Cercetătorul Cristian Presură a devenit ținta unei campanii de fake news, după ce a acuzat Guvernul că premiază minciuna. Cine răspândește colajul trunchiat și cum a fost făcut

9.873 de vizualizări
Cunoscutul cercetător Cristian Presură a devenit ținta unei adevărate campanii de fake news, după ce a criticat Guvernul că “premiază cu fast o minciună gogonată cum este Salonul de la Geneva”. Pe pagina de Facebook “Spune si TU NU #rezist” a apărut un colaj trunchiat dintr-un interviu acordat de Presură acum 5 luni jurnaliștilor de la HotNews.ro, în care cercetătorul explică modul în care privesc ateii viața.

Video-ul trunchiat prezintă 1 minut decupat din interviu, din care se înțelege în mod greșit că cercetătorul ar crede că nu e nicio deosebire între un copil și un laptop.

Cum a fost făcut decupajul mincinos

Fragmentul real din interviul acordat în noiembrie 2018 jurnaliștilor de la HotNews.ro este următorul:

“HotNews.ro: De unde nevoia asta de religiozitate a omului?
Cristian Presură: În primul rând, să știi că nevoia asta nu e în mulți oameni. În foarte mulți oameni pornește de la ce ai spus tu: frica de moarte, care e foarte puternică, sau frica lipsei de sens. Pentru că dacă tu ești un ateu adevărat din ăsta cum e Dawkins, tu realizezi de fapt că nici măcar dragostea nu este altceva decât materie și ție dacă îți moare copilul, tu nu trebuie să plângi. Că de exemplu în ateismul ăsta nu există nicio diferență între un copil și un laptop (…)”.

Ce cuvinte au fost eliminate din interviul real?

Colajul video pus în circulație elimină din declarațiile reale făcute de Presură următoarele cuvinte:

  • Pentru că dacă tu ești un ateu adevărat din ăsta cum e Dawkins, tu realizezi de fapt că nici măcar dragostea nu este altceva decât materie”
  • Că de exemplu în ateismul ăsta
Ce a rămas în colajul trunchiat?
  • “și ție dacă îți moare copilul tu nu trebuie să plângi, că nu există nicio diferență între un copil și un laptop”…
Care este algoritmul pentru construirea Fake News-ului împotriva lui Cristian Presură

Cristian Presură este una dintre puținele voci din cercetarea românească ce își dedică multă energie evenimentelor de popularizare a științei, având în același timp o activitate solidă de cercetător. Este cercetător la compania Philips în Olanda, unde și locuiește, este autor al volumului “Fizica Povestită” publicat la Editura Humanitas, participă la numeroase evenimente de popularizare a științei, printre care conferințele “Știința pe înțelesul tuturor” organizate de Universitatea din București.

Care este elementul din biografia lui Cristian Presură îngroșat și distorsionat de “Spune si TU NU #rezist” în colajul mincinos? Faptul că este membru al platformei Ro 100 fondate de fostul premier Dacian Cioloș. Peste înregistrarea trunchiată din care se înțelege în mod fals că cercetătorul ar crede că copiii și laptopurile sunt identice, autorii Fake News-ului au adăugat imagini alături de Oana Bogdan, Dragoș Pâslaru și Vlad Voiculescu, apropiați și foști miniștri ai lui Cioloș.

Video-ul trunchiat lansat pe Facebook este însoțit de următorul mesaj: “O mai țineți minte pe Oana de la partidul lui Cioloș, aceea care vrea desființarea proprietății și oamenii să trăiască în grupuri/ haite ?
A apărut și „frățioru„ ei (cercetător prin Olanda), tot în partidul lui Cioloș, ăsta spune, citez „și ție dacă îți moare copilul nu trebuie să plângi că nu este nicio deosebire dintre un copil și un laptop„
Ascultați și vă minunați ce specimene populează PLUS !”

