Cercetătorul Octavian Jurma: În valul 4, România este “într-o zonă de risc mai apropiată de India și Indonezia decât de Marea Britanie”, unde sunt mult mai mulți vaccinați / Părinții să facă presiuni “pentru ca siguranța copiilor sa fie luată în serios” în școală

3.003 vizualizări
Octavian Jurma / Foto: Gurushots.com
“Valul 4 (Delta) nu va fi atât despre numărul de cazuri noi cât despre numărul de internări și decese”, scrie, într-un material publicat duminică seară pe Facebook, cercetătorul Octavian Jurma. El face comparație între situația României și cea din Marea Britanie, unde valul 4 al pandemiei Covid-19 înseamnă un număr similar de cazuri, dar mult mai puține decese decât în valul 3, respectiv cu situația din Indonezia, unde numărul de cazuri și de decese este mult mai mare. România “este într-o zonă de risc mai apropiată de India și Indonezia decât de Marea Britanie” din punct de vedere epidemiologic, apreciază el. Și îndeamnă: “în privința școlilor este important ca părinții să facă presiuni în continuare pentru ca siguranța copiilor să fie luată în serios de data asta”.

“Este pentru prima dată când [aparent] școlile se vor deschide în format fizic indiferent de situația epidemiologică și deci nu știm care va fi consecința acestui experiment social”, notează el.

  • Octavian Jurma este cercetător specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA, potrivit profilului său de LinkedIn. A devenit cunoscut prin proiecțiile sale asupra ratelor de infectare din timpul pandemiei și mai ales prin criticile aduse autorităților și modului de gestionare defectuoasă a situației pe care acestea l-au avut deseori în perioada ultimului an.

El observă, în materialul publicat pe Facebook:

“(…) In valul 4-Delta. Marea Britanie a avut un numar similar de cazuri ca in valul 3 (Alpha), dar de 200 de ori mai putin decese. Indonezia pe de alta parte a avut in valul 4 (Delta) de 4x mai multe cazuri ca in valul 3 (Beta) si de 4x mai multe decese. Diferenta dintre cele doua tari? Marea Britanie are 65% din populatie vaccinata, Indonezia doar 15%. Prin urmare cel mai fericit scenariu pentru Romania (surprins in simularea din imagine) este ca vom avea in valul 4 (Delta) la fel de multe cazuri ca in valul 3 (Alpha), cu un varf in jurul a 5,000 de cazuri noi in octombrie, dar de zeci de ori mai putine internari si decese. (…)

Stim deja ca rata noastra de vaccinare este de 26% din populatie (cu minim o doza), mai apropiata de Indonezia decat de UK. Intrebarea la care nu avem inca raspuns este cati romani au trecut prin boala si cat de eficienta este imunitatea acestora impotriva tulpinii Delta. Estimarile sunt ca undeva intre 4 si 6 milioane de romani au facut boala fara sa declare asta deci inca aproximativ 25-30% din populatie are imunitate dobandita natural prin infectare.

TOATA strategia politica de sanatate publica a guvernului nostru se bazeaza in valul 4 pe ipoteza hiper-optimista ca si la noi lucrurile vor evolua la fel de bine ca in Marea Britanie desi:

1. Suntem de 3x mai putini vaccinati decat UK

2. Testam de zeci de ori mai putin decat UK

3. Suntem de 2x mai relaxati decat UK

4. Avem mult mai multe persoane vulnerabile nevaccinate decat UK

5. UK nu a organizat festivaluri de zeci de mii de participanti pe perioade de mai multe zile la debutul valului 4.

Prin urmare Romania este intr-o zona de risc mai apropiata de India si Indonezia decat de Marea Britanie. (…)

Valul Delta-4 a debutat acum 3 saptamani si stim deja ca are o crestere accelerata in care numarul mediu de cazuri se dubleaza la mai putin de 2 saptamani. Astfel de la 94 de cazuri pe zi in saptamana 19-25 iulie, avem 225 de cazuri pe zi doua saptamani mai tarziu (…).

Estimare privind evoluția numărului de cazuri noi / Sursa: Facebook – Octavian P. Jurma

Daca facem estimare mai precisa rezulta o curba de prognoza ilustrata in grafic cu linia punctata (curba gri). In acelasi grafic curba oficiala a cazurilor noi (media mobila la 7 zile) este in rosu si cu sageti verzi sunt marcate punctele de deschidere a scolilor. Este pentru prima data cand [aparent] scolile se vor deschide in format fizic indiferent de situatia epidemiologica si deci nu stim care va fi consecinta acestui experiment social. Este inca multa confuzie si declaratii contradictorii pe acesta tema. (…)

In privinta scolilor este important ca parintii sa faca presiuni in continuare pentru ca siguranta copiilor sa fie luata in serios de data asta. Orice argument legat de importanta prezentei fizice in scoala e valid si nu face decat sa intareasca obligativitatea masurilor de protectie nu sa justifice absenta lor. Avem deja prea multi orfani dupa valurie 2 si 3 ca sa ne mai prefacem ca siguranta epidemica nu conteaza in clase sau la locul de munca. (…)”

Citește integral mesajul publicat de Octavian Jurma:


8 comments
  1. Când contul din banca e gras, creierul nu mai funcționează corect ! Iar dragostea de copii devine egala cu zero !

