Cheltuielile de milioane de euro pentru organizarea în România a PIAAC, considerat testul PISA pentru adulți, sunt eliminate din hotărârea guvernului prin care se aprobă participarea la aceste evaluări internaționale / Hotărârea, modificată față de versiunea inițială în urma articolelor Edupedu.ro, definește responsabilitățile consorțiului care organizează testele

251 de vizualizări
PIAAC în SUA – pliante despre studiu și grafice / Foto: www.piaacgateway.com
Cheltuielile de administrare națională a evaluării competențelor adulților, în cadrul Programului internațional PIAAC 2025-2029, considerat un „test PISA” pentru populația adultă, nu mai figurează explicit în hotărârea de guvern prin care este aprobată participarea României la PIAAC. Această HG a fost aprobată joi în ședința de guvern, la peste 3 luni de la punerea proiectului în consultare publică. Proiectul de HG inițial – ce a atras atenția îndeosebi prin situația în care se plasa fosta ministră Ligia Deca, legată de două dintre instituțiile implicate în organizarea PIAAC, SNSPA și UEFISCDI – a suferit o serie de modificări, determinate în parte de relatările Edupedu.ro pe acest subiect, conform Notei de fundamentare.
  • Mai precis, Nota menționează două articole Edupedu.ro din decembrie și ianuarie, referitoare la proiectul inițial de HG privind participarea la PIAAC și la cazul fostei ministre Ligia Deca, legată direct sau indirect de două instituții implicate în consorțiul de organizare a evaluării competențelor adulților. În baza acestora, arată documentul menționat, au fost introduse în HG responsabilitățile care revin acestui consorțiu – detalii mai jos.

Din forma finală a HG sunt eliminate, totodată, referirile din versiunea inițială, privind plăți parțiale pe care urma să le facă SNSPA către organizatorul evaluărilor menționate, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Acestea sunt menționate, însă, în nota de fundamentare.

Spre deosebire de această plată și de valoarea taxei de participare, în HG și în Nota de fundamentare nu mai apar deloc referirile la valoarea organizării în România a PIAAC, valoare estimată inițial la peste 3 milioane de euro, iar apoi la 2,3 milioane de euro.

Ce spune HG în versiunea inclusă pe agenda ședinței de guvern de joi, 3 aprilie

Hotărârea de guvern „aprobă participarea României la cel de-al doilea ciclu al Programului de evaluare internațională a competențelor adulților PIAAC, dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și desfășurat în perioada 2025-2029”.

Ea păstrează din proiectul inițial organizarea unui consorțiu de implementare a PIAAC la nivel național, consorțiu format din:

  • Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) 
  • Școala Națională pentru Studii Politice și Administrative (SNSPA)
  • Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS)

UEFISCDI este coordonatoarea consorțiului. Spre deosebire de versiunea inițială, acestui consorțiu îi sunt listate acum o serie de atribuții:

a) gestionarea și coordonarea implementării studiului PIAAC în România;

b) comunicarea cu consorțiul internațional PIAAC pentru asigurarea standardelor tehnice;

c) dezvoltarea cadrului de implementare și a instrumentelor studiului, sub coordonarea echipei internaționale a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), traducerea acestor instrumente în limba română și adaptarea lor;

d) selectarea eșantioanelor naționale, traducerea și/sau adaptarea instrumentelor cognitive și a chestionarelor;

e) pregătirea materialelor și procedurilor pentru testarea pilot și pentru testarea principală;

f) contractarea serviciilor pentru administrarea testării pilot și a testării principale, cu respectarea legislației în vigoare;

g) pregătirea și transmiterea fișierului național de date către consorțiul internațional PIAAC;

h) revizuirea rezultatelor și diseminarea la nivel național și internațional;

i) pregătirea rapoartelor naționale;

j) implementarea grantului de sprijin pentru participarea la PIAAC acordat de Comisia Europeană pentru plata parțială a taxei de participare.

În Nota de Fundamentare a HG, MEC precizează că, în cadrul procesului de consultare publică pe tema acestui proiect, nu au fost făcute propuneri sau observații, dar au existat două articole pe Edupedu.ro: 

În urma acestor articole, ministerul precizează că „au fost aduse modificări textului proiectului hotărârii de guvern prin introducerea la articolul 2 a informațiilor legate de responsabilitățile consorțiului național, conform descrierii din Nota de Fundamentare.”

  • În plus, tot în urma acelor articole au fost introduse o serie de modificări la Nota de fundamentare. Aceasta include acum o serie de precizări privind implicarea celor trei participanți la consorțiul național, inclusiv a SNSPA, în demersurile premergătoare participării la PIAAC – detalii mai jos.

În ceea ce privește acoperirea costurilor, HG, în versiunea în care a intrat în ședința de joi a guvernului, nu mai menționează nicio valoare pentru cheltuielile de administrare. Se precizează doar: „Cheltuielile de administrare națională se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării, cu încadrare în sumele aprobate prin Legea bugetului de stat.” Iar Nota de fundamentare conține aceeași precizare, fără niciun alt detaliu privind impactul financiar. 

