Cîmpeanu: Am cerut în toate școlile și universitățile o raportare numerică cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţamânt / Va conta în decizia de deschidere a școlilor

21.496 de vizualizări
Foto: Facebook.com
Ministrul Educației a anunțat că va ține cont de câți profesori vor să se vaccineze când va lua decizia de redeschidere a școlilor. Cîmpeanu a declarat la Antena3 că a cerut tuturor școlilor și universităților care este disponibilitatea la vaccinare a personalului din învățământ. Datele au ca “termen limită 15 ianuarie, ora 16”, a mai spus ministrul, care a precizat că va ține cont de acestea în decizia de redeschidere a școlilor pe care, cel mai probabil, o va lua după 20 ianuarie.

Cîmpeanu a enumerat cei trei parametri pe care îi ia în calcul pentru deschiderea școlilor: evoluția epidemiologică, campania de vaccinare și situația elevilor aflați în risc de încheiere a mediilor.

Sorin Cîmpeanu: “După ce am avut azi consultări cu experți în educație, cu sindicate, cu asociațiile de părinți, cu cei care coordonează campania de vaccinare, cu ministrul Sănătății și Ministerul Sănătății, am decis împreună următoarele: Ministerul Educatiei îşi doreşte deschiderea cât mai grabnică a şcolilor din România în format clasic.

Acest lucru se va putea face în urma unei analize fundamentate temeinic, pentru că starea de sănătate a elevilor, studenților și cadrelor didactice este prioritară. Acestă discuție se va face pe baza a doi parametri principali. În primul rând – evoluţia epidemiologică.

Vom avea la mijlocul lunii ianuarie date cu privire la evoluția numărului de infectări în urma vacanţei de iarna. E vorba de sărbători și de Revelion.

Un al doilea parametru este modul de evoluţie al campaniei de vaccinare. Am trimis acum câteva minute în întreg sistemul de Educație, inspectorate şcolare, școli şi universităţi o solicitare cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului didactic, nedidactic şi auxiliar.

Am cerut o raportare numerică cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţamânt. Acest lucru este foarte important pentru a putea prioritiza personalul din învățământ în conformitate cu importanța sistemului de Educație și cu așteptările populației cu privire la redeschiderea școlilor.

Moderator: Care este data limită?

Sorin Cîmpeanu: Data limita pentru raportarea numerică este 15 ianuarie.

Moderator: Este foarte important pentru că ultimul sondaj făcut de ceio de la Federația Sindicatelor Spiru Haret nu dădea mari șanse…

Sorin Cîmpeanu: O să vă rog să-mi permiteți să fiu mai optimist și să aștept rezultatele concrete ale acestei raportări oficiale pe care am cerut-o în întrec sistemul de educație

Moderator: Deci este clar că veți ține cont de numărul celor care doresc să se vaccineze atunci când se va lua această decizie a redeschiderii școlilor. Veți ține cont și de ceea ce au cerut cei din Consiliul Național al Elevilor, ca această redeschidere să se facă în mod descentralizat? În localitățile în care nu există o raportare mare a numărului de cazuri să se facă acolo redeschiderea școlilor?

Sorin Cîmpeanu: Voi ține cont de orice scenariu care va rezulta în urma analizei pe care o voi face începând cu jumătatea lunii ianuarie, inclusiv de scenariu la care faceți referire dumneavoastră.

Aceștia au fost primii doi parametri, parametrii principali: evoluția epidemiologică și evoluția campania de vaccinare. În egală măsură o să vedem și care sunt deciziile altor state aflate într-o situație similară sau asemănătoare cu cea a României din perspectiva educației.

Vreau să vă spun că am cerut o altă raportare încă din ultimele zile ale anului trecut inspectoratelor școlare cu privire la estimările pe care le are fiecare unitate de învățământ despre elevii aflați în risc de încheiere a mediilor pe semestrul I, risc cauzat de dificultățile întâmpinate pe parcursul procesului de predare online. Termenul este 11 ianuarie. În acest fel vom știi și unde este nevoie să intervenim pentru susținerea suplimentară a celor care au înregistrat dificultăți în procesul de învățare predarea online. Este vorba despre acțiuni remediale.

