Chestionar pentru profesori referitor la selecția școlilor în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, lansat de 250 de organizații neguvernamentale

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Un sondaj în legătură cu selecția școlilor în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) a fost lansat de 250 de organizații neguvernamentale, pentru profesorii și directorii de instituții de învățământ. Chestionarul vine după ce „la dezbaterea organizată de Ministerul Educației în data de 24.02.2022, am constatat nemulțumirea a numeroși participanți cu privire la încadrarea școlii în gradul de vulnerabilitate/ prioritate: ridicată, medie sau scăzută”, se arată în descrierea sondajului.

Amintim că Ministerul Educației a organizat săptămâna trecută o dezbatere pe tema Ghidului aplicantului pentru schema de granturi a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). Evenimentul s-a desfășurat online și au putut participa profesori, directori, părinți și organizații non-guvernamentale.

„Întrebările participanților adresate reprezentanților ministerului privind selecția, au primit răspunsuri vagi, fără a aduce clarificările de care aveau nevoie școlile”, potrivit descrierii chestionarului.

Cei interesați vor completa sondajul în mod anonim. Răspunsurile colectate vor fi transmise „Ministerului Educației, MIPE, celor două Comisii de Învățământ din Parlament, instituțiilor europene și presei – cu scopul de a convinge Ministerul Educației să ia în considerare opiniile și recomandările” personalelor ce au completat chestionarul.

Iată ce întrebări cuprinde chestionarul: 

Sondajul poate fi completat aici.

Informații de context

Săptămâna trecută, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică Ghidului Solicitantului – condiții specifice de accesare a Schemei de Granturi (runda 1) Potrivit draftului, în prima rundă de finanțare sunt prioritizate 1.019 unități de învățământ care îndeplinesc mai multe criterii. Vezi aici mai multe detalii

Conform Ministerului Educației, “Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar vizează implementarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE) prin acordarea de granturi, în două runde, unităților de învățământ de stat de nivel gimnazial, cu risc mediu și crescut de abandon școlar, identificate prin proiectul ‘Dezvoltarea unui sistem integrat de prevenire, intervenție și compensare pentru a crește participarea școlară'”.

Astfel, MATE (Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație) face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) care este primul proiect finanțat din PNRR, și care are o valoare de 543 milioane euro, nerambursabilă.

Dezbaterea organizată de Ministerul Educației:

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Granturi pentru combaterea abandonului școlar 2022. Ghidul solicitantului, publicat în dezbatere la aproape două luni de la lansarea programului / Care sunt condițiile de eligibilitate și activitățile decontate
Exit mobile version