Cîmpeanu: Am decis prelungirea perioadei de dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru România Educată

3.683 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministerul Educației a decis prelungirea perioadei de dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de implementare a proiectului România Educată, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta susține că hotărârea de guvern nu va mai fi prezentată în ședința viitoare de guvern, așa cum anunțase vineri. Decizia vine după ce peste 150 de organizații au solicitat ca proiectul de act normativ să fie dezbătut în mod real.

”Luând în considerare solicitările venite atât din partea societății civile, cât și din partea unor alți factori implicați în procesul de dezbatere publică, Ministerul Educației a decis prelungirea perioadei de dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de implementare a proiectului România Educată”, a spus Cîmpeanu.

Prelungirea termenului de dezbatere va fi făcută ”cu cel puțin o săptămână”, a mai spus ministrul în declarația pentru Edupedu.ro.

„Programul de implementare a proiectului România Educată supus dezbaterii publice conține obiective strategice și măsurile aferente. Obiectivele strategice sunt cele rezultate pe parcursul întregii perioade de consultare în cadrul proiectului România Educată, proiect care a făcut obiectul celei mai largi consultări publice, la care au participat și cei care doresc în mod justificat să formuleze acum propuneri asupra acestui proiect de hotărâre de guvern.

În proiectul de Hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică, la art. 6, citez din memorie, se menționează că acest program de implementare va putea fi completat cu orice alte măsuri care vor reieși din consultarea publică.

Setul de acțiuni concrete, indicatorii de rezultat, termenele de realizare și responsabilitățile aferente, obiectivele specifice pe niveluri de educație sau zone de intervenție, precum și pentru obiectivele strategice transversale corespondente domeniilor identificate în România Educată va trebui să rezulte tocmai în urma procesului de consultare cu societatea civilă, cu partenerii sociali, reprezentanți ai elevilor, studenților si părinților, mediului socio-economic, organizațiilor nonguvernamentale etc.”, a mai declarat ministrul Educației.

Reacția ministrului vine după ce peste 150 de ONG-uri au cerut public să fie dezbătut în mod real proiectul de hotărâre de guvernul pentru aprobarea Programului de Implementare “România Educată”.

Semnatarii solicitării menționează și contextul intervenției lor: “deși încă în consultare, Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Programului de Implementare a Proiectului România Educată este în proces de avizare la Consiliul Economic și Social, existând, conform declarației publice a ministrului Sorin Câmpeanu, intenția de a fi aprobat marți, 14 septembrie 2021 în ședința de Guvern”. (n. red. Guvernul nu a anunțat încă data ședinței de guvern, iar pentru 14 septembrie nu apare nicio ședință pe site-ul oficial)

În opinia organizațiilor semnatare ale solicitării de dezbatere publică ce a fost expediată Ministerului Educației luni, 13 septembrie 2021, Proiectul ”România Educată” conține o enumerare de obiective și măsuri strategice prea generale, fără indicatori de rezultat clar definiți și fără definirea responsabililor preciși pentru fiecare măsură în parte, ceea ce conduce la o listă de măsuri de tip ”listă de dorințe”, cu grad de operaționalizare scăzut. 

De asemenea, documentul supus consultării publice nu conține informații privind calendarul de implementare și bugetul necesar, aceste detalii fiind oportun a fi făcute publice.

Reamintim că adoptarea în Guvern a acestui act normativ era programată pentru 10 septembrie, iar proiectul de HG fusese pus în consultare, formal, pe 9 septembrie. Ministerul Educației nu a solicitat din timp avizul CES, Consiliul Economic și Social, pentru acest act, iar asta a împiedicat adoptarea, după cum a spus ministrul Cîmpeanu.

Proiectul de HG poate fi descărcat de aici:


1 comment
  1. Se vorbește mult și prost. Multe cuvinte fără a transmite ceva concret. Cam asta este România lor educată. Luni la unul din copiii mei a venit în clasă un coleg nou de la altă școală. Toată ziua de ieri acest copil a ținut morțiș să le spună prof de la clasă că la fosta lui școală profesorii le spuneau subiectele de la lucrări și că i se pare normal ca și actualii lui prof. să facă la fel. Asta înseamnă România Educată????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 2 milioane de copii ar trebui să primească zilnic la școală, lapte și produse lactate și de panificație, iar de două ori porții de fructe. În realitate nu primesc nimic, deși școala a început de 3 săptămâni / Motivele pentru care licitațiile nici nu au fost demarate

Elevii și preșcolarii nu primesc deocamdată nici unul dintre produsele alimentare „asigurate“ prin Programul pentru școli al României, care se desfășoară în mare parte cu bani europeni, potrivit surselor Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Grevă națională a profesorilor din Franța, joi, 13 ianuarie, din cauza măsurilor din școli pentru protecție în pandemia de Covid-19. Sindicatele: “Un haos de nedescris” / Regulile sanitare, schimbate succesiv într-un timp scurt

Cel mai influent sindicat al profesorilor din Franța, SNUipp-FSU, a anunțat recent grevă în toate școlile din Franța, joi, 13 ianuarie, ca răspuns la noul set de măsuri împotriva răspândirii…
Vezi articolul

Reacția Consiliului Elevilor la regulile pentru începerea școlii: Nu normele sanitare de bază trebuie adaptate în funcție de infrastructură, ci invers / După trei luni de analiză, Guvernul este tot nepregătit

Autoritățile locale asigură resursele pentru începerea anului școlar, dar nu au rol în procesul de suspendare sau reluare a școlilor, arată Consiliul Național al Elevilor (CNE) într-o poziție pe tema…
Vezi articolul