Cheltuielile unei familii cu Educaţia au crescut cu peste 25% în 2019, faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Cele cu taxele şi impozitele, cu 33%

792 de vizualizări
Cheltuielile unei familii cu Educația: comparația cu ceilalți ani
Foto: Freepik.com
Cheltuielile unei familii cu educaţia s-au majorat în trimestrul I din 2019 cu 25,37%, faţă de trimestrul I din anul precedent, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică. Cu toate acestea procentul alocat acestui capitol, în totalul cheltuielilor de consum ale unei gospodării rămâne cel mai mic dintre toate grupele analizate, de doar 0,5%.

O familie a cheltuit în primele 3 luni ale anului o sumă de 11,81 lei pe lună, în medie. Creşterea faţă de cheltuiala medie lunară de anul trecut a fost de 2,39 de lei, adică 25,37%.

Cele mai mari cheltuieli, în sumă nominală, au fost cele pentru alimente, în valoare de 779 de lei pe lună, urmate de cele pentru facturi şi întreţinere – 435 de lei şi alcool şi tutun, 190 de lei pe lună.

Cea mai mare creştere procentuală şi nominală în structura cheltuielilor unei gospodării a fost, potrivit datelor INS, cea pentru Impozite, contribuţii şi taxe. Concret, faţă de trimestrul I din anul trecut, când suma era de 965 de lei pe lună, un an mai târziu suma a crescut cu 316 lei. Procentual, creşterea este de 32,78%.

Cheltuielile totale de consum înseamnă ansamblul cheltuielilor efectuate de populaţie pentru necesităţile
de consum curent (produse alimentare, mărfuri nealimentare, servicii) şi intrate în consum, contravaloarea consumului uman de produse agroalimentare din resursele proprii ale gospodăriei.

Impozite, contribuţii, cotizaţii, taxe înseamnă ansamblul cheltuielilor băneşti destinate plăţilor cu caracter
obligatoriu către sistemul fiscal (impozite, contribuţii, cotizaţii, taxe), potrivit metodologiei INS.

FOTO: Freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației anunță că a fost demisă directoarea care i-a luat apărarea profesorului din Neamț care a cerut poze nud unei eleve: ”Am toleranță zero pentru aceste lucruri. Este inadmisibil să învinovățești un elev”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți seară, la Digi24, că directoarea care i-a luat apărarea profesorului din Neamț care a cerut poze nud unei eleve a fost demisă, potrivit…
Vezi articolul

Olimpiade școlare 2023. Modificări la calendarele oficiale, anunțate într-o erată de Ministerul Educației: etapa județeană de Fizică este mutată duminică, 5 martie / Naționala de Informatică se ține în 1-5 aprilie

Ministerul Educației (ME) a publicat vineri după-amiază, 3 februarie, un document – erată pentru calendarele olimpiadelor și concursurilor școlare din anul școlar 2022-2023 pe care le-a anunțat în urmă cu…
Vezi articolul

Serie de evenimente susținută de APRIL

Lapte și Carte 2024. Dezbatere regională, la Iași, despre viitorul programului de lapte în școli, miercuri, 20 martie

Reprezentanți ai autorităților locale, județene și ai inspectoratelor școlare, directori de unități de învățământ, reprezentanți ai patronatului producătorilor și distribuitorilor de lapte, elevi, profesori, părinți – cu toții vor participa,…
Vezi articolul

DOCUMENT Bâlbe la Ministerul Educației. Sorin Cîmpeanu a semnat un ordin prin care doar școlile de stat intră în vacanță, după ce prezentase un document care prevedea că măsura se aplică și celor private / Școlile particulare sunt închise prin decizia CNSU

Ministrul Sorin Cîmpeanu a revenit cu precizări și a prezentat ca „semnat și trimis la Monitorul Oficial” un text de ordin prin care doar școlile de stat intră în vacanță…
Vezi articolul