Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că miercuri dimineaţă a fost transmisă Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) repartizarea pe inspectorate şcolare judeţe pentru 18,5 milioane de teste de salivă, care se adaugă rezervei existente deja în şcoli, transmite Agerpres. El a adăugat că nu are informaţia ipotezei de renunţare la testare.
Amintim că secretarul de stat Raed Arafat a declarat la Guvern, pe 31 ianuarie, că o să fie probabil analizat impactul testelor de salivă, „dacă sunt de continuat sau nu”.
„În această dimineaţă, Ministerul Educaţiei a transmis către IGSU repartizarea pe inspectorate şcolare judeţe pentru un număr de 18,5 milioane de teste, care se adaugă rezervei de teste existente în şcolile din România. Deci, există teste. Mizăm pe responsabilitatea administrării acestor teste şi pe corectitudinea raportării. Am constatat o îmbunătăţire clară a procesului de testare şi de raportare a rezultatelor testelor”, a declarat ministrul.
Cîmpeanu a mai spus că aceste teste de salivă au o precizie de 66%, în condiţiile în care au fost confirmate, prin testare PCR, 2.000 de teste dintr-un total de 3.000.
„În ultimele zile, din 5.000 de teste de salivă pozitive, un număr de 3.000 au avut o raportare ulterioară generată de testarea PCR, iar din aceste 3.000, 2.000 au fost confirmate, iar 1.000 au fost infirmate prin teste PCR. Deci, dacă vreţi să raportăm 2.000 de teste confirmate PCR din 3.000 de teste, înseamnă că rata care demonstrează precizia acestor teste pe bază de salivă este de 66%. (…) Asta arată că nivelul de înţelegere a importanţei testării a crescut, iar corectitudinea raportărilor de asemenea a crescut”, a precizat el.
Ministrul Educației a menţionat că nu are informaţii despre o posibilă renunţare la utilizarea testelor de salivă, în condiţiile în care testele cu exudat nazal sau faringian au fost utilizate doar în proporţie de 2%.
„Nu am această informaţie a ipotezei de renunţare la testare. Eu ştiu că a fost o solicitare din partea elevilor, părinţilor, profesorilor, a întregului sistem – aceea de testare. În ipoteza în care s-ar renunţa la testare pe bază de salivă, vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită pentru a asigura starea de siguranţă sanitară în şcoli? (…) Vă reamintesc că am avut peste un milion de teste cu exudat nazal sau faringian care au fost la dispoziţia şcolilor şi care au fost utilizate în procent de 2%. Deci, au fost respinse de elevi şi de părinţi”, a spus el.
Arafat: Vom analiza impactul testelor de salivă din școli să vedem dacă vom continua sau nu
Întrebat dacă vor mai fi folosite testele de salivă în școli având în vedere că există specialiști care au spus că acestea nu sunt eficiente în depistarea variantei Omicron, Arafat a răspuns: „La acest moment au fost distribuite pentru cel puțin încă două săptămâni, o să fie probabil analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu. Asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu, dar asta normal că se discută și cu Ministerul Educației, cu Ministerul Sănătății, cu experții în epidemiologie și se va decide dacă au, într-adevăr, să zicem o valoare adăugată, sau nu. Dacă vom considera că sunt fără valoare adăugată, este posibil să decidem să le oprim”, a spus Arafat.
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
3 comments
Intrebare pentru Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu:
Informatia este o meta-ipoteza sau ipoteza este o meta-informatie?
Ca sa intelegem si noi despre ce e vorba …
Sunt degeaba. Eu si sotia suntem confirmati pozitivi prin PCR, iar testele de saliva date de scoala au iesit negative. Sunt bani aruncati, ca sa nu spun spun crima cu premeditare.
Nu chiar degeaba.
Pt o școală cu 500 elevi testati de 8 ori costurile sunt de ….10.000 dolari/lună/școală.
Vă dați seama câte investiții se puteau face cu acesti bani in școlile din România?
P.S.
Testele de salivă ies pozitive la omicron doar când există simptome multiple evidente.
In rest, bănuim ca v-ati dat seama de ce nu se raportează săptămânal rezultatele lor.
Ce să spună?
1000 de teste pozitive la 6 milioane de teste administrate?