Fake News-ul a fost popularizat pe pagina de Facebook a ministrului Cercetării
Colajul Fake News adaugat in comentarii pe pagina de Facebook a ministrului Cercetarii, Nicolae Hurduc

Colajul video Fake News a fost răspândit inclusiv pe pagina de Facebook a ministrului Cercetării, pe care alți cercetători îl acuză că le șterge comentariile critice. Montajul video mincinos a rămas pe pagina lui Nicolae Hurduc inclusiv până la ora publicării acestui articol, adăugat de un comentator la un post în care ministrul îl atacă pe Cristian Presură, fără a-i scrie însă numele explicit.

Concret, ministrul Cercetării Nicolae Hurduc a scris pe pagina sa de Facebook, pe 23 aprilie 2019, următoarele: 

“Este greu de înțeles cât de subțire este memoria unora, în comparație cu grosimea obrazului, atunci când dau lecții de guvernare și nu numai.

De când am preluat mandatul de ministru, Asociația Doi Mici și-un Sfert, a devenit deosebit de agitată și vocală, nimic din ceea ce face Ministerul Cercetării și Inovării nefiindu-i pe plac. Membrii AdAstra «uită» complet faptul că în perioada 2009-2012, Asociația lor, prin reprezentanții săi cei mai de seamă, a condus destinele educației și cercetării, mai nimic din ceea ce-au făcut acolo nefiind demn de laudă.

Este suficient să amintim că în perioada respectivă s-au tăiat salariile profesorilor și medicilor cu până la 50 % (pentru că s-au anulat și o serie de sporuri). Ei «uită» că atât timp cât au fost la guvernare bugetul Educației era de 16-17 miliarde de lei, iar cel al Cercetării de 1,2-1,3 miliarde lei.

In 2019, in timpul guvernării PSD-ALDE, avem la Educație 30 de miliarde de lei (aproape dublu), iar la Cercetare 1,7 miliarde lei și tot nu e bine. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani, când medicii, cadrele didactice, și cercetătorii au salarii decente și asta nu contează pentru distinșii mei colegi din AA.

Tot in timpul acestei guvernări PSD-ALDE, am reușit sa fim singura țară din Europa de Est care a stabilit un cuantum salarial de 50 euro/oră, pentru granturile de cercetare finanțate din fonduri europene și asta nu se vede.

Încercăm să încurajăm activitatea de inovare și transfer tehnologic și ne sare în cap Cercetătorul Vieții de la Minolta (prin ´90 era o reclamă cu oamenii de la Minolta care rezolvă orice problemă), care de la înălțimea revistelor Science și Nature, ne învață cum se face cercetarea de nivel.

Este adevărat că acest distins coleg este co-autor la o lucrare în Science, însă uită să ne spună că era doctorand pe vremea aceea, iar cei care se mai pricep la ale cercetării știu foarte bine care este contribuția științifică a unui doctorand la un articol publicat în Science sau Nature.

Pentru cei care nu știu, a publica în aceste reviste înseamnă o muncă de 10-15 de ani a unui grup de cercetare pe o anumită direcție și mai trebuie să ai și rezultate deosebite în acest interval.

Cercetătorul vieții, dacă este atât de genial cum scriu ziarele lui Cioloș, ar fi trebuit să ne spună de ce n-a mai publicat mare lucru de prin 2003, an în care și-a susținut teza de doctorat, cu excepția cărții de fizică pentru Moș Crăciun ?

Nu este pentru prima dată când diverși oameni de știință care reușesc să se lipească de grupuri de cercetare de prestigiu din străinătate, își arogă foarte rapid rezultatele anterioare obținute de grup, probabil chiar crezând la un moment dat că sunt geniali. Eu le doresc tuturor celor care fac parte din acestă categorie mult noroc și mă voi bucura enorm atunci când geniul lor va fi răsplătit cu Premiul Nobel.

