Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați intenționează să organizeze, pe 24 iunie, o croazieră de câteva ore pe Marea Neagră, pentru un număr de 45 de “turiști”, potrivit unei cereri de oferte lansate la sfârșitul lunii trecute, cerere semnalată inițial de Replica de Constanța. Documentul menționează că instituția intenționează să plătească peste 11.000 de lei (fără TVA) pentru 4 ore de plimbare pe mare, cu tot confortul – inclusiv cu saltele de plajă și stație audio cu boxe exterioare la bordul ambarcațiunii.
Documentația de pe site-ul universității nu menționează că ar fi vorba despre o componentă a unui proiect, ci doar că a fost aprobată o “acțiune” ce vizează colaborarea cu instituții din Republica Moldova, în domeniul educației și cercetării. Publicația constănțeană menționată citează un reprezentant al instituției de învățământ superior, potrivit căruia “este vorba despre un proiect transfrontalier cu Republica Moldova, este un workshop”.
Potrivit caietului de sarcini, valoarea estimată a achiziției făcute de universitatea de stat este de 11.340 de lei fără TVA, sumă care provine din fondul pentru situații speciale stabilit printr-un ordin al Ministerului Educației la sfârșitul anului trecut. Caietul de sarcini precizează:
- “În urma aprobării acțiunii nr. 145.2, Colaborare interdisciplinară și interinstituțională în domeniul educației și cercetării cu instituții partenere din Republica Moldova, din Fondul pentru situații speciale, în conformitate cu Ordinul 5823/2021, Universitatea Dunărea de Jos din Galați intenționează să achiziționeze următoarele servicii: Închiriere ambarcațiune – 45 persoane (…)”.
Deși cererea de oferte – pentru care data limită de depunere a fost 30 mai – menționa o plimbare pe mare la “Mamaia, Constanța”, prevederile făceau trimitere la un traseu în sudul litoralului: “Croazieră pe Marea Neagră pe ruta: Mangalia, Vama Veche, Portul Limanu, Costinești”. Durata plimbării până la Costinești era evaluată la 4 ore.
Documentația prevede că furnizorul trebuie să asigure tot confortul – de la aer condiționat și apă caldă, la “sistem audio bluetooth cu stație și boxe exterioare, masa pe punte, (…) saltele de plajă (…)”. Tot documentul cererii de oferte menționează ce include oferta pentru “turiști” și menționează că ar fi vorba nu despre o navă, ci despre “nave”: “În preț sunt incluse gustări și băuturi pentru fiecare turist aflat la bordul navelor de agrement”.
Pe lista reprezentanților Universității “Dunărea de Jos”, în documentația achiziției, printre cele 26 de nume se află și cel al lui Dragoș Alexandru Opreanu, care apare ca director Direcția Juridică și Resurse Umane. Acesta, fost prorector al universității, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la sfârșitul săptămânii trecute, în afacerea chitanțelor false pentru taxe de timbru la “Dunărea de Jos”.
Foto © Volodymyr Shevchuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.