Cîmpeanu: Am făcut o solicitare Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind măsura în care scenariile pot fi modificate, astfel încât să se permită prezența fizică a elevilor din clasele terminale

7.735 de vizualizări
Sursă foto: gov.ro
Ministerul Educației a înaintat astăzi, către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, o solicitare privind posibilitatea ca elevii din anii terminali să facă în continuare cursuri cu prezență fizică și în scenariul roșu, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu la B1TV. Amintim că Bucureștiul a intrat vineri în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,05, potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică. Conform reglementărilor în vigoare, scenariul roșu se traduce prin închiderea școlilor gimnaziale și liceelor. Rămân deschise creșele, grădinițele și clasele pregătitoare – IV. În Capitală sunt 1.142 de clase terminale și un număr maxim de 15.000 de elevi de a VIII-a și a XII-a, a explicat Cîmpeanu.

„Având în vedere evoluția ratei de infectare și intrarea unor orașe mari, precum Bucureștiul în scenariul roșu, chiar dacă este vorba despre o ușoară depășire a pragului de 3 la mie, urgența s-a acutizat și Ministerul Educației, consecvent principiului conform căruia școlile se închid ultimele și se deschid primele, a înaintat deja o solicitare către Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a analiza în ce măsură scenariile pot fi modificate, astfel încât să se permită prezența fizică a elevilor din clasele terminale.

De la Ministerul Sănătății am primit doar un acord cu privire la posibilitatea de prezență fizică în cadrul simulărilor pentru examenele naționale, clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu 22 martie, respectiv cu 29 martie, dar având în vedere urgența determinată de nevoia unei hotărâri cu privire la modul în care merg la școală clasele terminale în scenariul roșu, am înaintat această cerere direct către Comitetul Național pentru Situații de Urgență spre analiză. Sunt convins că analiza va fi făcută cu maximă responsabilitate și celeritate. Sunt convins că va fi înțeleasă importanța pregătirii elevilor de clase terminale pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, sistemul de educație din România fiind construit în acest fel, încât examenele naționale sunt definitorii pentru viitorul oricărui tânăr”, a declarat Sorin Cîmpeanu la B1TV.

Ministrul Educației spune că deplasarea elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a spre și dinspre școli nu ar duce la o creștere a ratei de incidență.

„Bucureștiul, care a trecut în scenariul roșu, are 1.142 de clase terminale, de clasa a VIII-a și clasa a XII-a, luând în calcul o prezență medie de 12-14 elevi pe clasă, rezultă un număr maxim de 15.000 de elevi. 15.000 de elevi raportat la populația Bucureștiului, luând în considerare și faptul că nu necesită însoțitor, pentru că cei de clasa a VIII-a și a XII-a, într-o covârșitoare majoritate, nu necesită însoțitor pentru a merge la școală, considerăm că mobilitatea nu ar crește într-o măsură semnificativă care să afecteze creșterea ratei de incidență.

La dispoziția școlilor au fost puse un număr de 1.150.000 de teste antigen rapide. Din păcate, pe baza lipsei de personal medical și a caracterului invaziv al acestor teste care au fost distribuite, am avut o rată foarte scăzută de exprimare a acordului părinților pentru testare în cazul elevilor minori. Pe cale de consecință, din cele 1.150.000 de teste, până la ora actuală au fost folosite mai puțin de 5.000 de teste, în pofida recomandării pe care atât ministrul Sănătății, cât și eu am făcut-o imperativ de a-și da acordul cu privire la testare pentru că doar prin testare putem să identificăm situația exactă a elevilor și  putem să contribuim la micșorarea vitezei de transmitere a virusului în școli”, a mai spus Cîmpeanu.

„Bacalaureatul și Evaluarea Națională se vor organiza în format fizic, indiferent de scenariu”

Tot astăzi, ministrul Educației a mai precizat la Antena 3 că Bacalaureatul și Evaluarea Națională se vor organiza în format fizic, indiferent de scenariu.

Cîmpeanu a reamintit că a solicitat și „încă nu am ajuns la un acord” ministrului Sănătății ca elevii din anii terminali să vină la școală și în scenariul roșu.

„Evaluarea Națională și Bacalaureatul, fiind examene naționale, nu se organizează pe scenariul verde, galben, roșu, ci sunt naționale. Și așa cum este construit sistemul educațional de acum sunt un punct de inflexiune pentru viitorul oricărui tânăr din acest stat, deci sunt un punct de inflexiune, în ultimă instanță, pentru viitorul acestei țări. 

Se poate asigura posibilitatea de prezență fizică a elevilor din clasele terminale, cu respectarea tuturor normelor sanitare, în așa fel încât acest lucru să nu contribuie la creșterea riscului de infectare peste limitele gestionat

Deci vom insista pentru prezență fizică a elevilor din clasele terminale, chiar dacă în acest moment, recunosc cinstit, încă nu am ajuns la un acord.