  2. Parintii se plangeau pe buna dreptate de esecul scolii online, dar nu am auzit nici un parinte care sa spuna ceva despre faptul ca la Cluj se organizeaza in chiar centrul orasului festival cu 55.000 bilete vandute pana acum, festival care se termina chiar in ziua anterioara celei in care incepe scoala. Daca apoi, va creste numarul cazurilor in oras si se inchid scolile? Iar despre testare, ar trebui toti testati, profesorii si cei vaccinati si copiii. S-a ajuns deja la acord intre cercetatori ca si vaccinatii transmit virusul. In Israel si Islanda unde aproape toti adultii sunt vaccinati, a crescut foarte mult numarul cazurilor si vaccinatii au ajuns inclusiv in stare grava. Dar testarea sa fie gratuita, fiindca daca un profesor plateste 4 teste pe luna, ramane doar cu jumatate de salariu.

  3. Acest domn incearca sa ne manipuleze pe noi, parintii, ca sa exercitam presiune asupra profesorilor sa se vaccineze. Un vaccin aflat in faza de testare nu are cum sa fie obligatoriu. Este decizia fiecaruia.
    Pe de alta parte, fie ca suntem vaccinati, fie ca nu, tot ne putem imbolnavi/putem fi pozitivi si transmite mai departe virusul. Daca un parinte nu are incredere in masurile luate de scoala, isi poate tine copilul acasa, in online. Eu, unul, am incredere si nu mai vreau sa sufere copilul meu acasa. Vreau sa interactioneze cu colegii. De ce vrem sa-i transformam pe copiii nostri in pustnici sau in puscariasi? Deci imi asum acest risc de a-l trimite la scoala si chiar de a aduce boala acasa. Noi, adultii, suntem vaccinati.

  4. Ce înseamnă mai exact aceste presiuni?
    Vaccinare obligatorie deghizată pt. toți indiferent de situație?
    Părinții vor cădea in propria capcană, pt că apoi se va aplica si copiilor lor.

    Acești specialiști știu doar să compare mereu mere cu pere.
    Inițial lăudau Suedia ( apoi au zis că e model greșit)
    Apoi Israel (a reintrodus masca pe stradă deși a vaccinat 70% din populație) iar acum nu mai spun nimic despre acest model.

    Specialiștii ar trebui să gândească scenarii pt situatii concrete si măsuri de reactie preventivă. Sa te bazezi exclusiv pe vaccin se pare că nu e variantă viabilă in acest moment.

    Au trecut 3 valuri. Va trece si al 4-lea.
    Copiii vor avea cel mai puțin de suferit medical.
    Populația s-a obișnuit cu situația.

  5. Daca tot compari cu UK-ul, unde a fost organizat campionatul european cu stadioane si baruri pline?
    Daca testam de 10 ori mai putin inseamna ca s-ar putea sa avem procentul de 60%-70%, impreuna cu cei vacinati.
    Asta vom vedea daca ne vom mentine sub 3000-4000 cazuri pe zi, cand va ajunge si valul 4 la noi.

    Cel mai bine ar fi sa fie ascultat sfatul dat de specialisti anul trecut, primele 2 saptamani sa fie online pentru a evita o raspandire in scoli, multi elevi se intorc din vacante luand contact cu multe persoane. Dupa o sa ajungem fix ca anul trecut, sa facem mai mult scoala online, macar sa invatam din greseli.

  6. Parintii sa faca presiuni sa se infiinteze o retea de autobuze scolare, macar in Bicuresti si chiar si in toate orasele mari, cu mijloace de transport aglomerate.
    Parimtii sa faca presiuni ca in cazul incapatanarii ministrului de a tine scolile deschise in orice situatie periculoasa, elevii nevaccinati sa fie testati saptamanal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Critici dure într-un raport al Parlamentului European la adresa regulilor din Legea Deca-Iohannis privind verificarea plagiatului și mandatele rectorilor / Monitorizarea dă exemplu cazurile Cîmpeanu, Ciucă, Bode și invocă „influența și abuzul de putere politică” ca principale amenințări pentru libertatea academică

Influența politicului și abuzul de putere politică, precum și problema conducerii instituționale sunt principalele probleme cu care se confruntă România, când vine vorba despre mediul său academic, potrivit unui raport…
Vezi articolul