Cercetătorul Cristian Presură, despre semnalele radio venite dintr-o galaxie foarte îndepărtată: Pot fi semnale care au de-a face cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei

2.875 de vizualizări
Un grup de radioastronomi canadieni a detectat emisii radio rapide, cu frecvențe de sute de MHz. “Foarte puține astfel de evenimente au fost detectate până acum de astronomi, peste tot în univers, deci vă dați seama că interesul este mare. Mai mult, cele mai multe semnale până acum nu s-au repetat”, explică pe pagina sa de Facebook cercetătorul Cristian Presură, care precizează că, “din punct de vedere științific, este un rezultat remarcabil”.

“Pot fi semnale care au de-a face cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei, dar și cu explozii de supernovă sau cu pepiniere de noi stele”, continuă fizicianul.

Cercetător la compania Philips, în Olanda, și autor al volumului “Fizica Povestită”, Cristian Presură vorbește și despre referirile la extratereștri apărute în presă. Însă atrage atenția că, după “cum arată semnalele originale, ele sunt puțin deasupra zgomotului și fără formă specială, ceea ce mă face să cred cu atât mai mult că e vorba despre un fenomen pur fizic, care așteaptă să fie descifrat”.

Fizicianul Cristian Presură – explicația integrală:

“Umblă zvonul că am fi detectat semnale radio de la extratereștri! Este interesant că nici BBC nu se abține să menționeze extratereștrii în articolul lor.

Da, este adevarat, un grup de radioastronomi canadieni, folosind antenele din imagine, a detectat din nou ‘fast radio burst’, adică emisii radio rapide (deși ‘în ropote’ pare o traducere mai potrivită) cu frecvențe de sute de MHz. Vin de la o galaxie aflată la 1,5 miliarde de ani lumină, deci trebuie să fie puternice.

Foarte puține astfel de evenimente au fost detectate până acum de astronomi, peste tot în univers, deci vă dați seama că interesul este mare. Mai mult, cele mai multe semnale până acum nu s-au repetat, pe când în cazul de față șase dintre ele s-au repetat. Din punct de vedere științific, este un rezultat remarcabil, nu e de mirare că articolul a apărut în revista ‘Nature’.

Pe de altă parte, astronomii nu știu ce sunt, și aici intervine povestea cu extratereștrii. Pot fi semnale care au de-a face cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei, dar și cu explozii de supernovă sau cu pepiniere de noi stele. Asta nu e mai e așa de spectaculos, nu? Așa încât jurnaliștii se referă la un posibil semnal al unei civilizații extraterestre, folosind firul ‘astronomii nu știu ce sunt și s-au gândit chiar la extratereștri!’.

Acum, s-or fi gândit ei, dar am verificat articolul original din Nature și acolo sunt rezonabili, nu menționează deloc extratereștrii. Și, după cât văd cum arată semnalele originale, ele sunt puțin deasupra zgomotului și fără formă specială, ceea ce mă face să cred cu atât mai mult că e vorba despre un fenomen pur fizic, care așteaptă să fie descifrat”.

Despre Cristian Presură

Cristian Presură s-a născut în 1971, la Voineasa, şi a urmat studiile facultăţilor de electrotehnică şi fizică. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică, unde s-a ocupat de instalaţii electrice şi a studiat proprietăţile laserilor cu medii active solide. În 2002 a obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietăţile optice ale sistemelor corelate de electroni, iar rezultatele sale s-au concretizat în lucrări publicate în reviste de specialitate precum Physical Review B, Physical Review Letters şi Science.

În prezent, este cercetător la compania Philips, Olanda, unde s-a specializat în domeniul senzorilor medicali, iar împreună cu echipa sa a inventat şi introdus pe piaţă primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici.

A publicat zeci de lucrări și brevete, una dintre cele mai cunoscute fiind volumul „Fizica povestită”, distinsă cu Premiul Academiei Române în domeniul științelor fizice. De curând, fizicianul a primit și Medalia de Onoare a Societății de Științe Matematice pentru contribuții la popularizarea matematicii ca instrument esențial în fizica.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Decizia conducerii PNL: Sebastian Burduja va fi numit ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș rămâne la Fonduri Europene / Cine este liberalul propus ministru responsabil cu Cercetarea

Conform informațiilor G4Media, liderii PNL au decis joi după-masă, în cadrul Biroului Executiv, să-l nominalizeze pe Sebastian Burduja pentru portofoliul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, deși pentru acest minister era…
Vezi articolul
ANOSR

Reprezentanții studenților, după ce proiectul care interzicea posibilitatea de a renunța voluntar la titlul de doctor a fost respins în Comisia de Învățământ: Renunțarea la titlul de doctor, cadou pentru plagiatori

Reprezentanții studenților sunt de părere că prevederile legale introduse prin Ordonanță de Urgență nr. 94/2014, prin care „titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației renunțarea la titlul în cauză”,…
Vezi articolul