Moderator: Ne puteți spune acum cam când veți lua decizia dacă se deschid sau nu școlile și sub ce formă, pentru că predecesorii dumneavoastră veneau cu anunțurile cu foarte puțin timp înainte și tocmai de aceea aș vrea să știu dacă luați în calcul să luați cu un timp mai mare înainte?

Sorin Cîmpeanu: Pe parcursul acestei săptămâni voi continua consultările cu cei din sistemul de educație. Am planificat deja întâlniri cu reprezentanții sindicatelor, Consiliului Național al elevilor, asociațiilor studențești. Pe parcursul săptămânii viitoare voi avea consultări împreună cu cei implicați în campania de vaccinare, cu ministrul sănătății și cu personalul din Ministerul Sănătății. După această perioadă decizia va fi luată oricum în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie, foarte probabil în luna de ultima decadă a lunii ianuarie”

Declarațiile ministrului Cîmpeanu vin la o zi după ce coordonatorul campaniei de vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că deschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinarea profesorilor.

Medicul a mai declarat că profesorii se vor vaccina în etapa a doua a campaniei de vaccinare.

„Intenționez ca după jumătatea lunii ianuarie să începem vaccinarea pentru etapa a 2-a, în mod deosebit cu cele mai vulnerabile persoane, persoane la risc să dezvolte infecții severe și de asemenea cu risc să răspândească rapid infecția, cum este cazul celor internați în centrele medico-sociale și centrele rezidențiale”, a spus Gheorghiță.

Foto: gov.ro


8 comments
  1. Sa înțeleg ca întoarcerea la învățământul clasic este condiționată de vaccinarea mea??? Eu decid dacă ma supun riscului sau nu! Dacă astfel sta treaba, atunci sa fie vaccinați și elevii, căci ei sunt mult mai pasibili de a transmite virusul, având în vedere petrecerea timpului liber al acestora în diverse locații! Voi, dragi simpatizanți ai ministrului, n-aveți decât sa va vaccinați cu acel ser “miraculos” și “inofensiv”. Eu, una, vreau sa vad ce efecte poate avea! Încrederea în astfel de promisiuni deșarte este = 0.

  2. Cred ca nu se dorește deschiderea școlii pana in luna Martie.
    Dl Campeanu ne aburește și ne trimite pe cai greșite.
    Și nu poate face nimic fără acordul mai marilor din Sindicat.

  3. Numai răuvoitorii pot sa se facă a nu înțelege explicațiile clare și corecte ale ministrului Câmpeanu.
    Cat despre dorința bolnăvicioasa a unora de a afla cu mult timp înainte când se redeschid școlile… Cum sa se știe cu mult timp înainte care va fi situația epidemiologica pe 8 februarie?
    Iar dl Gheorghiță, probabil vrea sa facă experiente pe profesori. Ii trimite nevaccinati sa ia contact zilnic cu sute de elevi, unii dintre elevi posibil asimptomatici.
    Știe dumnealui ca un profesor de desen umbla printre bănci la fiecare elev, sa vadă cum lucrează?
    Știe dumnealui ca un prof de matematica trece pe lângă fiecare elev sa ii arate cum se folosesc instrumentele pentru geometrie și scoate la tabla elevi sa rezolve exerciții stand alături de fiecare din ei corectand, ajutând?
    Știe dumnealui ca învățătorii și educatorii stau lângă fiecare copilaș în parte?
    Dar nu ii pasa. Bine ca se vaccinează medicii. Profii pot sa crape.

  4. Sa înțeleg ca profesorii sunt pe post de cobai. Dacă nici medicii nu vor sa fie vaccinați, de ce credeți ca și ar dorii celelalte categorii sociale?! E o grabă cu acest vaccin ceva de speriat. De ce nu ne ați testat cu aceeași grabă de acum?

