“Valul 4 (Delta) nu va fi atât despre numărul de cazuri noi cât despre numărul de internări și decese”, scrie, într-un material publicat duminică seară pe Facebook, cercetătorul Octavian Jurma. El face comparație între situația României și cea din Marea Britanie, unde valul 4 al pandemiei Covid-19 înseamnă un număr similar de cazuri, dar mult mai puține decese decât în valul 3, respectiv cu situația din Indonezia, unde numărul de cazuri și de decese este mult mai mare. România “este într-o zonă de risc mai apropiată de India și Indonezia decât de Marea Britanie” din punct de vedere epidemiologic, apreciază el. Și îndeamnă: “în privința școlilor este important ca părinții să facă presiuni în continuare pentru ca siguranța copiilor să fie luată în serios de data asta”.
“Este pentru prima dată când [aparent] școlile se vor deschide în format fizic indiferent de situația epidemiologică și deci nu știm care va fi consecința acestui experiment social”, notează el.
- Octavian Jurma este cercetător specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA, potrivit profilului său de LinkedIn. A devenit cunoscut prin proiecțiile sale asupra ratelor de infectare din timpul pandemiei și mai ales prin criticile aduse autorităților și modului de gestionare defectuoasă a situației pe care acestea l-au avut deseori în perioada ultimului an.
El observă, în materialul publicat pe Facebook:
“(…) In valul 4-Delta. Marea Britanie a avut un numar similar de cazuri ca in valul 3 (Alpha), dar de 200 de ori mai putin decese. Indonezia pe de alta parte a avut in valul 4 (Delta) de 4x mai multe cazuri ca in valul 3 (Beta) si de 4x mai multe decese. Diferenta dintre cele doua tari? Marea Britanie are 65% din populatie vaccinata, Indonezia doar 15%. Prin urmare cel mai fericit scenariu pentru Romania (surprins in simularea din imagine) este ca vom avea in valul 4 (Delta) la fel de multe cazuri ca in valul 3 (Alpha), cu un varf in jurul a 5,000 de cazuri noi in octombrie, dar de zeci de ori mai putine internari si decese. (…)
Stim deja ca rata noastra de vaccinare este de 26% din populatie (cu minim o doza), mai apropiata de Indonezia decat de UK. Intrebarea la care nu avem inca raspuns este cati romani au trecut prin boala si cat de eficienta este imunitatea acestora impotriva tulpinii Delta. Estimarile sunt ca undeva intre 4 si 6 milioane de romani au facut boala fara sa declare asta deci inca aproximativ 25-30% din populatie are imunitate dobandita natural prin infectare.
TOATA strategia politica de sanatate publica a guvernului nostru se bazeaza in valul 4 pe ipoteza hiper-optimista ca si la noi lucrurile vor evolua la fel de bine ca in Marea Britanie desi:
1. Suntem de 3x mai putini vaccinati decat UK
2. Testam de zeci de ori mai putin decat UK
3. Suntem de 2x mai relaxati decat UK
4. Avem mult mai multe persoane vulnerabile nevaccinate decat UK
5. UK nu a organizat festivaluri de zeci de mii de participanti pe perioade de mai multe zile la debutul valului 4.
Prin urmare Romania este intr-o zona de risc mai apropiata de India si Indonezia decat de Marea Britanie. (…)
Valul Delta-4 a debutat acum 3 saptamani si stim deja ca are o crestere accelerata in care numarul mediu de cazuri se dubleaza la mai putin de 2 saptamani. Astfel de la 94 de cazuri pe zi in saptamana 19-25 iulie, avem 225 de cazuri pe zi doua saptamani mai tarziu (…).
Daca facem estimare mai precisa rezulta o curba de prognoza ilustrata in grafic cu linia punctata (curba gri). In acelasi grafic curba oficiala a cazurilor noi (media mobila la 7 zile) este in rosu si cu sageti verzi sunt marcate punctele de deschidere a scolilor. Este pentru prima data cand [aparent] scolile se vor deschide in format fizic indiferent de situatia epidemiologica si deci nu stim care va fi consecinta acestui experiment social. Este inca multa confuzie si declaratii contradictorii pe acesta tema. (…)
In privinta scolilor este important ca parintii sa faca presiuni in continuare pentru ca siguranta copiilor sa fie luata in serios de data asta. Orice argument legat de importanta prezentei fizice in scoala e valid si nu face decat sa intareasca obligativitatea masurilor de protectie nu sa justifice absenta lor. Avem deja prea multi orfani dupa valurie 2 si 3 ca sa ne mai prefacem ca siguranta epidemica nu conteaza in clase sau la locul de munca. (…)”
Citește integral mesajul publicat de Octavian Jurma: