Cercetătorul Dacian Dolean – Rezultatele PISA 2022, primele concluzii: România iese în evidență clasându-se pe ultimul loc dintre toate țările participante la capitolul echitate educațională. Acest lucru poate însemna și că performanța multor elevi e dependentă de măsura în care părinții își permit să plătească meditații

4.715 vizualizări
Dacian Dolean / Foto: Arhiva personala
Au fost publicate rezultatele testării PISA 2022, iar performanțele elevilor din România la acest test indică cel puțin trei concluzii importante:
  1. Dacă ne uităm la rezultatele medii ale OECD (care au scăzut dramatic față de anul 2018), rezultatele elevilor din România pot fi interpretate ca fiind îmbucurătoare deoarece au fost relativ constante. Am văzut o ușoară creștere la citire și științe și o ușoară scădere la matematică, însă aceste schimbări ne plasează pe o poziție mai bună față de multe alte țări participante (p. 156). Este greu de spus cu precizie care factori au putut contribui la această diferență în performanță, însă aș specula următoarea idee: Aceasta este prima generație de elevi care a început să frecventeze școala în clasa pregătitoare (și nu în clasa 1). Este posibil ca introducerea clasei pregătitoare să fi permis elevilor să profite mai mult de efectele benefice ale școlarizării. Această idee este susținută de studiile noastre care arată că prezența elevilor la școală este un predictor cheie al performanței lor la învățătură
  2. Dacă ne uităm la performanța generală a elevilor, rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare. Procentul elevilor ale căror scoruri îi plasează sub nivelul 2 (de bază) este în continuare mare la citire (42%), matematică (49%) și științe (44%). Aceste procente sunt mult mai mari față de media OECD (26% la citire, 31% la matematică și 24 % la științe). Cu alte cuvinte, decalajul este în continuare foarte mare între elevii din România și media elevilor din țările participante la testare.  
  3. Cel mai îngrijorător aspect al acestui raport este faptul că România iese în evidență clasându-se pe ultimul loc dintre toate țările participante la capitolul echitate educațională. Mai precis, în România avem cele mai mari diferențe între performanțele elevilor la matematică în funcție de statutul socio-economic (pg. 44 și 117). Acest lucru poate însemna multe lucruri, inclusiv faptul că performanța multor elevi este dependentă de măsura în care părinții lor își pot permite să plătească meditații după orele de școală. În acest caz, așa cum am mai scris, performanța autentică a sistemului educațional din România (ca sistem gratuit de servicii publice) ar fi mult mai slabă decât o arată datele PISA. 

În plus, rezultatele plasează România pe locul 4 în funcție de variația în performanță la testul de matematică a școlilor participante (pg. 63) (cu cât variația este mai mare, cu atât sistemul educațional e mai inechitabil). Acest lucru înseamnă că performanța elevilor variază considerabil în funcție de școala pe care o frecventează. Însă interpretarea acestor date trebuie făcută cu grijă, deoarece variația mare în performanță a școlilor se confundă cu variația în performanță în funcție de statutul socio-economic (școlile cu performanță mai slabă au o concentrare mai mare de elevi care provin din medii defavorizate). 

Mai mult decât atât: raportul PISA 2022 arată că România este una dintre cele 8 țări în care discrepanța dintre elevi în funcție de mediul socio-economic s-a accentuat față de rezultatele testării din 2018 (pg. 44). Cu alte cuvinte, nu doar că avem un sistem inechitabil, dar nu facem pașii potriviți să rezolvăm această problemă și mergem chiar în direcția opusă. Demersul legislativ de acum 6 luni prin care s-a legiferat examinarea suplimentară a elevilor pentru ocuparea locurilor la unele licee (despre care am scris aici) este un exemplu perfect de măsură prin care se adâncește segregarea educațională a elevilor din România (iar impactul acestui demers se va reflecta doar peste un deceniu în datele PISA). 

Ce e de făcut? Prioritatea absolută după acest raport ar trebui să fie schimbarea tendinței de segregare educațională a elevilor din România și focalizarea pe alocarea de resurse și pe dezvoltarea de programe care duc la reducerea inechități sociale. Într-o analiză viitoare am să prezint rezultatele parțiale ale unui asemenea program pe care l-am implementat în 40 de comunități din România – și elementele de noutate pe care cercetarea noastră le aduce comunității științifice internaționale – însă asemenea programe nu se pot desfășura la nesfârșit prin susținerea financiară de către guvernele altor țări (cum este cazul țărilor donatoare din Spațiul Economic European). E nevoie de interes și voință politică în România pentru a face schimbări în direcția potrivită.

___

Despre autor: Dacian Dolean este psiholog educațional, specializat în dezvoltarea limbajului și a alfabetizării timpurii. Are o experiență de peste 20 de ani ca profesor de învățământ primar, gimnazial, liceal și universitar în România și în SUA. Activitatea sa din ultimii ani s-a axat pe cercetare în domeniul alfabetizării și pe activități de formare a profesorilor din învățământul primar din SUA.

În prezent, este afiliat Universității Babeș-Bolyai ca director al unui proiect de cercetare care urmărește dezvoltarea alfabetizării copiilor din România, finanțat de EEA Grants. De asemenea, este membru în comitetul editorial al publicației Journal of Literacy Research.

Citește și:
BREAKING PISA 2022 România – penultima în UE și pe locurile 45-48 din 81 de țări și teritorii din lume, la cele trei evaluări principale: matematică, științe, citire / Aproape de 3 ori mai puțini elevi de top și de 2 ori mai mulți elevi sub pragul alfabetismului funcțional, față de media OCDE
România în PISA – rezultatele la cele 6 testări, din 2006 până în 2022, arată ca o pâlnie inversată care conservă mediocritatea într-o zonă a analfabetismului funcțional
Rezultatele PISA 2022 la Matematică: Penultima țară din Uniunea Europeană, în scădere cu 2 puncte față de testarea din 2018 și al treilea cel mai slab rezultat din istoria testării internaționale standardizate în România
Rezultate PISA 2022. Aproape un sfert din elevii din România nu ascultă ce spune profesorul la clasă
PISA 2022: România este la polul opus față de țările-exemplu în ce privește echitatea în educație / Analistă OCDE: Investiții mai mari nu înseamnă automat succes la învățare, dar pentru elevii români resurse mai multe ar însemna rezultate mai bune la Matematică
Ligia Deca, despre rezultatele PISA 2022: Trebuie să creștem de la 5 la 7 elevi din 10 care să demonstreze competențe cel puțin minime la lectură, științe și matematică / Una dintre soluțiile ministrei: Testarea online periodică a nivelului de alfabetizare funcțională
LIVE VIDEO Anunț optimist al ministrului Deca, după rezultatele la PISA 2022 care situează România la coada UE: Avem un sistem de educație rezilient și țara noastră a reușit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei

5 comments
  1. Cel mai ingrijorator e faptul ca Romania se claseaza pe ultimul loc??
    Doar atat il ingrijoreaza pe DL cercetator?!
    Daca era pe penultimul era …mult mai bine!

  2. ”Acest lucru poate însemna și că performanța multor elevi e dependentă de măsura în care părinții își permit să plătească meditații”

    Prostii! D-l cercetător își dă cu părerea ca o precupeață în piață. Nu există statistici despre câți din elevii care au luat parte la testele respective au sau nu meditatori particulari plătiți de părinți. Relația pe care o subliniază cei din OECD este că există inechitate în educație – mai simplu, elevii din familii sărace și cu părinți slab educați au rezultate mai proaste decât elevii din familii mai înstărite și/sau cu părinți care pun mai multă valoare pe educația propriului copil (iar asta nu înseamnă că îi plătesc meditatori). Ceea ce e la mintea cocoșului – un copil căruia i se spune mereu că educația este bună pentru el va fi mai motivat decât unul care trăiește în lipsuri și a cărui singură speranță la un trai puțin mai bun este să înceapă să muncească de la vârste relativ mici.

    Și poate remarcă d-l cercetător – și alții ca el – că România nici măcar nu a căzut atât de rău (practic aproape deloc) în punctajele obținute, față de celelalte state, în ciuda a 1.5 ani de școală online fără condiții minimale pentru o mare parte din elevi, în perioada pandemiei. (Toate celelalte țări au punctaje mai mici comparativ cu cele pe care le obținuseră anterior – echivalente cu pierderea unui an de școală, spune raportul. Iar Bulgaria a coborât foarte mult).

    Deci nu e chiar atât de capăt de lume precum se vaită toate articolele astea. Cu ceva finanțare adecvată, cu ceva reducere (sau interzicere totală) a telefoanelor în școli, cu ceva revizuire a legilor – cum ar fi să nu mai fie interzisă repetenția în perioada achizițiilor fundamentale – în vreo 10 ani ne putem ridica. Instantaneu e imposibil.

    Dar dacă vom continua așa…

  3. Se pot trage doua concluzii:
    1. Romania e atat de jos incat mai jos nu se poate duce.
    2. Cu scoala sau fara scoala e acelasi lucru. In conditiile astea ar putea fi desfiintata si infiintate meditatiile pentru cine si le permite. Asta cred ca e visul dulapului, meditatia über alles.

    1. SI uite asa cand esti cel mai jos ,ai un avantaj , esti stabil nu mai ai unde cădea. uite cu ce ne putem „lăuda„ , avem o educatie stabilă: cele mai slabe performante , cele mai mici salarii !! cele mai frumoase mesaje de susținere , sinceră apreciere și multumiri alese , adresate mult iubitei și stimatei duamnei deca de la „costanța „ . marinăreasă șefă peste fregata educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Student militar la Apărare Cibernetică, decorat pentru invențiile sale printre care se numără o celulă flexibilă de sortare a cartuşelor, o aplicaţie software pentru îmbunătăţirea dispozitivelor de tragere, o staţie meteo autonomă

Tudor-Cătălin Codreanu, student al Academiei Forţelor Terestre (AFT) „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu, a fost decorat cu Emblema de Onoare pentru mai multe invenţii ale sale, printre care şi un sistem…
Vezi articolul

Consiliile Județene nu vor să acorde transport gratuit elevilor navetiști și propun păstrarea deconturilor pentru viitoarea lege, invocând contracte încheiate deja / Szabo Odon, UDMR: Licitațiile pentru trasee nu s-au făcut la două treimi din consilii, menținând mafiile cu care o parte dintre acestea sunt în legătură

Consiliile Județene nu vor să acorde transport gratuit elevilor navetiști și propun ca banii să ajungă direct la școli prin Inspectoratele școlare, adică să nu mai fie acordați prin Consiliile…
Vezi articolul