Chestionar online de orientare în carieră pentru elevii de clasa a VIII-a din Ilfov, anunțat de inspectorat. Datele vor fi interpretate și culese cu ajutorul studenților de la Universitatea București

2.292 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
În perioada februarie-martie elevii de clasa a VIII-a din județul Ilfov vor completa un chestionar privind orientarea școlară și profesională, potrivit unei note a Inspectoratului școlar Ilfov. Chestionarul se va completa online, în timpul orelor de dirigenție, în laboratoarele de informatică, în perioada februarie-martie 2023. Pot completa doar elevii care primesc acord de la părinți în scris. Chestionarele îi vor ajuta pe elevi să își aleagă un liceu, cu ajutorul consilierilor școlari, iar la final, fiecare școală va avea un raport cu opțiunile școlare și profesionale ale elevilor.
  • În județul Ilfov sunt aproximativ 3000 de elevi care termină gimnaziul în acest an școlar, potrivit CJRAE.

Chestionarele îi vor ajuta pe elevi să își aleagă un liceu și le vor oferi consilierilor școlari informații pentru a-i ghida pe elevi în traseul educațional. “Prin acest chestionar dorim să-i punem pe elevi, pe părinți să acorde un pic de timp și energie pentru a înțelege despre cum ar trebui să aibă traseul în a-și alege școala cea mai potrivită școala sau ulterior profesia, este o bucățică dintr-un întreg proces”, potrivit răspunsului primit de Edupedu.ro de la CJRAE Ilfov.

De luni, 27 februarie, diriginții și consilierii școlari trebuie să organizeze când va avea loc testarea în școlile din Ilfov. “Chestionarele se vor completa în perioada februarie – martie, online, în laboratoarele de informatică pentru că sunt multe întrebări și ar fi dificil de accesat pe telefoane. În plus platforma poate fi accesată doar prin coduri ale fiecărui copil care a transmis acord, pe care le au consilierii”, potrivit CJRAE Ilfov.

Pentru ca elevii să poată completa aceste formulare este nevoie de acordul părinților care trebuie transmis școlilor, în scris, până vineri, 24 februarie. Acestea vor fi colectate de profesorul diriginte și predate către consilierul școlar.

“Chestionarul privind obținerea școlare și profesionale se adresează elevilor din clasele a VIII-a și oferă acestora informații legate de opțiunile școlare și profesionale, urmând ca până în iunie 2023, elevii claselor a VIII-a să beneficieze de ședințe de consiliere și orientare privind alegerea domeniului profesional potrivit, derulat program derulat de profesorul diriginte în colaborare cu profesorul consilier școlar”, potrivit notei Inspectoratului școlar Ilfov.

Potrivit unui răspuns trimis către Edupedu.ro, programul de consiliere și orientare școlară și profesională include următoarele  teme:

I. Autocunoaşterea – autoevaluarea personalitații, a competențelor, valorilor și intereselor care susțin performanța profesională
II.  Explorarea educaţională şi profesională – informarea realistă despre oportunităţile   educaţionale şi profesionale;
III.  Decizia școlară/profesională  – alegerea opţiunii școlare/profesionale din mulţimea variantelor disponibilel;
IV. Marketingul personal și alegerea traseului școlar/profesional – sistematizarea şi prezentarea informaţiilor despre partricularitățile personale şi experienţele educaţionale/profesionale proprii în vederea  implementării deciziilor privind traseul școlar/profesional pentru atingerea scopurilor propuse.

Exemple de itemi cuprinși în chestionar:
  1. Cunoști reţeaua liceelor/școlilor profesionale/școlilor profesionale de tip dual din care poţi alege forma studiilor pe care le vei urma?

2. Ce formă de învăţămant liceal doreşti să urmezi ?

3. Care este specializarea sau calificarea profesională pe care intenționezi să o urmezi ?

4. Care este liceul pe care intenționezi să-l urmezi ?

5. Cine s-a implicat în informarea şi îndrumarea ta în domeniul orientării şcolare şi profesionale?  

6. Consideri că profilul și specializarea pe care dorești să le urmezi îți vor permite un acces mai ușor pe piața muncii? 

7. Dorești să urmezi cursurile unui liceu / școală profesională/  școală profesională de tip dual?

Programul este realizat și cu sprijinul Universității București. Mai exact, studenți ai Facultății de Psihologie și Sociologie a educației vor ajuta consilierii școlari să interpreteze chestionarele și să îi îndrume apoi pe elevi în alegerea unui liceu și cariere, potrivit CJRAE.

“Elevii noștri de clasa a VIII-a au folosit o platformă pentru a identifica acele trăsături personale care influențează performanța profesională, școlară și profesionale, adică să-și aleagă profilele care sunt cele mai potrivite. Acesta s-a întâmplat în lunile noiembrie și decembrie, iar acum noi facem doar un sondaj cu chestionarul privind opțiunile școlare ale elevilor și din acest chestionar dorim să-i punem pe elevi, pe părinți cumva în fața faptului de a acorda un pic de timp și energie pentru a înțelege despre cum ar trebui să aibă traseul în a-și alege școala cea mai potrivită școala sau ulterior profesia și este o bucățică dintr-un întreg proces.

Ulterior va fi târgul de educațional al școlilor, va fi informarea pe baza broșurii de admitere pe care ministerul o pune la dispoziție cu toate școlile care vor avea ofertă educațională în anul viitor la liceu, și întreg procesul de consiliere se finalizează cu completarea fișelor pentru înscrierea efectivă la liceu a elevilor”, explică CJRAE pentru Edupedu.ro.

Acord pentru părinți privind completarea chestionarelor de orientare școlară și profesională de către elevi
Nota inspectoratului școlar Ilfov

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTA Ministerul Educației a ales cele 329 de școli care vor pilota testarea standardizată până la finalul anului școlar 2021-2022, pentru elevii tuturor claselor, mai puțin cele din anii terminali

Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, vineri, seara “la nivelul fiecărui județ/sector al municipiului București, pilotarea evaluării standardizate se va organiza în câte 7 unități de învățământ, incluzând…
Vezi articolul

OFICIAL Calendarul anului școlar viitor, pe module, prezentat de ministrul Educației. Prima zi de școală este pe 5 septembrie 2022, iar în februarie 2023 elevii au o vacanță „mobilă”, de o săptămână, decisă de inspectoratele școlare

Calendarul anului școlar pe module, pentru anul 2022-2023, a fost anunțat de Ministrul Educației într-un briefing de presă de la Guvern. Trecerea de la semestre va fi făcută cu renunțarea…
Vezi articolul