Cercul de informatică gratis pentru elevi „Programare cu răbdare” introduce cursuri de blockchain și criptomonede

2.348 de vizualizări
FOTO: programarecurabdare.ro
„Programare cu răbdare” a devenit un fenoment local în județul Bacău, în prima jumătate a acestui an. A avut peste 300 de elevi și tineri înscriși la cercul de informatică pornit de profesorul universitar Bogdan Pătruț, despre care Edupedu.ro scria în urmă cu nouă luni că face Educație pe banii lui. Într-un interviu pentru Edupedu.ro, „antrenorul de programatori” de la Bacău ne-a spus că anul acesta va face o selecție mai riguroasă a celor care vor vrea să urmeze cursurile gratuite și că începe noul sezon chiar de azi, 21 septembrie. Vor fi invitați care le vor vorbi cursaților despre blockchain, după ce la școala de vară au învățat despre inteligența artificială aplicată.

Edupedu.ro: După un an de „Programare cu răbdare”, mai aveți răbdare și începeți încă un an. Câți elevi au fost anul trecut, câți rămân la cerc și câți vor veni noi? Ce grupe de vârste? 

Bogdan Pătruț: Da, încă mai am răbdare și unii dintre elevi au înțeles că nu se poate fără muncă, răbdare și perseverență. Anul trecut s-au înscris în jur de 300 de elevi de liceu și 70 elevi din clasele II-VIII. Cam 150 elevi de liceu și toți cei mici au fost foarte activi până la sfârșitul școlii. În luna iunie am organizat o școală de vară cu două cursuri, Inteligență artificială aplicată și Programare orientată pe obiecte în limbajul Java, la care au participat 20 de elevi.

FOTO: programarecurabdare.ro

De asemenea, în luna august am organizat două tabere la Valea Budului, într-o zonă împădurită foarte pitorească: o tabără de informatică și artă digitală (complet gratuită) și una de matematică aplicată (cu cursuri gratuite) la care au participat 50 de elevi din toată țara.

Edupedu.ro: Vin și elevi din zona rurală?

Bogdan Pătruț: Da, bineînțeles. Marian Popovici, cel cu punctajul cel mai mare la cercul nostru de informatică, este un elev foarte talentat, conștiincios, care a învățat foarte multe la cerc. Marian este din comuna Brusturoasa și vine cu doi colegi de-ai săi, din sate de lângă Comănești. Paul Colța, elevul care a fost admis la Universitatea „Babeș-Boliay” din Cluj cu aproape 10, pe baza concursului de preadmitere, vine din comuna Săbăoani, județul Neamț. Și el a venit la cerc însoțit de doi consăteni de-ai săi, iar Paul a fost chiar cel mai implicat în primele întâlniri de la cerc. Avem copii din sate de lângă Bacău, Onești, Roman, iar în tabără au venit copii din zonele rurale ale județelor Prahova și Galați.

FOTO: programarecurabdare.ro

În prima tabără am reușit să atragem și mulți copii din județul Covasna, chiar din zone rurale, iar taberele au avut și o altă latură educativă și anume crearea unor relații de prietenie între copiii și profesorii de diferite etnii: română, maghiară, germană, chiar și copii romi și evrei. S-au distrat de minune și au învățat multe și cred că s-au legat niște prietenii deosebite.

Printre profesori am avut pe soții Edit și Istvan Budai de la Târgu Secuiesc, pe doamna Simina Mariș de la Timișoara, domnul Tiberiu Socaciu de la Suceava, domnii Cosmin Vârlan și Vlad Crăciun de la Iași și domnul Daniel Feldman de la Cluj.

Am avut și un invitat special, de la o companie din Milano, pe domnul Gianluca Ceriani, care a promis că va reveni în această toamnă pentru a face un curs special de robotică.

Apropo de robotică, l-am avut invitat și pe domnul Leo Yeung din Hong Kong, care venit la copii cu o valiză plină de senzori, motorașe și microcontrollere, apoi a făcut o demonstrație practică cu roboții pe care i-a dezvoltat.

Edupedu.ro: Spuneți-mi ce vă arată cunoștințele pe care le au elevii, sunt autodidacți sau le deprind din școală?

Bogdan Pătruț: Mulți sunt autodidacți, dar nu cred că felul în care au învățat, bazându-se pe tutoriale video este cel mai bun. Astfel, ei au multe lacune, felul în care au învățat este defectuos, pentru că uneori reușesc să îmbine niște prefabricate, cu „copy-paste”, pe care le iau din diferite surse de pe Internet. Astfel, se transformă în mici „roboței” care vor putea fi înlocuiți de roboți adevărați sau software de scris programe în viitorul apropiat.

Cred că e nevoie de o mică revoluție în acest sens, pentru ca elevii să cunoască elementele care constituie coloana vertebrală a unui software, algoritmica, matematica, structurile de date care pot modela cel mai bine datele de intrare și de ieșire dintr-o aplicație. Poate că e greu, nu se văd rezultatele imediat, dar tocmai de aceea e „Programare cu răbdare”.

FOTO: programarecurabdare.ro

Dacă anul trecut am fost foarte deschiși în primirea în cerc a tuturor copiilor, anul acesta vom purta o discuție serioasă cu ei, pentru a îi selecta nu neapărat pe cei mai buni, cât pe cei mai motivați să continue alături de noi, printr-o pregătire sistematică.

Edupedu.ro: Cum vedeți replicarea unui curs pe modelul celui făcut de dumneavoastră la nivel regional? Ați putea „exporta” un „prototip de curs”?

