Cererile pentru cardurile educaționale de 500 de lei, pentru anul școlar 2024-2025, se depun la secretariatul școlii până în data de 3 octombrie / Model de cerere și acte necesare

Părinții copiilor de grădiniță și elevilor defavorizați care au venituri reduse și se încadrează în condițiile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 trebuie să depună la secretariatul școlii o cerere pentru a primi cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, până în data de 3 octombrie. De precizat, toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, trebuie să facă o cerere indiferent dacă au deja cardul de anul trecut. Condițiile sunt diferite pentru preșcolari, elevii din clasele primare și gimnaziu și le găsiți în articol.

Până în data de 3 octombrie părinții pot depune la secretariatul școlii cerere pentru obținerea cardului de 500 de lei sau pentru a primi doar această sumă în cazul în care au deja cardul de anul trecut.

În Ordonanța de Urgență nr. 83 este prevăzut termenul de 25 de zile după ce încep cursurile, până când părinții pot depune cereri pentru a obține cardurile sau banii.

Potrivit articolul 6 din OUG 83/ 2023, alin (2): Reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii potențialilor destinatari finali, care se încadrează în condițiile de eligibilitate prevăzute la art. 4, depun la unitatea de învățământ cererea prevăzută la alin. (1), în termen de 45 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027. Pentru că anul școlar a început pe 9 septembrie, 25 de zile calendaristice înseamnă 3 octombrie, inclusiv.

Banii se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică și se pot folosi timp de un an.

Cine poate primi cardurile educaționale

În cazul preșcolarilor calcularea venitului la care se raportează se modifică față de anii trecuți pentru că începând cu luna ianuarie 2024, ajutorul social și alocația  pentru susținerea familiei vor fi înlocuite cu venitul minim de incluziune (VMI).

a) copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015, republicată;

Potrivit legii nr. 248 din 28 octombrie 2015, articolul 5 prevede condițiile de acordare a sprijinului:

a) absențe medicale: motivate, numai dacă părinții aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniță. În caz excepțional, o singură dată pe an școlar, copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță, din motive medicale;

b) învoiri: copiii pot fi învoiți de către părinți în limita a 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.

b) copiii dezavantajați din învățământul de stat primar înscriși în învățământul de stat primar care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară;

c) copiii dezavantajați din învățământul de stat gimnazial înscriși în învățământul de stat gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Condițiile de eligibilitate pentru anul școlar 2024/2025, conform O.U.G. 83/13.10.2023:

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele
criterii, potrivit anunțurilor postate de mai multe școli: «venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de maxim 692 lei (beneficiază doar copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conf. Legii nr.248/2015) venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat in luna iulie 2024 și fie de maxim 1.850 lei, (beneficiază doar elevii înscriși în învățământul de stat primar/gimnazial care îndeplinesc criteriile de venit stabilite in Programul național de rechizite școlare, conf. Ordonanței Guvernului nr.33/2001).


În vederea completării cererilor se va avea în vedere componența familiei definita la
art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 33/2001, aprobată prin Legea 126/2002, cu
modificările și completările ulterioare, respective: « soțul, soția și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc și se gospodăresc împreună. Se asimilează termenului de familie și persoana singură cu copii aflați în întreținere, care locuiesc și se gospodăresc împreună.

Se vor lua toate veniturile, inclusiv:
a) salariile obținute de membrii familiei
b) indemnizațiile de șomaj
c) creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizație cu caracter permanent
d) alocație de stat pentru copii
e) alocații de întreținere pentru copiii dați în plasament
f) burse pentru elevi și studenți
g) chirii
h) venituri agricole

Sursa: https://scoalaopreaiorgulescu.ro/
Acte necesare
Când se vor distribui cardurile și/ sau banii

Toți cei care doresc să primească ajutorul și se încadrează în criteriile prevăzute de OUG nr. 83 / 2023 trebuie să depună cerere, chiar și cei care au deja cardul de anul trecut pentru că situația financiară sau familială se poate schimba.

Cei care nu au carduri și vor fi declarați eligibili vor aștepta să se emită cardurile pe numele lor, iar cei care le au deja și sunt declarați eligibili vor primi cei 500 de lei pe cardurile de anul trecut.

Nu există o dată precizată în lege la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite sua cardurile. După depunerea data de 3 octombrie, procedura este una anevoioasă. Trebuie verificate veniturile familiilor care au depus cereri să se încadreze în anumite criterii pentru a putea primi banii. STS face verificările. Anul trecut abia de Crăciun a trimis lista către Ministerul Fondurilor Europene, cel care se ocupă de implementarea programului. Unul dintre motivele întârzierii a fost faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor pentru ca STS să le poată verifica.

Ce prevede art. 6 din OUG nr. 83/2023: 

(12) Lista destinatarilor finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, prevăzute la alin. (10).

(13) Lista copiilor care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate în ceea ce privește venitul mediu net lunar pe membru de familie poate fi accesată de către beneficiar și de unitățile de învățământ, prin intermediul aplicației informatice prevăzute la alin. (4), în termen de 10 zile lucrătoare de la data procesării interogărilor prevăzute la alin. (8).

(14) Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune, iar rezultatul interogărilor prevăzute la alin. (8) este disponibil în termen de 10 zile lucrătoare de la data operării în aplicația informatică a fiecărei actualizări.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

Informații de context

Amintim că banii pentru rechizite prin acest program nu au ajuns niciodată la elevi și părinți înainte să înceapă școala. Anul trecut școlar, primii bani au fost virați abia la finalul lunii ianuarie, la 5 luni de la începerea școlii, iau în ultima săptămână de școală aproximativ 5 mii de elevii încă nu primiseră cardurile.

Programul social „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, a avut mereu întârzieri, iar elevii nu au putut să își cumpere la timp cele necesare înainte de începerea școlii.

Pe măsură ce au trecut anii, numărul beneficiarilor a tot crescut. În 2022 de exemplu, au beneficiat 245.018 (copii/elevi) din 10.115 unități de învățământ. Cardurile fiind livrate până la mijlocul lunii aprilie 2022, potrivit Raportului Ministerului Educației privind starea învățământului. Anul trecut, numărul beneficiarilor s-a dublat. Au fost emise 527.108 de carduri, până în iunie, anunța Ministerul fondurilor europene pentru Edupedu.ro.

Model de cerere pentru acordarea sprijinului educațional
Citește și:
De ce nu primesc elevii „defavorizați” tichetele educaționale de 500 de lei, înainte să înceapă școala pentru a-și cumpăra rechizite? De vină este Ministerul Educației care nu are o bază de date completă cu elevii înscriși la școală – surse
Exit mobile version