China deplânge atitudinea Budapestei, unde primăria a redenumit străzi în semn de protest față de proiectul înființării unei filiale a Universității Fudan în oraș

410 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
China a calificat joi drept “deplorabilă” atitudinea municipalităţii Budapestei, care a redenumit străzi ale capitalei ungare pentru a protesta față de înfiinţarea unei universităţi chineze – o filială a Universității Fudan – în acest oraş, informează AFP, citat de Agerpres. Străzile au primit nume provocatoare pentru puterea comunistă de la Beijing.

Demersul creării acestei universităţi este susţinut de premierul Ungariei, Viktor Orban, însă combătut de Gergely Karacsony, primarul ecologist al capitalei ungare şi principalul adversar politic al lui Orban.

În semn de protest, municipalitatea Budapestei a redenumit miercuri arterele din jurul viitorului campus universitar cu nume intenţionat provocatoare pentru Beijing, cum ar fi ‘strada Dalai Lama’ sau ‘strada martirilor uiguri’. Alte două artere aduc omagiu ‘libertăţii Hong Kong-ului’ şi lui Xie Shiguang, fost episcop catolic chinez arestat de mai multe ori în timpul vieţii sale pentru că s-a opus controlului impus de autorităţi asupra religiei.

“Câţiva oameni politici unguri încearcă să facă multă agitaţie mediatică în jurul Chinei pentru a atrage atenţia şi a perturba cooperarea sino-ungară. Este deplorabil”, a reacţionat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Până în 2024, Viktor Orban doreşte să poată găzdui pe 50 de hectare din Budapesta acest prim campus al unei universităţi chineze, primul din Europa. La sfârşitul lui aprilie, el a semnat un acord în acest sens cu preşedintele Universităţii Fudan din Shanghai (estul Chinei), una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din această ţară.

Însă opoziţia ungară se opune ferm acestei cooperări. “Nu dorim ca nota pentru o universitate privată rezervată elitei să fie plătită de contribuabilul ungar”, a declarat Gergely Karacsony. Primarul Budapestei este, de altfel, favorit în alegerile primare ale opoziţiei ce vor fi organizate în septembrie, pentru a-l înfrunta pe Orban în legislative, prevăzute să aibă loc la începutul anului viitor.

Sondajele arată că majoritatea locuitorilor Budapestei se opun prezenţei acestui campus universitar, detractorii săi subliniind ameninţările la adresa libertăţilor academice.

La presiunea autorităţilor, Universitatea Fudan a fost constrânsă în 2019 să-şi retragă referirile la “libertatea gândirii” din carta sa.

Citește și:
Acord Ungaria-China pentru înființarea unei universități chineze la Budapesta. Temeri că Universitatea Fudan va promova viziunea autoritaristă a Beijingului
Planul universității chineze din Ungaria, prima de acest fel din Europa, trezește îngrijorări de securitate la Budapesta

Photo 177250050 © LiskonogalekseyDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de clasa pregătitoare sau clasa I retrași de părinți pe motiv că nu se adaptează la școală pot fi reînscriși în timpul anului școlar la o clasă de nivel inferior doar după evaluarea învățătorului – ROFUIP 2024

Elevii care încep clasa pregătitoare sau clasa I și nu se adaptează la școală, pot fi reînscriși în același an la un nivel inferior, doar dacă au fost evaluați de…
Vezi articolul

De ce elevii nu au fost evacuați înainte de începerea lucrărilor din internatul din Odorheiu Secuiesc? „Fiind lucrări de exterior, nu au considerat că va afecta clădirea. Directorul liceului a spus că, dacă ajută, își dă demisia”, susține Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că, „fiind lucrări de exterior, nu au considerat că va afecta în vreun fel clădirea”, de aceea elevii nu au fost evacuați înainte de…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, fondatorul taberei de excelență în matematică APEX-Maths: Putem pune România pe harta excelenței științifice și educaționale. Avem tineri de liceu, doctoranzi și profesori universitari care pot să aducă țara pe harta imperiului cunoașterii

Elevii, doctoranzii și profesorii pot pune România pe harta excelenței științifice și educaționale. Este momentul să ieșim din logica unei țări mici și neajutorate. „Repet obiectivul APEX-Maths și al întregului…
Vezi articolul