Cifra de școlarizare 2019-2020. Ministerul propune tăierea a 1.000 de locuri de la liceu și trecerea lor la învățământ profesional

2.566 de vizualizări
Învățământul profesional devine obligatoriu , Exodul creierelor
Exodul creierelor din România. Foto: Pexels.com
Cifrele de școlarizare pentru anul școlar 2019-2020 sunt asemănătoare cu cele de anul acesta, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern pus în dezbatere. Singura tăiere de 1.000 de locuri este de la învățământul liceal, locuri care se regăsesc la învățământul profesional.

Concret, numărul total de locuri în creșe și grădinițe, pentru educație timpurie, va fi de 665.000, la fel ca anul trecut. Numărul total de locuri pentru învățământ primar rămâne la fel și el: 935.000. 

Pentru învățământul gimnazial vor fi alocate tot 810.000 de locuri, ca în 2018. La liceu sunt mai puține cu 1.000 locurile pentru clasa a IX-a (164.000 față de 165.000 în 2018). Numărul de locuri pentru clasa a XI-a, învățământ cu frecvență seral sunt propuse tot 15.000 de locuri. Numărul de locuri pentru primul an de învățământ profesional crește cu 1.000 de locuri până la 55.000. 

Mai puține locuri în Poliție, mai multe în Armată

În învățământul postliceal numărul de locuri pentru anul I învățământul militar organizat de Ministerul Afacerilor Interne scade la mai mult de jumătate față de numărul locurilor alocate anul trecut: 1.600 de locuri față de 2.880 de locuri. De asemenea, numărul de locuri pentru anul I învățământul militar organizat de Ministerul Apărării Naționale crește ușor până la 1.244, față de 1.127 cât era anul trecut. În privința numărului de locuri pentru anul I învățământul militar organizat de Ministerul Justiției sunt doar 260 de locuri, față de 290, câte erau anul trecut.

 


2 comments
  1. Afara cu Geografia de la liceele tehnologice!!! Profesorii de geografie în loc sa fie mulțumiți ca au o bucata de pâine își bat joc de elevi la clasa lăsând i corigenți și chiar încheie a treia corigenta ca elevii de la liceele tehnologice și de la școlile profesionale sa rămână repetenți!!! Afară cu Profesorii de geografie și cu orele de Geografie de la liceele tehnologice!!!!!!! Elevii știu mai multa geografie după ce pleacă din școală ca un profesor. Își cauta de lucru în tarile Europei sau șoferi pe tir și știu mai multa geografie ca un profesor care a întrat cu dosar fără examen la facultate!!! Ministerul trebuie sa știe ca nu e nevoie de 2 ore de geografie la școală profesionala pe săptămână!!! Afară cu geografia de la școală profesionala!!! Prea multe ore la școală profesionala, se cheltuie prea mulți bani cu profesori care nu sunt necesari!!!!!!

  2. Este o mare greșeală să se scoată geografia din programa pt examenul de bacalaureat,este un domeniu foarte important ,daca nu cunoaștem poziția și originea țării atunci nu suntem romani,avem nevoie sa devenim mai culți deci nu trebuie sa eliminăm cultura generala oameni buni,înainte de toate trebuie că acești copiii sa devină oameni,ori perioada aceasta până la18 ani este esențială pt formarea lor că oameni d.p.d.v.al culturii generale,mare atenție,specialiștii nu se formează în liceu,bazele vieții ca om da,pt specialiști exista meserii,facultăți,naștere,etc nu așa d-na ministru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Inspectoratul Școlar al Municipiului București refuză să spună ce școli și grădinițe au avut activitatea perturbată și cursuri suspendate după alegerile de duminică

Alegerile locale și cele pentru Parlamentul European au produs probleme serioase după închiderea secțiilor de votare la București, secții organizate preponderent în unități de învățământ. În aceste condiții, Inspectoratul Școlar…
Vezi articolul

Situație confuză: sindicatele solicită modificarea unui ordin de ministru prin care școlile sunt obligate să detașeze medicii și asistenții școlari la spitale sau DSP, dar medicii și asistenții sunt angajații primăriilor, nu ai școlilor, potrivit legii

Sindicatele FSLI solicită ministrului Educației Monica Anisie să modifice un ordin de ministru pe care aceasta l-a semnat împreună cu ministrul Sănătății, Victor Costache, și prin care obligă școlile să…
Vezi articolul

Casa de la școală, program inedit pentru copiii cu dizabilități de la o școală specială din Oradea: Au învățat să împăturească haine, să încheie nasturi. Pentru asta, toți profesorii am donat articole textile, majoritatea care au rămas mici de la copiii noștri, spune profesoara Carmen Ilisie

La Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea, elevii vor învăța abilități pentru o viață independentă, să se îmbrace, să așeze masa, să facă curățenie, să încheie nasturi…
Vezi articolul

Mircea Miclea: Trebuie adus salariul unui profesor debutant aproximativ la nivelul salariului unui medic rezident / Dacă se taie un pic din pensiile speciale, atunci cu siguranță se vor găsi mult mai mulți bani pentru cadrele didactice

Mircea Miclea spune că un profesor debutant ar trebui să aibă un salariu la nivelul unui medic rezident. Asta înseamnă în jur de 4170 de lei net, potrivit calculelor Edupedu.ro.…
Vezi articolul

România nu trebuie să adopte noi legi ale Educației, prin PNRR. Dâncu, PSD: PNRR nu cere noi legi ale Educației, ci ajustări legislative / Moșteanu, USR: Nu scrie în PNRR că trebuie adoptate legile educației

Doi politicieni importanți, unul din cadrul coaliției (Vasile Dâncu, președintele Consilului Național PSD) și unul din opoziție (deputatul USR, Ionuț Moștean), atrag atenția că PNRR nu impune României sau Guvernului…
Vezi articolul