tot (agricultură, fotbal, învățământ, medicină, etc). Până nu vom înțelege că trebuie să respectăm fiecare profesie, meserie, nimic nu se va schimba!!!

  3. Dacă multiplicarea numărului de consilieri școlari presupune aceeași profesori care se știu cu cineva care se știe cu cineva și vin pe pile la școală… nu, mulțumim.
    Hai să ne uităm și la cei care ternina un master in Educație în universități de prestigiu din afara, dar care nu sunt băgați în seamă deloc de directori, de colegi, poate din invidie, din neîncredere, etc. Să le dăm și lor o șansă.

  4. >>Este vorba de un feed-back
    Nu, nu e vorba de nici un feedback. E vorba de o comunicare cu parintii. Feedback se acorda elevilor. Dl. prof. dr. ing. nu prea are habar ce este un feedback.

    Autoritatea profului este diferita de cea a medicului si nu poate fi transferata increderea asa simplu cum crede dl. prof. dr. ing. specialist in irigatii pe camp.

    Trei mari factori contribuie la autoritatea unui prof:
    – statusul profesional (facut varza in 32 de ani)
    – competenta de a-i invata pe elevi ceva intr-un mod placut – crearea unei experiente de invatare pozitive (lasa mult de dorit)
    – managementul clasei (metode invechite, ineficiente)

    Cu un status profesional facut varza si cu un training care lasa mult de dorit profii tind sa isi impuna autoritatea prin incercari mai mult sau mai putin disperate de disciplinare a elevilor (vezi numeroase exemple prin presa care sunt varful icebergului). Se creaza asa un cerc vicios in care autoritatea este erodata si mai profund.

    Solutia nu e nici pe departe de a da sfaturi parintilor.

  5. În sfârșit un lucru înțelept spus de Câmpeanu. Oare ce a pățit?
    Din păcate notele din cataloage sunt puse sub presiunea nesimțiților care probabil și ei au trecut clasa la fel. Nu înțeleg cum un părinte care ar trebui să-și educe odrasla o învață să mintă și să fure.
    JOSNIC, din păcate este plină țara de astfel de părinți.
    Foarte bine că nu se mai ține cont de notele din gimnaziu pentru admiterea la liceu. Ar trebui și pentru burse să se ia măsuri drastice de către minister. Sunt elevi care nu știu să citească dar care au luat bursă de merit pentru părinții au făcut presiuni asupra profesorilor. Cine nu a pus note mari a fost reclamat și porcăit.
    Cei care vor burse ar trebui să dea un fel de testare Națională.

  6. Tocmai ca medicul mi-l aleg eu.
    Si nu devii medic pentru ca te inscrii intr-un partid, iti mai trebuie si niste examene ca sa ajungi medic.

      1. Serios? Cum sunt directorii si inspectorii numiți politic??? Cu un examen de definitivat luat cu nota minimă? Hai să fim serioși să nu somparăm medicina cu nici o altă facultate….Modulul pedogogic il fac in 3 luni, medicina in 6 ani ….

          1. @Prof. dr.,

            Așa cum nu este vina profesorilor pentru culegătorii români din afara granițelor, tot așa nu este nici meritul lor pentru ceea ce reușesc în viață unii dintre foștii elevi. Este meritul elevului/ studentului care alege studiul (în locul distracției!) și al familiei care îl îndeamnă la bine și îl susține financiar!
            Cum nu produceți șaibe (toate din același material), materialul genetic și educația de acasă sunt cele mai importante! Voi predați la fel pentru toți elevii, nu?
            Numai din ceea ce se face în școală/ liceu (din lipsă de timp/ elev, materiale didactice, laboratoare, etc.)… România cu greu ar scoate medici!

        1. La definitivat 8 e nota minimă.
          Chiar aveți dreptate, se iau note de 8 la def, care e nota minima.
          Hmm… Majoritatea profilor au note minime…
          Lăsați ca au note maxime cei care sunt vocali(ca să ma exprim frumos) și care nici nu știu cu ce se mănâncă…mda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Guvernul va fi consiliat pe tema adaptării educației la inteligența artificială de un Consiliu în care Ministerul Educației nu are nicio atribuție. Consiliul face parte dintr-un nou Comitet pentru IA / Ministerul Cercetării spune că Ministerul Educației va fi “actor principal”

Un nou Comitet Român pentru Inteligența Artificială este format în baza unui ordin al ministrului Cercetării, Sebastian Burduja, ordin publicat joi în Monitorul Oficial. Noul Comitet, care funcționează sub patronajul…
Vezi articolul