În jur de 50.000 de profesori au fost formați pentru a preda digital pentru școala online, care s-a desfășurat în timpul pandemiei de coronavirus, a spus ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă din județul Alba. El a recunoscut din nou că școala online a fost un dezastru peste tot în lume fiindcă nicio țară nu a putut îndeplini simultan cele cinci condiții pentru ca o astfel de educație formală să poată fi desfășurată cu succes. Nu în ultimul rând, ministrul a spus că, prin PNRR, România s-a angajat să pregătească pentru predare digitală 100.000 de profesori de acum încolo. În sistemul de educație preuniversitară din România sunt aproximativ 200.000 de cadre didactice.
Întrebat cine se face vinovat de dezastrul școlii online și cine ar trebui să răspundă, Cîmpeanu a spus: „Școala online impusă a fost o adevărată catastrofă educațională nu numai în România, a fost o adevărată catastrofă educațională în orice stat din lume. Ea a fost impusă în condițiile în care niciun stat, nici cele cu cele mai avansate sisteme de educație nu au fost pregătite pentru predarea online.
Predarea online presupune existența simultană a cinci condiții: în primul rând trebuie să ai o conectivitate generalizată, în România nu putem spune că avem conectivitate generalizată pentru a asigura o viteză de transfer suficientă unei predări online adevărate.
Al doilea parametru este disponibilitatea echipamentelor, s-au făcut eforturi foarte mari, față de începutul crizei sanitare, numai de la guvern, autorități locale au fost distribuite peste un milion de echipamente (…), dar nu putem spune că fiecare elevi din cei trei milioane de elevi au echipamente adecvate. (…)
Al treilea element: ai nevoie de profesori formați. S-au format peste 50.000 de profesori pentru predarea online, dar numărul total de cadre didactice este de peste 200.000 în învățământul preuniversitar. Avem prevăzut în PNRR formarea a 100.000 de cadre didactice pentru pedagogie digitală. (…)
Al patrulea element este conținut digital pentru orice disciplină (…) Al cincilea element – e nevoie de platforme de evaluare dedicate și specializate, altfel relevanța notelor se pierde. Aceste 5 elemente nu au fost simultan îndeplinite în niciun stat al acestei lumi, drept urmare pierderile au fost mari și foarte mari. (…) În măsura în care aceste probleme fac parte din problemele economice ne facem cu tiții (vinovați), începând cu noi, cei care am condus destinele învățământului.”