  5. Fundamental greșit raționamentul, de fapt cam tot ce aberează acest politruc) . Azi am început din nou grădinița. Fizic. Stau într-o zona “roșie” din Franța. Copilul meu a putut merge, din septembrie, zilnic la grădiniță, în ciuda pandemiei. Într o discuție cu educatoarea mi-a spus (aprox) :” După experiența din primăvară, am știut cu toții ca doar o tragedie sau pericol mare va mai împiedica școala să funcționeze fizic În vara ne-am strâns școală, doctori și administrație locală. Am luat măsuri, am făcut culoare unice, am pictat cerculețe în curte, linii la poartă, măști, dezinfectant, cantina reamenajată. Comunicăm cu părinții pe mail, orice caz în familiile elevilor e anunțat rapid tuturor celorlalți din clasă “Avem 3 centre de testare, gratis (un orășel de mărimea Câmpulungului).
    Dar la început a fost decizia politică: facem școală! Franța a preferat carantina dura în noiembrie, restricții de circulație după 8… Dar școală.
    Sa, am avut cazuri, nu la noi la clasă, în școală, părinți infectați din alte părți. A doua zi, toate familiile din clasa respectiva s-au testat (repet, gratis) , nu copiii pt a nu-i forța, ci adulții.
    Cred ca nu a fost săptămâna sa nu primesc un mail cu decizii noi, toate pe baza experienței. Iar școala a funcționat zi de zi, fără riscuri majore, cca 7-8 cazuri izolate rapid. Asta e colaborare, administrația locala a investit, medicii au ajutat, școală a funcționat, părinții au respectat. Simplu, nu? La noi, vorbesc cu directori care-mi spun că administrația locală nu doar ca nu a investit dar a și redirectionat fondurile (“ce va trebuie, oricum stați acasă”) astfel ca nu doar ca nu s a investit ci s a și degradat.
    Și acum vine politrucul sa spună ca stai sa vezi, ca vaccin, ca una ca alta, ca nu suntem pregătiți. Pariu că e doar un bla bla și și el și partidul (de fapt toată coaliția) vor găsi motive sa ne spună de ce “nu se poate”?

  6. Dupa ce a acordat plagiatorilor sansa sa renunte la titlurile de doctorat si sa scape nepedepsiti, avem o noua masura propusa. Profesorii au sansa sa se inroleze voluntar-fortat in armata vaccinatilor si astfel sa arate iubire pentru directori-inspectorat-ministru. Deja sunt multi care si-au pus la poza de profil ”Si eu ma vaccinez”. Inspectori, directori, profesori!
    Vaccinarea este un act voluntar si de responsabilitate, inainte fata de propria persoana si apoi fata de societate. Nu te poti vaccina de dragul sau la presiunea cuiva, daca doctorul iti spune sa nu o faci!
    Este probabil ilegal si cu siguranta rusinos ce se intampla! Presiuni morale si profesionale asupra unor oameni maturi! Explicati cum si ce trebuie si multi vor alege sa fie vaccinati, pentru sanatatea proprie si pentru responsabilitatea fata de societate! Altfel sunteti niste activisti din timpul colectivizarii, pe campia Covidului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Este puțin frustrant ca atunci când ai câteva zeci de ani la catedră să primești lecții din partea unora care nu au mers nici o oră la clasă, în fața elevilor sau a studenților – prima reacție a ministrului la criticile din moțiunea simplă, depusă de USR la Parlament

Este puțin frustrant ca atunci când ai câteva zeci de ani la catedră să primești lecții din partea unora care nu au mers nici o oră la clasă, în fața…
Vezi articolul

Bursa socială pentru elevii cu un părinte decedat a ajuns să fie condiționată de venit, pentru că apare o nouă categorie de burse la care se pot încadra și dispare cuvantul „orfan” din metodologie – proiect / Este o soluție crudă pentru a salva bugetul României, consideră un ONG 

Dacă în anul școlar 2022-2023 elevii orfani cu un părinte decedat sau ambii părinți decedați primeau bursa socială fără a avea o limită de venit, în anul școlar 2023-2023, bursa…
Vezi articolul

OFICIAL Banii de „Masa caldă în școli” sunt mai puțini cu peste 4 milioane de lei decât prevedea ordonanța prin care a fost aprobat numărul de 450 de școli în program. Nu există niciun leu prevăzut pentru mâncarea elevilor din primele două module ale anului școlar care începe în septembrie 2023

Pentru anul 2023, banii care sunt alocați pentru programul Masa caldă în școli sunt mai puțini cu peste 4 milioane de lei decât prevede o ordonanță de urgență, potrivit legii…
Vezi articolul