Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se închide temporar pentru public, până pe 30 noiembrie. Peste 700 de metri de zid vor fi restaurați

128 de vizualizări
Foto: © Ldphotostock | Dreamstime.com
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, se va închide temporar pentru public, în intervalul 14 octombrie – 30 noiembrie, pentru efectuarea unor lucrări la poarta de intrare în situl UNESCO – poarta de Vest, potrivit Agerpres.

Lucrrile fac parte a unui proiect de reabilitare a monumentului istoric, a informat joi Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara.

„În perioada 14.10.2024 – 30.11.2024, situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din localitatea Grădiştea de Munte va fi închis! În această perioadă, aici se desfăşoară lucrări la poarta de intrare (poarta de VEST), în cadrul proiectului ‘Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European’. Astfel, pentru a nu periclita siguranţa vizitatorilor pe perioada lucrărilor efectuate la poarta de Vest, care asigură accesul turiştilor, situl va fi închis în intervalul 14.10.2024 – 30.11.2024”, se arată într-un comunicat al DGAMPT Hunedoara.

Peste 700 de metri din zidul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia vor fi restauraţi în cadrul proiectului “Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European”, derulat de CJ Hunedoara, în parteneriat cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi Romsdal County Council din Norvegia.

Proiectul este considerat ca fiind cel mai important de acest fel pe linia restaurării şi revitalizării monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. Valoarea nerambursabilă a proiectului este de circa 2 milioane de euro, dintre care aproape 1 milion de euro sunt de la autoritățile județene.

Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea numărului de vizitatori, dar şi o mai mare implicare a comunităţii locale în activităţile de punere în valoare a întregului patrimoniu istoric şi din Munţii Orăştiei, mai notează Agerpres.

Peste 67.000 de turişti au vizitat, anul trecut, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, apreciată ca unul dintre principalele puncte de atracţie ale judeţului Hunedoara, mai arată datele DGAMPT.

Foto: © Ldphotostock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Testarea elevilor nu se mai face luni și joi săptămâna aceasta, ci marți și vineri din cauza întârzierii livrărilor de teste pe bază de salivă, anunță Ministerul Educației, care precizează pentru prima dată după contrele publice: Cîmpeanu și Arafat sunt „în permanentă legătură”

Testarea elevilor și copiilor de grădiniță nu se mai face luni și joi, săptămâna aceasta, ci marți și vineri din cauza întârzierii livrărilor de teste pe bază de salivă, potrivit…
Vezi articolul

Grupul profesorilor de “specialitate” care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale recomandă profesorilor de limba română să realizeze hărți mentale cu elevii pentru a putea învăța mai ușor, să îi încurajeze să-și exprime punctul de vedere și să rezolve fiecare cerință în parte, chiar și parțial – raport

Profesorii de limba română sunt sfătuiți de grupul profesorilor de “specialitate” din cadrul Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale pe itemi…
Vezi articolul

Textul moțiunii simple împotriva ministrului Cîmpeanu, depus de USR la Parlament. Criticile principale: bugetul Educației, salarizarea profesorilor, transportul elevilor, abandonul școlar, masa caldă, politizarea inspectoratelor, educația remedială și plagiatele / Moțiunea va fi dezbătută pe 20 iunie

Grupul parlamentar al USR a depus miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. În text autorii susțin că ministrul „este singurul responsabil pentru dezastrul…
Vezi articolul

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, despre lucrarea pierdută pe care o menționează în CV: Aceasta ar fi apărut, de fapt, într-o revistă, pe care nu o mai găsește / Libertatea a scris că oficialul a insistat că era o lucrare cu unic autor

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, a revenit, vineri, cu declarații suplimentare pe tema “lucrării” pe care o menționează în CV, despre “Teoria sistemelor Informaționale”, după ce Libertatea a scris…
Vezi articolul