Important este să ajungem la un acord curând, pentru că, așa cum corect ați observat, rata de infectare crește, iar dacă se menține în acest ritm, vor fi mai multe localități, deci foarte multe școli care vor intra în scenariul roșu și vor stopa accesul elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, ceea ce nu este bine”, a declarat Cîmpeanu.

Sursă foto: gov.ro


10 comments
  1. Doamne ferește! Deja sunt copii de a opta bolnavi!! Unde vreți să îi duceți??? Și cei mici cad pe capete… Aveți creier, nu va supărați???

  2. Domnule, habar nu aveți cați copii sunt în clasa de-a VIII-a. Sunt peste 26 de elevi. 12-14 sunt pe munte. Sa meargă cei de acolo fizic, nu cei din București unde vin din toată tara. Credeți că dacă merg fizic, se întâmplă vre-o minune? Nu fac decât sa piardă timpul și sa se îmbolnăvească. Ii asigurați d-voastră online-ul copilului meu dacă se îmbolnăvește? Nu. Pentru ca nu va doare de el. Profesorii nu fac absolut nimic pentru cei ce lipsesc, pentru ca nu au cum.

  3. Dar prima oara cind au dat ordinul de ministru privind redeschiderea scolii, ala pe care l-a clocit o gramada ministerul, unde i-a fost capul??? De ce nu a propus de atunci? De ce clasele mici merg in continuare in scenariul rosu si de ce nu merg clasele terminale, pt elevii acestia fiind mai importanta prezenta la scoala, decat pentru ceilalti? Cu atat mai mult cu cat pentru ei, poate acum in stare in ceasul al 12 lea, sa le asiguri teste si sa-i testezi macar o data pe saptamana ca sa reduci cu adevarat riscul…ministerul educatiei nu mai poate de infectarile din scoala…pur si simplu ii trebuie macar 3 luni de scoala fizica pentru a nu vocifera nimeni in urma rezultatelor dezastruoase de la examene…mai pe scurt uite asa se spala pe maini de orice responsabilitate! sau isi inchipuie ministrul ca daca el s-a vaccinat sau daca vaccineaza o mana de cadre didactice sta epidemia pe loc????

  4. Fereasca Dumnezeu si Maicuta Domnului! Cum adica sa schimbe scenariile CA SA poata merge la scoala??? In ce tara traim?? Acele scenarii sunt facute tocmai pentru a PREINTAMPINA venirea la scoala cand e pericol, ca sa nu se molipseasca mai multi. Ma intreb de ce aceasta graba si preocupare pentru clasele terminale? De ce aceasta obsesie? Oare ce au de castigat imbolnavind cat mai multi elevi? Ce contracte mai favorizeaza? Scenariile trebuie respectate daca au fost facute? Cumva Covidul nu se tine de absolventi sau cum? Daca au adeverinta de 8 sau 12 clase nu tine loc de averinta de vaccinare sau de testare. 🙂 Penibil acest ministru.

  5. Un criminal! Deschide scolile chiar daca situatia este extrem de dificila in toata europa acum…elevii vor transmite virusul si parintilor care pot face forme grave sau chiar mai rau, examenele nu reprezinta nimic pe langa sanatatea oamenilor, dar acest bolnav nu intelege.Vor muri foarte multi oameni din cauza nebuniei lui! Isi pateaza mainile cu sange pentru un strop de popularitate 🤮

  6. Comentariile care nu convin ministrului educației, nu le postați?
    Am colegi care au scris comentarii.

  7. In scoli 0 teste o măști pt elevi.Cadrele medicale au disparut din scoli (este ceva mai important decât siguranța copiilor ??????)

  8. Doamne ferește!
    Va rugam sa ne lăsați copiii acasă la indicele peste 3 la mie.
    Nu avem nevoie de prezenta online și nici de simulări.
    Avem nevoie sa avem copii sănătoși, care în caz ca se menține Încăpățânarea de a se da examene, sa se poată prezenta la examen, nu sa zacă cu covid sau cu sechele după covid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2022 Ultima zi în care elevii de clasa a XII-a susțin evaluarea competențelor digitale / Marți începe evaluarea competențelor la limba străină: Nu se admit întreruperi în timpul audierii textelor, potrivit procedurii

10 iunie 2022 este ultima zi în care elevii de clasele a XII-a și a XIII-a susțin evaluarea competențelor digitale, sesiunea iunie-iulie, potrivit Ministerului Educației. Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de…
Vezi articolul

Asociația cercetătorilor Ad Astra propune un Pact Național pentru Cercetare: evaluări transparente, finanțare predictibilă și bazată pe meritocrație, mai mulți cercetători

Evaluarea transparentă a performanței științifice, alocări bugetare care să crească anual, o schemă de finanțare bazată pe meritocrație, mai mulți cercetători și o finanțare predictibilă pentru competiții – acestea sunt…
Vezi articolul