Noi deocamdată nu țintim atât de sus, fiind ocupati sa reparam ceea ce au distrus ei, așa încât le-aș fi recunoscător dacă și-ar vedea de Nobelul lor și și-ar da lecții unii altora în acest sens.

A bon entendeur, salut !”

Replica fostului șef al Cercetării Dragoș Ciuparu, la acuzațiile lui Hurduc

Fost șef al Cercetării în perioada 2010-2012, Dragoș Ciuparu a replicat acuzațiilor actualului ministru, Nicolae Hurduc. Ciuparu și-a făcut doctoratul la Universite Paris Diderot, Paris 7, a făcut cercetare și predare în inginerie chimică la Yale University, acum este profesor Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești. Textul publicat de Ciuparu, pe pagina sa de Facebook:

“Poate-i spune cineva domnului ministru câteva chestii de bun simț:

  • bugetul cercetării (ANCS actual minister) în 2010-2012 a fost de peste 1,4 miliarde lei, în condiții de criză;
  • e ciudat să te lauzi 7 ani mai târziu cu o creștere de circa 20% la o creștere economică medie de peste 4% pe an; ca procent din PIB, bugetul de cercetare este la acelasi nivel; adevarul e in graficul de aici: https://rio.jrc.ec.europa.eu/…/Rom…/key-indicators/25574
  • cu bugetul ăla așa mic, în perioada 2010-2012 au fost lansate cel puțin 6 competiții de proiecte de cercetare; nu am auzit să fi fost organizată vreuna în mandatul actualului ministru;
  • finanțarea programului Nucleu s-a deschis cel târziu la începutul lui martie în anii 2010 – 2012, nu în mai, ca anul acesta.

De fapt, oamenii care nu-s capabili să facă ceva, fac zgomot. Da, mult zgomot pentru nimic… Cei care pot, fac, fie chiar si Fizica pentru Mos Craciun. Bravo lor!”

Afirmațiile făcute de cercetătorul Cristian Presură, care au fost urmate de atacul dur lansat de Hurduc și de colajul video mincinos:

Fizicianul Cristian Presură a scris pe pagina sa de Facebook următoarele, pe 19 aprilie 2019:

“Vă spun sincer, asta doare rău de tot! Să vezi cum guvernul României premiază cu fast o minciună gogonată cum este Salonul de la Geneva arată cât de rupt este de realitatea cercetării. Să asculți discursul este o tortură. Un limbaj de lemn ale cărui limite erau atinse doar de Ceaușescu:

  • aveți prețuirea noastră, a tuturor’, ‘sunteți deschizător de drumuri și munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică‘ [fragmente din discursul elogios susținut de premierul Viorica Dăncilă în fața premianților de la Geneva – n.red.].
  • Iar domnul ministru: ‘premierea unora dintre cei mai buni cercetători’ [fragment din discursul ministrului Cercetării, Nicolae Hurduc – n.red.].

Țin să le spun ambilor că sunt departe de a înțelege care sunt cercetătorii buni și care nu. Cercetătorii buni publică în Nature și Science, nu merg la Geneva! Acolo este un salon de inventică pentru amatori, ca unchiul meu (https://bit.ly/2UJ2S9S). Tot respectul pentru ei, dar cercetarea adevărată se validează în jurnale de impact mondial, se validează în companii prin produse noi cu valoare de sute de milioane de euro.

Nimic din toate sutele (!) de premii primite de români la Geneva nu a îndeplinit vreodată unul din cele două criterii.

Țin să le spun domnilor din fața ecranului albastru că opoziția nu stă degeaba: are oameni pregătiți să înțeleagă ce este cercetarea și cum trebuie folosită cu adevărat la progresul societății, pe bune și fără minciuni. Unul dintre lucrurile pe care le va face va fi ăsta (sunt convins): stoparea deplasărilor la Geneva din banii de buget, demitizarea acestei minciuni publice și raportarea reală a valorii cercetării românești la cea mondială, așa cum e, cu bune și cu rele. [Cristian Presură este membru Ro 100, platformă lansată de Dacian Cioloș. – n.red.]