Bogdan Pătruț: Noi nu am organizat un curs, ci mai multe lecții independente, care să completeze lucrurile învățate la școală. Ne propunem să extindem activitatea cercului de informatică la nivel național, mai ales că deja am atras elevi din alte județe, prin concursul de informatică special pentru fete „The Beauty of Code – The Code of Beauty” sau prin taberele pe care le-am organizat.

Astfel, din noul an școlar, oricare grup de 3 elevi mentorați de un cadru didactic pot să formeze un nou centru zonal „Programare cu răbdare”.

Deja s-a înființat un nou centru zonal pentru copiii din sud-vestul județului Bacău, care va fi condus de doamna profesoară Cecilia Oancea, ajutată de doamnele Raluca Botezatu și Carmen Antohe, de la Colegiul Național „Costache Negri” din Târgu Ocna.

Edupedu.ro: Cine v-a susținut până acum să funcționați, s-au implicat și autoritățile locale (în afară de școala care pune la dispoziție spațiul)?

Bogdan Pătruț: Nu am cerut autorităților locale ajutorul, dar cred că există probleme mult mai grave și mai importante pentru locuitorii din Bacău, pe care autoritățile ar trebui să le rezolve, cum ar fi problema alimentării cu apă a orașului. Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” este partenerul nostru în proiect (prin amabilitatea doamnei Monica Resmeriță). Ajutor am primit și de la Colegiul Național „Ferdinand I”, Asociația Betania, Oratoriul Salezian „Don Bosco”, centrul Benefica și alte organizații ne-au găzduit unele evenimente și ne-au ajutat.

FOTO: Leo Yeung la Programare cu răbdare

Dar pentru cheltuielile legate de deplasarea și cazarea, masa lectorilor, premiile copiilor de la concursuri, organizarea taberelor, am fost ajutat de oameni inimoși din comunitatea locală, care au diferite afaceri.

Menționez în mod special pe domnul Iulian Machidon, colegul meu, și pe doamna Ana Asandei. Doamna Asandei, o doamnă inimoasă, care susține educația, are o mercerie și a sponsorizat venirea domnului Leo Yeung din Hong Kong și deplasarea în tabăra de la Bacău a 4 copii merituoși din Râmnicu Vâlcea. Lumea a rămas surprinsă când a aflat că o mercerie susține o activitate de robotică pentru copii, dar asta e, firmele de IT încă nu s-au implicat, cu excepția companiei ISSCO, condusă de domnul Nick Vercruyssen, un belgian „adoptat” de Bacău.

De asemenea, centrul comercial Arena Mall ne-a susținut timp de 6 luni activitatea, iar de curând s-a alăturat și compania Dedeman, care a devenit principalul nostru sponsor.

Edupedu.ro: Cu ce începeți anul acesta școlar?

Bogdan Pătruț: Cercul își continuă activitatea și în acest an școlar, la primele două activități fiind invitate doamna Carmen Holotescu, din Timișoara, și domnișoara Daniela Andrioaie, o tânără de succes, originară din județul Bacău. 

Doamna prof. dr. Carmen Holotescu va introduce elevii în domeniul tehnologiei blockchain și le va arăta elevilor primii pași pentru dezvoltarea de aplicații descentralizate (DApps) pe Ethereum, o platformă publică de calcul distribuit, cu sursă deschisă, bazată pe tehnologia blockchain. Astfel, elevii vor învăța mai multe despre criptomonede și li se vor deschide noi orizonturi. 

Daniela Andrioaie este o tânără curajoasă și inteligentă din Moinești, care a câștigat premiul I la categoria „Erasmus“ în cadrul galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Daniela a făcut calcule pentru avioanele Airbus, optimizând traiectoriile, consumul şi nivelul de poluare, iar elevilor le va prezenta cum a folosit limbajul Matlab pentru a calcula traiectoria unei rachete pe care tot ea a proiectat-o. În prezent, Daniela este stagiară la Agenția Spațială Europeană. Fiind un model de perseverență, inteligență și curaj, sunt convins că Daniela va inspira mulți elevi ai cercului să-și urmeze visul, cu speranța că acesta va fi legat de domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică). 

Consider că important ca elevii să învețe cum să învețe, să caute singuri informații, să le aplice, iar rolul educatorilor este să le arate că se poate, să le deschidă ochii despre tot ce se întâmplă sau se realizează în prezent în lume, în domeniul tehnologiei, dincolo de curricula școlară.

Dar pentru a învăța sistematic, școala are rolul ei important, doar că e nevoie de multă implicare, entuziasm și răbdare din partea elevilor și a profesorilor.

Pe parcursul noului an școlar, vom invita oameni de succes din informatică, matematică, fizică, dar și din alte domenii STEM, atât tineri, cât și cercetători consacrați. Tinerilor care doresc să își deschidă propriul centru „Programare cu răbdare” în orașul lor, le spun doar că le voi furniza tot know-how-ul și le voi acorda tot sprijinul meu.

Citește și:


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 80% dintre profesorii şi 70% dintre elevii participanți la un sondaj World Vision cred că şcolile trebuie redeschise și menținute închise doar în zonele cu risc crescut de infectare. Fundaţia solicită reluarea de urgenţă a şcolii fizice, mai ales pentru copiii vulnerabili

Peste 70% dintre copii, respectiv peste 80% dintre profesori consideră că şcolile ar trebui redeschise ori pot rămâne închise doar în zonele cu risc crescut de infectare. Asta arată datele…
Vezi articolul