Și aceasta, în condițiile în care aceste costuri, fără taxa de participare, erau evaluate la 2,3 milioane de euro în varianta inițială a proiectului de HG, din decembrie 2024. Iar cu un an înainte, în decembrie 2023, costurile estimate pentru participarea României la PIAAC erau estimate la 3,1 milioane de euro.

Din HG, în ultima versiune, lipsesc referirile din versiunea inițială, la plata pe care SNSPA, ca membru al consorțiului, urma să le facă direct către OCDE pentru o a acoperi parțial taxa de participare. Această plată, în valoare de 240.000 de euro din totalul de 600.000 de euro cât reprezintă taxa totală, achitabilă în tranșe anuale, este menționată totuși în Nota de fundamentare.

Ce spune Nota de fundamentare despre implicarea SNSPA, a UEFISCDI și a INCSMPS (membrii consorțiului național) în demersurile din ultimii ani pentru includerea Româneii în PIAAC:

„ (…) Astfel, Strategia Națională pentru Formarea Adulților 2024-2027, elaborată de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (adoptată prin Hotărârea de Guvern 1341/2023) este coroborată cu Strategia Națională pentru Educația Continuă a Adulților 2024-2030 (adoptată prin Hotărârea de Guvern 484/2024). Bazele acesteia din urmă au fost realizate în cadrul proiectului Edu-C-Ad (SIPOCA 867), derulat în perioada 2020-2023 de Ministerul Educației și Cercetării și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), și prevede ca pilon strategic în planul de acțiuni participarea României la studiul PIAAC 2025-2029. (…)

În acest context, ținând cont de:

  • expertiza SNSPA dobândită în cadrul proiectului Noi instrumente pentru strategia națională privind educația continuă a adulților din România – Edu-C-Ad (SIPOCA 867), de 
  • atribuțiile și experiența Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetarii, Dezvoltării si Inovarii (UEFISCDI), instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordonarea Ministerului Educației și Cercetării în asigurarea consistenței bazei informaționale a învățământului superior pentru eficientizarea activității administrative și îmbunătățirii capacității de a fundamenta strategii instituționale și politici naționale în învățământul superior, și de 
  • experiența și expertiza INCSMPS în realizarea de studii şi cercetări în domenii de interes național privind managementul resurselor umane− dezvoltarea socială şi protecția socială în România,

implementarea PIAAC în România se va face de către un consorțiu național constituit din UEFISCDI, SNSPA și INCSMPS. Pentru a asigura finanțarea de la bugetul de stat, activitatea de coordonare administrativă a acestui consorțiu național este asigurată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării. (…)

Contractul cu Comisia Europeană pentru costurile internaționale de participare ale României la programul PIAAC pentru perioada 2025-2027 (grant de 240.000 euro) a fost semnat de SNSPA, în baza OM nr. 4423/14.05.2024 privind desemnarea Școlii Naționale pentru Studii Politice și Administrative (SNSPA), a Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și a Institutului Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS) pentru pregătirea și depunerea propunerii de proiect conform termenilor și condițiilor stabilite prin apelul la propuneri ERASMUS-EDU-2024-PIAAC-IBA. (…)

Consorțiul național de implementare va asigura și implementarea proiectului finanțat de Comisia Europeană pentru participarea la programul PIAAC 2025-2029.

SNSPA transferă către OCDE suma de 240.000 de euro primită prin grant de la Comisia Europeană în vederea acoperirii parțiale a taxei de participare internațională pentru perioada 2025-2027, iar sumele acoperite de la bugetul de stat se transferă de către UEFISCDI, în calitate de coordonator al consorțiului, către OCDE.”

Context:

Demersurile oficiale ale României pentru participarea la PIAAC au fost declanșate în decembrie 2023, când o notă de informare în acest sens, cu date ce includeau o estimare a costurilor, a fost inclusă pe agenda guvernului. În mai 2024 a fost adoptat un memorandum în acest sens, ca pas procedural pentru exprimarea dorinței de participare la nivel OCDE.

În decembrie 2024, Ministerul Educației punea în consultare proiectul inițial de HG privind participarea României la PIAAC, pentru care propunea costuri mai mici, de 2,3 milioane de euro pentru organizare și 600.000 de euro taxă de participare. Erau propuse, prin document, trei organizații care să formeze consorțiul național pentru PIAAC – SNSPA, UEFISCDI șI Institutul pentru cercetarea pieței muncii.