Iar dacă guvernul duce lipsă de cercetători români valoroși pe care să îi premieze, să vină la Asociația Ad Astra [asociația cercetătorilor din țară și din afară – n.red.], le dăm noi o listă. Pe unii dintre ei îi vedeți în fiecare lună oricum la Teatrul Național București, în cadrul conferințelor publice “Știința pentru Toți”.

P.S. Nu am nimic împotriva persoanelor care au participat la Salonul de Inventică.

P.S.: Dacă nu mă înșel, una dintre invenții (Pansament biorezonant destinat vindecării rapide a plăgilor) premiată acum în 2019 (https://bit.ly/2DoqS7h) a mai fost premiată și în 2014 (https://bit.ly/2VhaeRu). Brevetul este aici: https://bit.ly/2INCdBg (…)

P.S.: Mă pregătesc cu un canal de youtube:

http://youtube.com/user/presura1?sub_confirmation=1 

Citește și:

 

 

 

 


2 comments
  1. C and esti un Nimic pe care il recomanda doar carnetul de membru psd , ticalosia, invidia si rautatea se hurduc(aie) prin toate celulele fiintei tale si iese la suprafata pe o pagina de fb. sub forma de laturi. Ti-e scarba de astfel de personaje si intelegi de ce oamenii de valoare ai Romaniei pleaca pe capete…

  2. Intre timp a disparut postarea de pe pagina lor. Probabil a fost trecuta ca fake news si de FB si stearsa din public.
    De sters comentarii critice s-au ocupat toata ziua adminii paginii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel Funeriu îi solicită premierului Ludovic Orban să ia decizia politică de a nu le acorda sindicaliștilor din educație degrevări în această perioadă de criză: lideri de sindicat nu predau, dar iau salariul plin

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu îi solicită oficial premierului Ludovic Orban “să ia decizia politică prin care Ministerul Educației să nu acorde degrevări în această perioadă”. Funeriu atrage atenția…
Vezi articolul

Rata de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor din România, cea mai mare din UE / Mai mult de o treime dintre românii cu vârste între 15 și 29 de ani se află în risc de sărăcie și excluziune socială

România avea, în 2022, cea mai ridicată rată de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani) din rândul statelor membre…
Vezi articolul

Admitere liceu 2024. Alina Hora, consilier școlar la Școala Centrală, despre completarea fișei cu opțiuni pentru repartizare: Un copil aflat pe poziția 2.000 în ierarhie, care vrea să ajungă la o anumită școală unde anul trecut s-a intrat cu poziția 1.900, are șanse destul de bune

Poziția în ierarhie e foarte importantă atunci când elevii se gândesc la opțiunile lor, a declarat Alina Hora, consilier școlar la Școala Centrală din Bucureșt, la TVR Info. Ierarhia de…
Vezi articolul

Iohannis: ”Încurajez părinții să-şi trimită copiii la şcoală dacă sunt sănătoşi. Dacă nu sunt sănătoşi, să-i ţină acasă. Atât de simplu este” / Pentru sindicate: “Nu cred că se va boicota începerea anului şcolar”

Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri într-o conferință de presă la Cotroceni că îi încurajează pe toți părinții să își trimită copiii la școală dacă aceștia sunt sănătoși, iar dacă…
Vezi articolul

Rezultate admitere la liceu. Top 20 specializări în Prahova. Cele mai mari medii de admitere în 2024 sunt de la colegiile naționale Mihai Viteazul, I.L. Caragiale, Nichita Stănescu, Al.I. Cuza, Regina Maria din Ploiești și Nicolae Grigorescu din Câmpina

Rezultatele de la admiterea la liceu, etapa 1, arată că în județul Prahova primele 20 de specializări după ultima medie de intrare sunt de la 6 colegii naționale din Ploiești și Câmpina.…
Vezi articolul