Cercetătorul Sorin Cristoloveanu, expert în nanoelectronică, doctor Honoris Causa al Universității din Granada

774 de vizualizări
Foto: imep-lahc.grenoble-inp.fr
Cercetătorul Sorin Cristoloveanu și istoricul Paul Preston sunt numele propuse de consiliul de conducere al Universității din Granada, reunit pe 4 februarie 2020 în sesiune extraordinară, pentru titlul de Doctor Honoris Causa. Aprobarea decernării acestor titluri trebuie să treacă acum prin senatul academic. Născut la Brașov, Sorin Cristoloveanu este expert în nanoelectronică, profesor mai bine de 40 de ani la Institutul Naţional Politehnic din Grenoble (INPG) și unul dintre părinții tehnologiei pe bază de siliciu la izolanţi, scrie publicația Granada Hoy, preluată de agenția de presă Rador.

Sorin Cristoloveanu este singurul inginer de origine română și al doilea cercetător european care a câştigat Grove Award – cea mai importantă distincţie acordată pentru contribuţii în domeniul tehnologiilor şi dispozitivelor semiconductoare; omul de știință a primit distincția în 2017, pentru cercetări dedicate thin body devices, scrie Revista Market Watch.

Director emerit de cercetare la Centrul Național de Cercetare Ştiinţifică din Franța (CNRS) și profesor la Institutul Naţional Politehnic din Grenoble (INPG), cu 20 de ani de colaborare cu Universitatea din Granada, Cristoloveanu a povestit în urmă cu 3 ani, într-un interviu acordat Market Watch, că a absolvit liceul Gheorghe Lazăr, după care a urmat 2 ani Facultatea de Electronică la Politehnică, pentru a-și continua studiile în Grenoble, Franța.

Educaţia în ştiinţe exacte (interesant că în franceză sunt numite ‘dure’) trebuie să conducă la competenţă fără a distruge, prin disciplina de tip ‘militar’, calităţile inventive. Unele universităţi din Asia produc tineri competenţi, însă incapabili să iasă din drumurile bătute. Universităţile din SUA privilegiază spiritul de inovaţie, lăsând expertiza să fie completată ulterior (doctorat). Cred că România, Franţa şi alte ţări europene au o formulă bună. Astfel se explică numărul impresionant de români cunoscuţi şi recunoscuţi în electronică mondială. Sunt mândru de această realitate. Ceea ce mă îngrijorează e că din ce în ce mai mulţi tineri de talent se îndepărtează de ştiinţele exacte. Faptul că marketing-ul pare mai atractiv e un rezultat de marketing, nu-i aşa?“, a declarat Cristoloveanu pentru Market Watch.

Universidad de Granada este pe lista universităților de prestigiu din lume, ale căror diplome sunt recunoscute automat de România (detalii aici).

Sorin Cristoloveanu (Brașov, România, 1949) expert în nanoelectronică, este un pionier la nivel internațional în dezvoltarea tehnicilor de caracterizare și modelare a dispozitivelor electronice și unul dintre părinții tehnologiei pe bază de siliciu la izolanţi. Ca manager universitar, a dezvoltat poziții academice și de management al impactului în propria universitate și în toată Franța. A fost director al Centrului de proiecte pentru microelectronică avansată, director al Laboratorului de fizică a componentelor semiconductoare și director de cercetare la CNRS (Centrul Național pentru Cercetări Științifice din Franța). În plus, în 1992 a fost însărcinat cu restructurarea predării microelectronicii în Franța.

Sorin Cristoloveanu este un vizionar în domeniul dispozitivelor electronice, văzând potențialul pe care tehnologia pe bază de siliciu la izolanţi (SOI) îl avea în industria semiconductorilor pentru a produce componente microelectronice extrem de competitive, prezente în majoritatea sistemelor electronice de astăzi, când alții credeau că este o tehnologie marginală.

Recent, Cristoloveanu a propus noi paradigme în domeniul dispozitivelor pentru memorii de joasă putere și circuite de comutare bruscă, notează publicația Granada Hoy, potrivit Rador.

