Ministrul Educației a anunțat la finalul ședinței de Guvern că a fost aprobat un memorandum prin care „se deblochează concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice” din preuniversitar și universități. Sorin Cîmpeanu face acest anunț în condițiile în care, potrivit unei ordonanțe de urgență recent aprobată de Executiv, angajările în instituțiile publice sunt înghețate până la finalul acestui an.
Este vorba despre Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2022, care interzice angajările până la 31.12.2022. Excepția de la această ordonanță ar trebui aprobată însă printr-o altă ordonanță de urgență, potrivit juriștilor consultați de Edupedu.ro.
Memorandumul cu tema „Ocuparea unor posturi didactice, didactic auxiliare şi de cercetare vacante sau temporar vacante din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat în anul 2022, precum şi ocuparea posturilor didactice de predare vacante sau rezervate şi a unor posturi didactice auxiliare şi nedidactice din învăţământul preuniversitar de stat pentru anul şcolar 2022- 2023” prevede mai multe situații în care în universități este nevoie de cadre didactice sau de persoane în funcții de conducere, la fel în preuniversitar, unde sunt necesare angajări de personal auxiliar și nedidactic sau cadre didactice.
„După ce Ministerul Educației a distribuit absolut și când spun absolut toate posturile înseamnă absolut toate posturile disponibile prin reglementări legale am inițiat astăzi hotărârea de Guvern, prezentată tot în primă lectură, prin care dorim suplimentarea cu 3.500 de posturi numărul posturi din sistemul național de învățământ. Coroborat cu această hotărâre de guvern inițiată am aprobat un memorandum prin care se deblochează concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și ne didactice, atât din învățământul preuniversitar cat și din învățământul universitar”, a declarat ministrul Educației.
Textul memorandumului:
Articol în curs de actualizare
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
4 comments
Ce bătaie de joc…un profesor cu doctorat,grad 1,vechime 14 ani în sistem,la vârsta de 50 de ani,sa se milogeasca pentru un post pentru ca nu a mai putut,din motive de sănătate,sa susțină alt concurs de titularizare decât cel din 2016?
Și ajunge plătit la plata cu ora 15 roni ora,adica 165 roni pe SAPTAMANA și 600 roni pe luna?Pai nici femeia de serviciu nu ia asa o rușine și aberație de salariu.Si va mai mirați ca pleacă oamenii buni și pregătiți din sistem?
Tzara lui Tampeanu!Vai de copiii noștri…vor fi luați toți cu avioanele pe câmpiile UE!
Asa este, sa le fie rusine! Ca de cate ori se fac majorari salarile, doar pentru profesori se gasec bani, pentru ingrijitoare de gradinite nu sunt nici o data bani. Majoritatea educatoarelor au plata cu ora si incaseaza 7- 8000 lei lunar. Salariu unei ingrijitoare este de 1950 roni , cu vechime
de 25 ani, muncim din greu si nu se uita nimeni l-a noi.
Tardiv acest….memorandum! El trebuia adoptat inainte de organizarea concursurilor la nivel judetean de ocupare a posturilor didactice/catedrelor ramase vacante/rezervate, cel de toamna…. dar ce sa te faci cu ministerul ….needucatiei, care doarme’n bocanci!
La ce salariu ați dat ingrijitorilor copii din creșă cât de curând o să lucrați doar cu doamnele eductoare și asistente. Le-ați pus in cârcă mai multe atribuții si le-ați taiat din salariu, ” în condițiile creșterii accelerate a preturilor. Să vă fie rușine pentru umilința îngrijitorilor copii. Dacă ați cunoaște in ce constă ingrijirea copiilor ați crește salariul. Vă invităm domnule ministru in vizită la creșă, să vedeți cum se lucrează cu copii de 1-3 ani și cine are mai multă grijă de copii.