În ianuarie a.c., Edupedu.ro prezenta situația Ligiei Deca, fosta ministră a Educației care, la final de mandat, a pus în consultare proiectul de HG în care figurau două instituții de care era legată direct sau indirect: SNSPA, unde a fost numită prorector responsabil cu relațiile internaționale și proiecte strategice, respectiv UEFISCDI, unde lucrează soțul ei și mai mulți membri ai cabinetului său ministerial, din perioada mandatului. Edupedu.ro semnala desemnarea netransparentă a instituțiilor ce urmează să administreze peste 2 milioane de euro pentru organizarea PIAAC.

Despre acest caz, cel care a preluat de la ea conducerea Ministerului Educației și Cercetării, Daniel David, spunea într-un interviu acordat Edupedu.ro că:

  • „Am făcut această analiză, iar istoria îmi arată că SNSPA a fost implicată în evaluarea competențelor adulților cu mulți ani înainte. Este universitatea în care a adaptat și a folosit chestionarul adaptat într-un proiect. Era un chestionar UNESCO. Este universitatea care a participat la discuții cu OCDE cu mulți ani înainte pentru PIAAC”.
  • „Astfel încât, în condițiile în care ai această istorie, care nu a început de un an de zile sau de doi ani de zile și ai această competență și ai pus-o în dezbatere publică și nicio altă universitate n-a contestat acest lucru, nu văd de ce și cum aș putea să blochez acest lucru”.
  • „Eu pot să cer public următorul lucru: să se comporte în condițiile standardelor de etică. Nu pot să cer explicit ce să facă și cum. Și Universitatea are responsabilitatea să aibă grijă la aceste standarde. Vă spun, am luat foarte serios ce ați spus atunci. M-am uitat de unde a apărut și cum, iar asta este istoria adevărată”.
Proiectul HG adoptat joi de guvern:
Nota de fundamentare a HG – participarea României la PIAAC:
Citește și:
Caz de „revolving door” la fosta ministră Ligia Deca, numită prorector SNSPA la nici trei săptămâni după ce a pus în consultare ca ministru cel mai scump proiect de testare a competențelor, PIAAC, de 2,3 milioane de euro, plasat netransparent în curtea aceleiași SNSPA și a altei instituții de care este legată indirect, UEFISCDI
Participarea României la PIAAC 2025-2029, considerat testul PISA pentru adulți, va costa 2,3 milioane de euro, fără taxa de participare și ar putea arăta pentru prima dată eficiența educației din România / Studiul va fi implementat de SNSPA, UEFISCDI și Institutul pentru cercetarea pieței muncii – proiect de HG
Daniel David, despre cazul de „revolving door” al Ligiei Deca, actual prorector al SNSPA, care pe finalul mandatului său de ministru a pregătit un proiect de HG prin care 2,3 milioane de euro erau acordați netransparent către SNSPA și UEFISCDI pentru implementarea PIAAC: Sper ca în acest proiect să nu fie implicată doamna prorector
România va evalua pentru prima dată competențele de citire, calcul, capacitatea de rezolvare a problemelor în rândul persoanelor de 16-65 de ani, prin PIAAC, testarea „PISA pentru adulți” a OCDE
România vrea să participe la Programul OCDE de evaluare a competențelor-cheie ale adulților, PIAAC. Colectarea datelor pentru testarea „PISA pentru adulți” va avea loc în 2024-2029, iar costurile estimate se ridică la 3,1 milioane de euro
Rezultatele PIAAC 2023: Competențele esențiale pentru adulți, în viață, muncă, dar și în participarea la procesele democratice stagnează sau sunt în scădere la nivel internațional, probleme mai pronunțate în Europa de Est / România va participa în premieră la măsurarea alfabetizării adulților în valul 2025-2029

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scriitorul Kamel Daoud, cu romanul „Houris” de la editura Gallimard – câștigătorul premiului literar Goncourt 2024 / Cartea lui, o ficțiune despre masacrele din „deceniul negru” algerian

Premiul Goncourt pe anul 2024 a fost atribuit luni scriitorului franco-algerian Kamel Daoud pentru romanul „Houris” (editura Gallimard), o ficţiune despre masacrele din „deceniul negru” algerian (1992-2002), informează AFP, scrie…
Vezi articolul

VIDEO Un milion de elevi români (peste 33%) fac școala exclusiv online – Monica Anisie / Nu avem informații că vreun profesor nu ar fi fost plătit, pentru că a refuzat să facă ore online – Luminița Barcari

“Elevii care învață exclusiv online sunt aproximativ 1 milion de copii”, a declarat luni ministrul Educaţiei, Monica Anisie. Datele oficiale arată că în acest an școlar în România învață 2,9…
Vezi articolul

Liderii coaliției anunță tăierea unor cheltuieli bugetare de 6 miliarde de lei, fără să dea exemple concrete: vouchere doar pentru bugetarii sub 10.000 de lei brut, scăderi de salarii la instituții, comasări de instituții, reduceri de consilieri, scăderea indemnizațiilor

Șefii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat luni prin postări pe rețelele sociale că au căzut de acord asupra unor tăieri de cheltuieli estimate la 6…
Vezi articolul