Relația lui Cristoloveanu cu Universitatea din Granada se traduce prin mai bine de 20 de ani de colaborare activă și fructuoasă în fiecare dintre aspectele sale profesionale. Câteva generații de studenți în fizică, inginerie electronică și inginerie în telecomunicații, acum profesori ai Universității noastre, au fost instruiți sub tutela sa la Grenoble, unde prof. univ. Cristoloveanu a îndrumat o parte din aceste teze de doctorat sau a fost membru al comisiilor de doctorat corespunzătoare, potrivit sursei citate.

“Profesorul Cristoloveanu a invitat Universitatea din Granada să găzduiască în anul 2000 prima întâlnire a rețelei EUROSOI, fiind sămânța a două proiecte europene coordonate de UGR în al șaselea și al șaptelea Program-cadru al Uniunii Europene. În plus, a participat împreună cu cercetători de la Universitate la alte proiecte și rețele din Uniunea Europeană, Statele Unite, Coreea și Japonia”, scrie Granada Hoy .

Împreună cu cercetătorii de la Universitatea din Granada, este inventatorul a trei familii de brevete triadice (înregistrate fiecare în Europa, Japonia și Statele Unite). A ajutat la semnarea mai multor acorduri de colaborare între Universitatea din Grenoble și UGR pentru susținerea studiilor doctorale în Inginerie Electronică (acorduri de co-tutelă INPG-UGR), a susținut solicitarea Campusului de Excelență Internațională BioTIC al Universității Granada și a recomandat crearea Laboratorului Singular de Nanoelectronică, Grafen și Materiale Bidimensionale.

Paul Preston (Liverpool, 1946) este un istoric britanic, axat pe studiul istoriei recente a Spaniei, în special a celei de-a doua republici și a războiului civil. Și-a început studiile universitare la Colegiul Oriel al Universității Oxford. La scurt timp, s-a mutat la Universitatea Reading, unde a obţinut masterul în studii europene. S-a întors la Colegiul Oriel pentru a începe să lucreze la redactarea tezei sale de doctorat. După ce și-a încheiat studiile de doctorat, a fost angajat de Universitatea Reading pentru a ocupa funcția de profesor. A ajuns la catedra de istorie la Queen Mary College în 1985, iar din 1991 este profesor de istorie internațională la prestigioasa școală London School of Economics de la Universitatea din Londra.

Profesorul Paul Preston ocupă catedra de istorie contemporană spaniolă Principe de Asturias și este, de la fondarea sa în 1996, director al Centrului Cañada Blanch pentru studiul Spaniei contemporane, la London School of Economics & Political Science (LSE). Cu studii la Liverpool și la Universitatea Oxford, din 1973 până în 1991, a fost succesiv profesor de istorie la Universitatea Reading; Centrul de Studii Mediteraneene din Roma; și Queen Mary College de la Universitatea din Londra. Continuând îndelungata tradiție a hispanismului britanic, primele sale lucrări, cum ar fi ‘Distrugerea democrației în Spania’ sau ‘Spania în criză’, au constituit un stimulent puternic pentru dezvoltarea istoriografiei spaniole.

Sursa: Granada Hoy/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia/ Foto: imep-lahc.grenoble-inp.fr

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursul pentru desemnarea comisiei care va evalua organizațiile de cercetare, în vederea fuziunii sau desființării celor neperformante, a fost lansat / Dosarele pentru cele 28 de posturi pot fi depuse până pe 7 mai

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat, săptămâna aceasta, concursul pentru selectarea a 28 de membri care vor face parte din Comisia care va evalua performanța organizațiilor de cercetare, în…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, despre laserul de la Măgurele care a atins azi puterea maximă cu tot echipamentul: „Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței. De acum încolo ține de noi să fructificăm acest avantaj competitiv uriaş”

„Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței”, a declarat Daniel Funeriu pentru Edupedu.ro. „Mai departe depinde de noi dacă vom frunctifica acest…
Vezi articolul