Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au cerut Ministerului de Interne ca certificatele de integritate comportamentală, pentru profesorii și personalul administrativ din școli, să fie eliberate și electronic, după cum se arată în buletinul informativ al FSLI. Din anul școlar 2024-2025, profesorii și ceilalți angajați din școli și grădinițe au obligația să prezinte un certificat medical, cazierul juridic și certificatul de integritate comportamentală, pentru încadrarea și menținerea în funcție.
„Prin adresa comună nr. 259/04.09.2024 și nr. 808/04.09.2024, FSLI și FSE „SPIRU HARET“ au solicitat Ministrului Afacerilor Interne dispunerea măsurilor necesare pentru a accelera și eficientiza procesul de eliberare a certificatelor de integritate comportamentală, prin implementarea unui sistem de obținere a acestuia în format electronic, cu ajutorul mijloacelor de comunicare la distanță”, potrivit FSLI.
Conform sindicatelor, Ministerul Afacerilor Interne a transmis că în 2025 este programată implementarea de depunere a cererilor și eliberare a certificatelor de integritate comportamentală în format electronic:
„Răspunsul formulat de Ministerul Afacerilor Interne, la data de 19.09.2024, arată că, în anul 2025, sunt programate a avea loc dezvoltarea, implementarea, testarea și lansarea către public a facilității de depunere a cererilor și eliberare a certificatelor de integritate comportamentală în format electronic, prin intermediul platformei Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în informare.
Conform documentului FSLI, angajații din Învățământ întâmpină dificultăți cu ocazia solicitării/ eliberării acestor certificate:
„Solicitarea federațiilor sindicale vine în contextul numeroaselor sesizări primite referitoare la dificultățile pe care salariații din învățământul preuniversitar le întâmpină cu ocazia solicitării/ eliberării acestor certificate, pe care aceștia au obligația să le depună la angajator, conform dispozițiilor art. 18 alin. (1) din Legea nr. 118/2019,cu modificările șicompletările ulterioare.
Dificultățile sunt cauzate, în principal, de faptul că atât depunerea cererilor, cât și eliberarea certificatelor de integritate comportamentală nu se pot realiza şi în formă electronică.”
Informații de context
Pentru încadrarea și menținerea în funcție, personalul administrativ din școli și grădinițe are obligația să prezinte un certificat medical, cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală, potrivit ROFUIP 2024.
- Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin ordinul de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial.
- Personalul administrativ înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili. În Legea Educației Naționale 1/2011, personalul din învățământ este format din personal didactic și personal nedidactic. În schimb, Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că personalul din învăţământul preuniversitar este format din personal didactic şi personal administrativ.
Art. 48 – „(4) Pentru încadrarea şi menţinerea în funcţie, personalul administrativ are obligaţia să prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activităţii în domeniul vizat, precum și cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală.”, conform ROFUIP 2024.
Conform ROFUIP 2024, și profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că sunt apți pentru prestarea activităţii în învățământ, precum și cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală.
Până acum, personalul didactic avea obligația să prezinte un certificat medical, eliberat pe un formular specific, conform Regulamentului-cadru din 4 iulie 2022 de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount
6 comments
La ce folosesc aceste hartii, cine este “ castigatorul” ? Vreau sa stiu cate persoane( profesori si personal auxiliar)nu au primit aceste aprobari si ce masuri s au luat ?Sufocati profesorii cu “ documente” pe care , unii le fac in timpul orelor… ati ghicit in detrimentul elevilor.Traiasca reforma invatamantului !
Ce bine ar fi! Doamne-ajută!
Aceste certificate oricum sunt degeaba.Cu sau fără ele,e așa o criza de cadre în sistem, încât ești angajat oricum
Sa nu ne mai pună pe noi, o data la 6 luni sa mergem sa stam la cozi cu orele la circa de politie…Sa se trimită direct la școală! Este timpul nostru liber…Este datoria politiei și a scolii, nu a noastră ca profesori…👎
UM Sindicat a solicitat eliberarea certificatelor pe mail.
alta imbecilitate cu aceste certificate