Cifra de școlarizare cu 3.400 de locuri mai multe în clasa a IX-a, față de anul 2022-2023, este pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi. Conform proiectului de Hotărâre de Guvern, pentru anul școlar viitor sunt alocate 134.000 de locuri pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență zi.
UPDATE Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost adoptat în cadrul ședinței.
Conform notei de fundamentare, proiectul vizează modificarea cifrelor aferente unor niveluri și forme de învățământ prin realocarea acestora în vederea suplimentării cifrei de școlarizare la învățământul liceal cu frecvență zi, cu 3.400 locuri și cu 100 locuri la învățământul profesional pentru stagiile de pregătire practică.
Edupedu.ro a scris că numărul locurilor la școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri va fi dublat, pentru anul școlar 2023-2024, față de anul trecut.
Este propusă diminuarea cifrelor de școlarizare pe anumite niveluri / forme de învățământ, deoarece s-a constatat o scădere a numărului de elevi care solicită școlarizarea:
- „diminuarea cu 1.500 de locuri la învățământul liceal pentru clasa a IX-a, cu frecvență seral și cu frecvență redusă deoarece se constată o scădere a numărului de elevi care solicită școlarizarea la aceste forme de învățământ;
- diminuarea cu 2.000 de locuri la învățământul primar, având în vedere faptul că din centralizarea solicitărilor inspectoratelor școlare rezultă o scădere. Această scădere se datorează faptului că grupa mare a devenit obligatorie.”
În vară, 1.216 elevi care au terminat gimnaziul și au dat Evaluarea Națională au rămas fără un loc la liceu în București, după prima repartizare computerizată. Șeful Inspectoratului București, Vlad Drînceanu, a declarat atunci pentru Edupedu.ro că a găsit planul de școlarizare gata făcut.
Referitor la învățământul superior, „Ministerul Educației propune, pentru anul universitar 2023-2024, o cifră totală de școlarizare acoperită de un număr de 63.472 de locuri/ granturi de studii pentru licență, din care 1.472 locuri/ granturi de studii pentru instituțiile de învățământ universitar militar, care se vor repartiza, în condițiile respectării capacității de școlarizare, prin ordin al ministrului educației”, conform notei de fundamentare.
Tot pe ordinea de zi a fost și proiectul de Hotărâre de Guvern care presupune acordarea de 200 de euro pentru elevii și studenții până în 26 de ani, care au venitul brut pe membru de familie mai mic sau egal cu 500 de lei, ca să își cumpere calculatoare.
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.